Ο Επίτροπος για την ενέργεια Günther Oettinger κάλεσε προχτες –σε μία εκτός κειμένου ομιλία του- για ένωση των εθνικών δυνάμεων με στόχο να αναθέσουν στις Βρυξέλλες την ενεργειακή πολιτική μετά το 2014.

Ο Επίτροπος για την ενέργεια Günther Oettinger κάλεσε προχτες –σε μία εκτός κειμένου ομιλία του- για ένωση των εθνικών δυνάμεων με στόχο να αναθέσουν στις Βρυξέλλες την ενεργειακή πολιτική μετά το 2014.

Ο Oettinger τόνισε ότι κάποια κράτη μέλη δεν έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα μιας «αληθινής ενιαίας αγοράς στην ενέργεια»- που αναμένεται από το 2014 αλλά «κολλάει» λόγω των κρατών- και κάλεσε τις Βρυξέλλες να καταγράψουν ό, τι δεν έγινε πράξη εξαιτίας του «ότι το πρωτογενές δίκαιο δεν ήταν επαρκές». «Στα τέλη Μαΐου, αυτό που επιδιώκω είναι πλήρη αρμοδιότητα», είπε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, «συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού μείγματος και των αποφάσεων για την επεξεργασία της ενέργειας».

«Αυτή τη στιγμή, είναι θέμα των κρατών μελών, αλλά θεωρώ ότι θα έπρεπε να έρθει στα χέρια του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».

Ο Oettinger είπε ότι είναι αναγκασμένος να εργαστεί με τις υπάρχουσες εξουσίες της Επιτροπής, αλλά «το 2014 ίσως είναι η στιγμή να αποφασίσουμε επίσημα περί ενίσχυσης των πρωτογενών εξουσιών».

Τουρκικό ενεργειακό κεφάλαιο

Σε μια ασυνήθιστη ομιλία, ο Επίτροπος μίλησε επίσης για την επιθυμία του να ανοίξει ενεργειακό κεφάλαιο με την Τουρκία κατά τις τρέχουσες συνομιλίες για την ένταξη, καθώς και να διευρύνει την ενεργειακή κοινότητα της Ευρώπης προς την Ουκρανία, Γεωργία, Νορβηγία, Ελβετία, Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Μαγρέμπ.

«Η ενέργεια δεν σταματά στα σύνορα της ΕΕ», είπε.

Πηγές από τη βιομηχανία ανανεώσιμων ενεργειών δεν εντυπωσιάστηκαν από την ομιλία του ευρωπαίου. «Η Ευρώπη έχει άμεση ανάγκη να κάνει ταχύτερη πρόοδο προς μια ενιαία αγορά στον ηλεκτρισμό, και η Επιτροπή θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ρεαλιστικούς τρόπους επιτάχυνσής της», είπε αξιωματούχος στη EurActiv.

«Τα κράτη μέλη δε θα εγκαταλείψουν την διαμόρφωση απόφασης στο ενεργειακό μείγμα», πρόσθεσε. «Αυτό είναι αποπροσανατολιστικό».

Η συνθήκη της Λισαβόνας

Σύμφωνα με τοΆρθρο 14 της Συνθήκης της Λισαβόνας, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρμοδιότητα για την επιλογή, χρήση και δομή των ενεργειακών πηγών. Παραδοσιακά αυτά θεωρούνται ως ζητήματα εθνικής ασφάλειας και μερικές φορές, είπε ο Επίτροπος, μια μέθοδος χειραγώγησης των τιμών σύμφωνα με τις εκλογικές ανάγκες.

Διάφορα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη μεταφέρει, ή μόνο μερικώς, το τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ- που θα εναρμονίσει τις ευρωπαϊκές αγορές- στη νομοθεσία τους.

Ενώ κράτη μέλη όπως η Γαλλία εξαρτώνται από την πυρηνική ενέργεια για το 90% του ηλεκτρισμού τους, η Πολωνία εξασφαλίζει το 90% της ενέργειάς της από τον άνθρακα και η Γερμανία προσπαθεί να εξασφαλίσει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα προβλήματα του 21ουαιώνα

Ο Martin Schulz, πρόεδρος του Κοινοβουλίου, είπε ότι στηρίζει τις προτάσεις του Oettinger περί «εξευρωπαϊσμού», διότι η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας της Ευρώπης μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω μεγαλύτερης ολοκλήρωσης.

«Όλοι αυτοί που θέλουνε να μας πουν ότι η λύση βρίσκεται σε εθνικό επίπεδο, κάνουν λάθος», είπε. «Η ολοκλήρωση είναι ο μόνος τρόπος να λύσουμε τα προβλήματα του 21ουαιώνα».