Η πιθανή συγχώνευση της Glencore με την Xstrata αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο γίγαντα στη διεθνή αγορά των εμπορευμάτων, αλλά και στον εξορυκτικό κλάδο συγκεκριμένα.

Η πιθανή συγχώνευση της Glencore με την Xstrata αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο γίγαντα στη διεθνή αγορά των εμπορευμάτων, αλλά και στον εξορυκτικό κλάδο συγκεκριμένα. Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αντίστοιχες αποφάσεις και άλλους μεγάλους παίκτες της αγοράς, όπως είναι η Anglo American και η Rio Tinto, προλειαίνοντας τον δρόμο για περαιτέρω συγχωνεύσεις και συνεργασίες.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία θα προσέφερε περισσότερα περιθώρια χειρισμών στις δύο επιχειρήσεις και κατά συνέπεια, περισσότερη στρατηγική ευελιξία. Ορισμένοι δηλώνουν έκπληκτοι με τον χρόνο στον οποίο ανακοινώθηκε η συγχώνευση, όμως άλλοι τονίζουν πως σε μερικά χρόνια από τώρα, η αξία της Glencore θα ήταν τέτοια που θα δυσκόλευε την συνεργασία.

Τέλος, η ανακοίνωση της συμφωνίας δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμα και το πρωί της Τρίτης, όταν η Xstrata θα δημοσιεύσει τα οικονομικά της αποτελέσματα. Αν τελικά ολοκληρωθεί, τότε θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ομίλου με αξία 88 δις δολαρίων.