Η Ευρώπη θα πρέπει να επιβραδύνει την ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή τον κίνδυνο διακοπών ρεύματος και αστάθειας συστημάτων, λόγω του αργού ρυθμού των βελτιώσεων διασυνοριακού δικτύου, έχει προειδοποιήσει η επικεφαλής της ένωσης της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη θα πρέπει να επιβραδύνει την ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή τον κίνδυνο διακοπών ρεύματος και αστάθειας συστημάτων, λόγω του αργού ρυθμού των βελτιώσεων διασυνοριακού δικτύου, έχει προειδοποιήσει η επικεφαλής της ένωσης της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

«Είτε πας πολύ γρήγορα κατά τη μετάβαση - το οποίο είναι αδύνατο επειδή τα έξυπνα δίκτυα είναι ακριβά και η αποθήκευση δεν υπάρχει στο πεδίο εφαρμογής που απαιτείται - είτε μειώνεις την ταχύτητα για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα», είπε η Susanne Nies της Eurelectric στην EurActiv σε μια τηλεφωνική συνέντευξη.

Λαμβάνοντας υπόψη μια επιλογή μεταξύ της επίτευξης του στόχου της ΕΕ για το 20% της ενέργειας - και το 35% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ - από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020 ή της διατήρησης του σταθερού συστήματος, «θα έλεγα μάλλον ότι η σταθερότητα του συστήματος και η αποφυγή μπλακάουτ είναι πιο σημαντικά», είπε.

Η Nies ανέφερε μια έκθεση που υποστηρίζει ότι αυξήθηκαν τα σοβαρά περιστατικά των σταθερών συστημάτων πέρυσι , δήλωσε ότι η Τσεχική Δημοκρατία ήρθε κοντά σε ενεργειακά black-out το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2010.

«Θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους για το 2020, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», είπε, «γιατί το χειρότερο σενάριο είναι αυτό στο οποίο έχουμε μια σειρά από διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη και τότε θα υπάρξει απώλεια της υποστήριξης πρώτα για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας αλλά ίσως και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό θα ήταν καταστροφή.»

Τα λόγια της αντανακλούν την απαισιοδοξία στον κλάδο της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με την πιθανότητα της εξισορροπητικής ικανότητας για μεταβλητές πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια εγκαίρως για το 2020. Συνήθως όμως, αυτό λέγεται “off the record”.

Μιλώντας στην EurActiv τον περασμένο μήνα, ένας άλλος γνώστης της βιομηχανίας, δήλωσε ότι οι υπέρμαχοι των ανανεώσιμων πηγών «θέλουν να αυξήσουν ηλιακούς συλλέκτες και εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τα φώτα ανοιχτά, αλλά αν τα φώτα σβήνουν επειδή τα φωτοβολταϊκά [ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια] δεν έχουν διατηρήσει την ποιότητα του ρεύματος, δεν είναι στα συμφέροντά μας.»

«Αν συνδέουμε πράγματα για τα οποία το σύστημα δεν έχει σχεδιαστεί», συνέχισε η πηγή, «είναι σαν να το πιέζουμε. Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται ότι είναι λίγο συντηρητικό για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων να το πουν αυτό, αλλά ίσως είναι καλό να υπάρχει ένα κομμάτι συντηρητισμού όταν σκέφτεστε για σταθερή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχει μια κάποια «απόσταση ασφαλείας» μεταξύ της ασφάλειας του εφοδιασμού και της αξιοπιστίας» και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι υποστηρικτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δέχονται ότι τα συστήματα του δικτύου στην Ευρώπη χτίστηκαν για τα ορυκτά καύσιμα, αλλά «το θέμα είναι ότι αυτή η περίοδος έχει τελειώσει», δήλωσε ο Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Πρέπει να προσαρμοστούμε και να το κάνουμε γρήγορα.»

Υδρο-αντλίες

Η αποθήκευση υδροηλεκτρικής αντλίας είναι σήμερα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εξισορρόπηση του φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο μπορεί να διαφέρει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος ή ανεμώδης.

Ο Ζερβός δήλωσε ότι ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία είχαν μια πιθανή πλεονάζουσα ικανότητα αποθήκευσης αντλίας ενώ άλλοι είχαν ελλείμματα.

Ως εκ τούτου, «θα χρειαστούμε πολύ λιγότερο χώρο αποθήκευσης αν έχουμε βελτιώσει τις [διασυνοριακές] διασυνδέσεις μας,» είπε στην EurActiv ο Ζερβός, «γιατί τότε θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την αποθηκευτική ικανότητα των γειτονικών χωρών σας.»

Ο Anders Eldrup, διευθύνων σύμβουλος της Dong Energy και πρώην μόνιμος γραμματέας του Δανού Υπουργού Οικονομικών, παρατήρησε ότι παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχαν εκφραστεί στο παρελθόν στην χώρα του.

«Όταν η Δανία άρχισε να πρωτοπορεί στην χερσαία και υπεράκτια αιολική ενέργεια πριν από 35 χρόνια, οι άνθρωποι έλεγαν “ Όταν γίνεται 5% της συνολικής προσφοράς, έχουν ένα ασταθές σύστημα” », είπε στην EurActiv.

«Στη συνέχεια είπαν: “όταν το 10% της”, αλλά τα καταφέραμε. Σήμερα είναι περισσότερο από 22%, η κυβέρνηση θέλει να το αυξήσει σε 50% το 2020, και το σύστημα είναι σταθερό.»

Ένας κοινός αλγόριθμος

Για την βελτίωση της ολοκλήρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2014, η ΕΕ ελπίζει να έχει εφαρμοστεί ένας «Κοινός αλγόριθμος» για να καθορίσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Την ίδια χρονιά, οι απαιτήσεις του κοινού κώδικα δικτύου για τα δίκτυα ενέργειας της Ευρώπης, που πρόσφατα επινοήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-Ε), έχουν επίσης προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ.

«Το μέλλον θα έχει προκλήσεις», δήλωσε πηγή της ENTSO-Ε για τις ανησυχίες της τρέχουσας ολοκλήρωσης των δικτύων. «Η διατήρηση ενός ασφαλούς συστήματος στα επόμενα χρόνια είναι το κύριο μέλημά μας και κάνουμε όλες τις δυνατές ενέργειες στο πλαίσιο της νόμιμης εντολής μας να στηρίξουμε αυτόν τον στόχο.»

Ο Nies κάλεσε την ΕΕ να εξαπολύσει μια εκστρατεία για την δημόσια αποδοχή με σκοπό να υπερβεί τις σχεδιαζόμενες αντιρρήσεις για την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς, καλύτερες εξισορροπητικές διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περισσότερο αποθηκευτικό χώρο αντλίας και δίκτυο διασυνδέσεων, βελτιωμένες διευκολύνσεις επιμερισμού του κινδύνου, και επίλυση των προβλημάτων, τα οποία μπορεί να συμπεριλάβουν την αποστολή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διαφόρων χωρών για να αποφευχθεί η συμφόρηση στην μεταφορά.

Αλλά εξέφρασε επίσης μια προειδοποίηση σχετικά με τα προβλεπόμενα παζάρια για το πακέτο ενεργειακών υποδομών.

«Φοβάμαι πολύ ότι τα κράτη μέλη θα αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τα περιφερειακά ταμεία στο πακέτο υποδομών για εκείνα τα έργα που δεν είναι αποκλειστικά θέμα εθνικού συμφέροντος», είπε.

«Για την διασυνοριακές διασυνδέσεις που χρειαζόμαστε, πρέπει να υπάρξει μια δέσμευση από τα κράτη μέλη για πολύ περισσότερη Ευρώπη. Είναι αδύνατο να το κάνουμε αυτό με μια εθνικιστική και τύπου Βόρειας Κορέας προσέγγιση.»