Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Hillary Clinton άσκησε πιέσεις για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια επίσκεψης το Σαββατοκύριακο, δύο εβδομάδες αφότου το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε ένα μορατόριουμ για έναν κλάδο όπου η αμερικανική Chevron έχει μεγάλα συμφέροντα.

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Hillary Clinton άσκησε πιέσεις για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια επίσκεψης το Σαββατοκύριακο, δύο εβδομάδες αφότου το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε ένα μορατόριουμ για έναν κλάδο όπου η αμερικανική Chevron έχει μεγάλα συμφέροντα.

Μια χιονοθύελλα καθυστέρησε την άφιξη της Clinton στα Σόφια την Κυριακή (5 Φεβρουαρίου) καθώς η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία άρχισε να επιστρέφει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς έχοντας μειωθεί κατά το ένα τρίτο εξαιτίας του ακραίου κρύου.

Το ψύχος έγινε αιτία θανάτου για αρκετούς ανθρώπους στη Βουλγαρία τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ των οποίων οκτώ που πνίγηκαν όταν ένα φράγμα έσπασε τη Δευτέρα (6 Φεβρουαρίου).

Από κοινού με τον Πρωθυπουργό Boyko Borissov, η Clinton απευθύνθηκε στο Βουλγαρικό Τύπο, τονίζοντας την ανάγκη της χώρας για την επίτευξη υψηλότερου βαθμού ενεργειακής ανεξαρτησίας.

Η Βουλγαρία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 89% της βενζίνης, το 100% του φυσικού αερίου και 100% των πυρηνικών καυσίμων που απαιτούνται για τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Kozloduy. Ένας άλλος σταθμός προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο Belene, επίσης με τη ρωσική τεχνολογία, αλλά το έργο έχει παγώσει κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας σε ζητήματα πληρωμής.

«Το Περιβάλλον προηγείται »

Ως σύμμαχοι, η Βουλγαρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται δίπλα-δίπλα για τη διαφοροποίηση και διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού τομέα, είπε η Clinton. «Είμαστε εταίροι στην προσπάθεια να βελτιωθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της Βουλγαρίας και στην προστασία του όμορφου περιβάλλοντος της Βουλγαρίας», είπε.

Ο Borissov τόνισε, επίσης, ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες ήταν η προτεραιότητα για τη χώρα του. Ακριβώς όπως και για την πυρηνική ενέργεια, τα έργα φυσικού αερίου από σχιστόλιθο θα παραμείνουν παγωμένα μέχρι η κυβέρνηση να είναι ικανή να πείσει την κοινωνία ότι οι εν λόγω τεχνολογίες είναι ασφαλείς, δήλωσε ο Borissov.

Στις 18 Ιανουαρίου, το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία ένα μορατόριουμ, αναστέλλοντας την εξόρυξη φυσικού αερίου από σχιστόλιθο. Η απόφαση ήρθε μετά από μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους, που προκλήθηκαν από την ανακοίνωση ότι η Chevron είχε κερδίσει έναν διαγωνισμό και έλαβε άδεια για την εξερεύνηση του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στη βορειοανατολική Βουλγαρία.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στη Βουλγαρία παραμένουν αναπόδεικτα, αλλά σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, θα μπορούσαν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για αρκετούς αιώνες.

Η Clinton δεν αναφέρει δημοσίως το «φυσικό αέριο από σχιστόλιθο», αλλά ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ James Warlick ανέφερε ότι η Βουλγαρία πλήρωνε τέσσερις φορές περισσότερο για το φυσικό αέριο από πελάτες των ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο έχει γίνει ένα παιχνίδι αλλαγής στον κλάδο της ενέργειας των ΗΠΑ, μετατρέποντας τη χώρα από εισαγωγέα φυσικού αερίου σε εξαγωγέα.

Οι ΗΠΑ δεν ασκούν πιέσεις στην Βουλγαρία να αλλάξει την απόφασή του μορατόριουμ, αλλά η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί αντικειμενικά, δήλωσε ο Warlick, όπως αναφέρεται από την Dnevnik, συνεργάτη της EurActiv στη Βουλγαρία.

Ο Warlick είπε, επίσης, ότι η αμερικανική εταιρεία Westinghouse θα ενδιαφερόταν για την οικοδόμηση ενός έβδομου πυρηνικού αντιδραστήρα στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Kozloduy, με την προϋπόθεση ότι η Βουλγαρία θα εξετάσει μια τέτοια επιλογή.

Η οικοδόμηση ενός επιπλέον αντιδραστήρα στο Kozloduy θεωρείται από πολλούς ως μια πιο οικονομική εναλλακτική λύση για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στο Belene, μαζί με την απαραίτητη υποδομή.

Η Clinton ανακοίνωσε ότι ο Richard Morningstar, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ευρασιατική ενέργειας, θα επισκεφτεί τα Σόφια την ερχόμενη εβδομάδα για συνομιλίες «σχετικά με το πώς μπορούμε να είμαστε πιο χρήσιμοι για την προστασία του περιβάλλοντος σας και την βελτίωση των ενεργειακών σας στόχων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ρωσικής Gazprom, Alexey Miller, προγραμματίζει επίσης να ταξιδέψει στα Σόφια αυτή την εβδομάδα. Κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Vladimir Putin, ο Miller έλαβε οδηγίες ότι η κατασκευή του αγωγού αερίου South Stream θα πρέπει να αρχίσει το 2012.

Η Βουλγαρία είναι το κλειδί για το South Stream, καθώς ο αγωγός θα λειτουργεί κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία, με μια διακλάδωσή του να πηγαίνει σε Ελλάδα και Ιταλία, και μια άλλη στη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.