Οι 27 υπουργοί περιβάλλοντος της Ευρώπης θα ζητήσουν μείωση 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 εάν «περάσουν» τα συμπεράσματα του σχεδίου που συνέταξε η Δανική Προεδρία της ΕΕ ενόψει της συνεδρίασης στις 9 Μαρτίου.

Οι 27 υπουργοί περιβάλλοντος της Ευρώπης θα ζητήσουν μείωση 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 εάν «περάσουν» τα συμπεράσματα του σχεδίου που συνέταξε η Δανική Προεδρία της ΕΕ ενόψει της συνεδρίασης στις 9 Μαρτίου.

Η Δανική προεδρία της ΕΕ επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να υποβάλει εγκαίρως τις επιλογές για την παράδοση των μειώσεων στον χάρτη οικονομικής πορείας των χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών το 2050 για την περίοδο έως το 2030», λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις «βασικές παραδοχές» των εθνών της ΕΕ.

Ο Οδικός Χάρτης προτείνει μια σειρά από ενδιάμεσα ορόσημα ώστε να επιτευχθεί μια συνολική μείωση 80% -95% μέχρι το 2050, το ελάχιστο που οι επιστήμονες λένε ότι είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Για το 2030, ο στόχος του 40% του 1990 για τις εκπομπές σημειώθηκε προσωρινά. Ο στόχος αυτός αυξάνεται σε 60% μέχρι το 2040 και σε 80% ή περισσότερο μέχρι το 2050.

Ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Bas Eickhout χαιρέτισε το έγγραφο για «την παροχή μιας πιο μακροπρόθεσμης προοπτικής η οποία είναι πολύ σημαντική για τις επενδύσεις», αλλά προειδοποίησε να μην αποσπαστεί η μείωση των εκπομπών από άλλους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν συζητάτε για τους στόχους του 2030 [μείωση των εκπομπών], θα πρέπει να συνδυαστούν με τον καθορισμό στόχων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για ενεργειακή απόδοση, όπως έχουμε για το 2020», είπε στην EurActiv.

«Αυτό παρέχει ασφάλεια επενδύσεων για νέες βιομηχανίες και έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει τα κατάλληλα κίνητρα για το μέλλον».

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση

Πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι οι νέοι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση είχαν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν σε συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας απ’ ό,τι κατά τη συνεδρίαση της 9ηςΜαρτίου των υπουργών περιβάλλοντος.

Αλλά το ζήτημα των ενδιάμεσων στόχων μείωσης του CO2 για το 2030 θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη διαίρεση. «Δεν έγιναν παραχωρήσεις σχετικά με αυτό την τελευταία φορά, επομένως βγάλ’τε τα συμπεράσματά σας», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

"Έχουν αλλάξει τα πράγματα εν τω μεταξύ;» ρώτησε. «Είχαμε Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή στο Durban και αυτό ήταν αναμφισβήτητα μια επιτυχία, έτσι οι άνθρωποι μπορούν να βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Αλλά υποψιάζομαι ότι τα ίδια επιχειρήματα, θα επανεμφανιστούν».

Για τις εταιρείες ενέργειας με χαρτοφυλάκια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα ζητήματα ποτέ δεν έφυγαν. Το 2011, η ολλανδική εταιρεία Eneco ζήτησε δεσμευτικούς στόχους για το 2030 - μαζί με την Dong Energy στη Δανία και την SSE στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο εκπρόσωπος της Eneco Marcel Van Dun είπε στην EurActiv ότι μια απόφαση της Επιτροπής να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση τώρα «θα μπορούσε να συμβάλει σε μια υγιή και προσανατολισμένη στην αγορά επένδυση της ΕΕ στο κλίμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Θα επανέλθει η Ευρώπη στη θέση του οδηγού στην παγκόσμια μετάβαση μιας μελλοντικής απόδειξης ως ανεξάρτητη παροχή ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες μας», είπε.

Ένας αυξημένος στόχος της ΕΕ θα «συνεπάγεται αυξημένες τιμές του άνθρακα και ως εκ τούτου θα παρέχει τα απαιτούμενα κίνητρα», προσέθεσε.

Τιμή του άνθρακα

Όπως επίσης και οι μελλοντικοί στόχοι, οι σκέψεις των υπουργών κατά τη σύνοδο κορυφής θα πρέπει, επίσης, να επικεντρωθούν σε μια κατάρρευση των τιμών του άνθρακα, που έχει χτυπήσει την παγκόσμια αγορά άνθρακα, και στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ευρώπης (ETS).

Η Sandrine Dixson-Declève, διευθυντής της Εταιρικής Ομάδας της Ουαλίας Ηγετών της ΕΕ (CLG), είπε στην EurActiv ότι ήθελε να δει «κάτι πολύ δυνατό να βγαίνει από την Επιτροπή» για το θέμα των τιμών του άνθρακα.

Ήταν σημαντικό «να στείλουμε ένα μήνυμα ότι υποστηρίζουμε πολύ ένα ισχυρό σύστημα εμπορίας εκπομπών και την τιμή του άνθρακα», είπε. «Τα μέλη μας πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει μια απόσυρση των δικαιωμάτων ETS, προκειμένου να ενισχύσουν το σύστημα, έτσι ώστε η τιμή να υποβοηθηθεί»

Τα μέλη της CLG περιλαμβάνουν εταιρικούς γίγαντες όπως η Shell, η Alstom και η Philips.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2011, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε αλλαγή στη νομοθεσία της ΕΕ για να καταστεί δυνατή η παρακράτηση των δικαιωμάτων πριν από την έναρξη της τρίτης φάσης του συστήματος εμπορίας εκπομπών το 2013.

Αλλά μια κρίσιμη ενδεικτική ψηφοφορία θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου, όταν η επιτροπή του Κοινοβουλίου για την Βιομηχανία, την Έρευνα και την Ενέργεια θα αποφασίσει κατά πόσον ένα «σημαντικό μέρος» των δικαιωμάτων θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον πλειστηριασμό της Φάσης ΙΙΙ του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (ETS).

Ενώ οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ θα συζητήσουν αναπόφευκτα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Κοινοβουλίου, το σχέδιο συμπερασμάτων μόνο «επισημαίνει ότι η σθεναρή τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής στο ETS της τρίτης περιόδου εμπορίας χρειάζεται για να δώσει τα απαραίτητα κίνητρα για επενδύσεις με χαμηλές εκπομπές άνθρακα… επισημαίνει, επιπλέον, ότι η παρούσα τιμή των δικαιωμάτων του ETS παρέχει σημαντικά χαμηλότερα κίνητρα για από τα αναμενόμενα, όταν το πακέτο για το κλίμα και την ενέργεια υιοθετήθηκε... [και] αναγνωρίζει την ανάγκη να δώσουν τη δέουσα προσοχή στον κίνδυνο διαρροής άνθρακα».

«Είναι πολλά αυτά που πρέπει να αναγνωρίσουμε», σχολίασε πικρόχολα ο Eickhout, «αλλά η τρίτη φάση του ETS ξεκινά το επόμενο έτος και επομένως, το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει».