Χθες, 8 Φεβρουαρίου, ο Αντιπρόεδρος της OAO Gazprom, Alexander Medvedev, και ο Πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Andrius Kubilius, πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας στο Βίλνιους, η οποία επικεντρώθηκε στην εφαρμογή του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου στην εταιρεία Lietuvos Dujos, την ασφάλεια της διέλευσης φυσικού αερίου από το έδαφος της Λιθουανίας καθώς και στην ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς αερίου της χώρας

Χθες, 8 Φεβρουαρίου, ο Αντιπρόεδρος της OAO Gazprom, Alexander Medvedev, και ο Πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Andrius Kubilius, πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας στο Βίλνιους, η οποία επικεντρώθηκε στην εφαρμογή του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου στην εταιρεία Lietuvos Dujos, την ασφάλεια της διέλευσης φυσικού αερίου από το έδαφος της Λιθουανίας καθώς και στην ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς αερίου της χώρας.

Επιπροσθέτως, τα δύο μέρη συζήτησαν το ζήτημα της τιμολόγησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την περιοχή της Βαλτικής.

Σε συνέχεια των συνομιλιών, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση σύντομα, καθώς και να συνταχθεί μία λεπτομερής λίστα των προβληματικών θεμάτων και ένας λεπτομερής οδικός χάρτης για τη συνεργασία στον τομέα του αερίου.

Ας σημειωθεί ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου στη Λιθουανία βασίζονται σε μακροχρόνιες συμβάσεις με ισχύ έως το τέλος του 2015, ενώ ο όγκος φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε η Λιθουανία το 2011 ανήλθε σε περίπου 3,4 δισ. κυβικά μετρά.

Η εταιρεία Lietuvos Dujos αγοράζει, διαμετακομίζει, διανέμει και πουλά αέριο στη Λιθουανία και επίσης μεταφέρει Ρωσικό αέριο στην περιοχή του Kaliningrad. Η OAO Gazprom έχει ποσοστό 37% στο μετοχικό της κεφάλαιο.