Περισσότερες Εκπομπές «Αερίων του Θερμοκηπίου» κι από τα Ορυκτά Καύσιμα Προκαλούν τα Βιοκαύσιμα

Περισσότερες Εκπομπές «Αερίων του Θερμοκηπίου» κι από τα Ορυκτά Καύσιμα Προκαλούν τα Βιοκαύσιμα
energia.gr
Δευ, 30 Ιανουαρίου 2012 - 11:31
Υψηλότερες και από τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» των ορυκτών καυσίμων είναι εκείνες των βιοκαυσίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ που διέρρευσαν σε δημοσιογραφικές πηγές. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αν συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις της έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης (ILUC). Η έμμεση αλλαγή χρήση γης (ILUC) συμβαίνει όταν τα δάση και οι υγρότοποι εκκαθαρίζονται για την αντιστάθμιση των εδαφών που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των βιοκαυσίμων αλλού, αυξάνοντας έτσι τις εκπομπές CO2

Υψηλότερες και από τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» των ορυκτών καυσίμων είναι εκείνες των βιοκαυσίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ που διέρρευσαν σε δημοσιογραφικές πηγές. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αν συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις της έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης (ILUC).

Η έμμεση αλλαγή χρήση γης (ILUC) συμβαίνει όταν τα δάση και οι υγρότοποι εκκαθαρίζονται για την αντιστάθμιση των εδαφών που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των βιοκαυσίμων αλλού, αυξάνοντας έτσι τις εκπομπές CO2.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. , τα οποία θα πρέπει να κυκλοφορήσουν μαζί με τις πολυαναμενόμενες νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τα βιοκαύσιμα την άνοιξη, οι προεπιλεγμένες τιμές που εκχωρούνται στα βιοκαύσιμα (φοινικέλαιο, σόγια, ελαιοκράμβη κλπ.) συγκρίνονται με εκείνες από την πετρελαιοφόρα άμμο του Καναδά.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι θα μπορούσε «να μην σχολιάσει έγγραφα που διέρρευσαν, όπως αξιολογήσεις των επιπτώσεων που δεν έχουν δημοσιευθεί».

Αλλά πηγές της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών περιγράφουν τα δεδομένα ως αξιόπιστα και σύμφωνα με τα πορίσματα άλλων μελετών.

Όπως δήλωσε στην EurActiv ο Robbie Blake, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Φίλοι της Γης», η επιστήμη «έχει αποδείξει σαφώς ότι λόγω της σχέσης με την αποψίλωση των δασών σε περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία, πολλά από τα βιοντίζελ έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα».

Μια πρόσφατη έκθεση προέβλεψε ότι το σύνολο των τροπικών δασών της Μαλαισίας θα καταστραφεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, λόγω της ILUC - με ανησυχητικές συνέπειες για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου - εκτός εάν η επέκταση της παραγωγής φοινικέλαιου διακοπεί.