Η πειραματική τεχνολογία για να συλλάβει, να αποθηκεύσει και να θάψει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε γεωλογικούς σχηματισμούς είναι έτοιμη να λάβει ένα ποσό περίπου 1,37 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο ενεργειακών υποδομών της ΕΕ, όπως πληροφορείται η EurActiv.

Η πειραματική τεχνολογία για να συλλάβει, να αποθηκεύσει και να θάψει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε γεωλογικούς σχηματισμούς είναι έτοιμη να λάβει ένα ποσό περίπου 1,37 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο ενεργειακών υποδομών της ΕΕ, όπως πληροφορείται η EurActiv.

Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη καθώς η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, ή CCS, είναι μια αναπόδεικτη τεχνολογία που οι επικριτές λένε ότι δεν είναι εμπορικά βιώσιμη, φιλική προς το κλίμα ή ασφαλής.

Οι υποστηρικτές από την άλλη πλευρά λένε ότι η CCS θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των επιπτώσεων της παγκόσμιας υπερθέρμανσης των ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, στους οποίους λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να βασίζεται για δεκαετίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη στηρίξει την τεχνολογία με το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο António Correia de Campos, ο εισηγητής που έχει επιφορτιστεί να δει το πακέτο ενεργειακών υποδομών μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε στην EurActiv ότι «περίπου 10% με 15%» των 9,1 δισεκατομμυρίων ευρώ της χρηματοδότησης στη νομοθεσία θα πρέπει να δαπανηθεί για την τεχνολογία.

«Η CCS είναι από τη φύση της υποανάπτυκτη και βάσει ορισμού η μόχλευση θα είναι θεμελιώδης για αυτή», είπε.

Τα ευρωπαϊκά έργα CCS έχουν πληγεί από τις καθυστερήσεις, παρά τη λήψη δισεκατομμυρίων ευρώ από την κοινοτική χρηματοδότηση.

Από τις 12 μονάδες επίδειξης CCS που αναμενόταν να ξεκινήσουν τη λειτουργία το 2015, αναμένεται τώρα να τεθούν σε πλήρη λειτουργία μέχρι το 2020 μόνο μεταξύ τεσσάρων και έξι.

«Το όργανο που είχαμε πριν για να πληρώσουμε για έργα και για έρευνα, μελέτες και σχεδιασμό πιθανώς θα ισχύει περισσότερο για τις τεχνολογίες CCS στην παρούσα φάση», δήλωσε ο de Campos.

«Αλλά δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε αυτό διότι εάν χρησιμοποιούμε μόνο την παλιά μέθοδο, η CCS θα πιαστεί σε μια παγίδα και δεν πρόκειται ποτέ να αναπτυχθεί», προσέθεσε.

Πακέτο ενεργειακών υποδομών

Το πακέτο ενεργειακών υποδομών περιγράφει πώς η τεχνολογία CCS θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα επιτρέποντας παράλληλα τη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Για το λόγο αυτό, «η μελλοντική ανάπτυξη του διασυνοριακού δικτύου για τη μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα απαιτεί να ληφθούν μέτρα τώρα για τον σχεδιασμό των υποδομών ευρωπαϊκού επιπέδου και την ανάπτυξη», λέει.

Ωστόσο, υπήρξε μικρή δημόσια συζήτηση σχετικά με την κατανομή της χρηματοδότησης της CCS στο πακέτο και οι μεγιστάνες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είπαν ότι η χρηματοδότηση δεν έκανε καμία οικονομική ή πολιτική αίσθηση.

«Πώς μπορείτε να χτίσετε μια υποδομή για κάτι που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα;», είπε ο Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Ακόμη και οι άνθρωποι που οικοδόμησαν την CCS λένε ότι δεν θα είναι εμπορικά βιώσιμη έως το 2030», προσέθεσε, «και αν δώσουν τα χρήματα για την CCS, τα χρήματα θα αφαιρεθούν από άλλα έργα υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως.»

Το 2008, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμούσε ότι, κάθε τόνος CO2 που έχει δεσμευθεί μέσω CCS θα κοστίζε $ 40 έως 90 (€ 30 - € 68) ανά τόνο, αλλά οι τρέχουσες τιμές του άνθρακα είναι πιο κοντά στα $ 11 (€ 9) ανά τόνο.

Η δέσμευση άνθρακα ακόμα επαινείται από τις εταιρείες ενέργειας, όπως η Shell για την προσφορά της δυνατότητας μετριασμού των εκπομπών από τη συνεχιζόμενη μεγάλης κλίμακας χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η βελτιωμένη ανάκτηση πετρελαίου

Ο υγροποιημένος άνθρακας, ο οποίος είναι ένα υποπροϊόν της CCS, μπορεί επίσης να αντληθεί σε εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου για να πιέσει τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα προς την επιφάνεια. Στην καναδική επαρχία της Αλμπέρτα, τρία στα τέσσερα δημόσια χρηματοδοτούμενα έργα CCS θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ανάκτησης πετρελαίου της «άμμου πίσσας»

Όμως, καθώς αναιρείται οποιαδήποτε πιθανή εξοικονόμηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την τεχνολογία, οι περιβαλλοντολόγοι διαμαρτύρονται ότι η πρακτική αυτή μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες για τις κοντινές κοινότητες.

Τον Ιανουάριο του 2011, μια καναδική εφημερίδα, η Star Whitehorse, ανέφερε ότι μια μελέτη αγροτών διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο έργο του κόσμου στην τεχνολογίας CCS, που διευθύνεται από τον ενεργειακό γίγαντα Cenovus, είχε διαρροή άνθρακα.

Οι αγρότες πάνω από τα κοιτάσματα πετρελαίου Weyburn στο Saskatchewan, παραπονέθηκαν ότι τα ζώα τους πεθαίνουν και ότι τα υπόγεια ύδατα έστελναν αφρό στην επιφάνεια.

Ο Cenovus είχε εμβάλλει πάνω από 13 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος κάτω από τα πόδια τους.

Δύο μονάδες τεχνολογίας CCS στη Γερμανία και τη Βρετανία πρόσφατα ακυρώθηκαν, και πολλά από τα έργα που παραμένουν βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω κανονιστικών αντιρρήσεων, ελλειμμάτων χρηματοδότησης, εναντίωσης της κοινής γνώμης και ερωτηματικών σχετικά με τη συμβολή τους στην άμβλυνση των κλιματικών αλλαγών.

Ακόμα κι έτσι, ο Οδικός Χάρτης Ενέργειας για το 2050 εκτιμά ακόμη ότι η τεχνολογία CCS θα αντιπροσωπεύει το 19% με 32% της μείωσης των εκπομπών της Ευρώπης μέχρι το 2050.