Γιάννης Χατζηβασιλειάδης: Λαμπρό το Μέλλον των ΑΠΕ, Αλλά Χρειάζεται Πρόγραμμα

Γιάννης Χατζηβασιλειάδης: Λαμπρό το Μέλλον των ΑΠΕ, Αλλά Χρειάζεται Πρόγραμμα
Συνέντευξη του Γιάννη Χατζηβασιλειάδη, ΓΓ του ΙΕΝΕ, στο Ecotec
Παρ, 10 Φεβρουαρίου 2012 - 15:50
Συνέντευξη στο περιοδικό Ecotec (τεύχος Δεκεμβρίου 2011) παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΙΕΝΕ, κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, όπου αναφέρθηκε στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την εγχώρια αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που παρουσιάζονται όσον αφορά το σχέδιο "Ήλιος" και στους λόγους για τους οποίους δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί
Συνέντευξη στο περιοδικό Ecotec (τεύχος Δεκεμβρίου 2011) παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΙΕΝΕ, κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, όπου αναφέρθηκε στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την εγχώρια αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που παρουσιάζονται όσον αφορά το σχέδιο "Ήλιος" και στους λόγους για τους οποίους δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί.

Μπορείτε να μας περιγράψετε τα συμπεράσματα από το πρόσφατο συνέδριο του ΙΕΝΕ?

Το 16ο εθνικό συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2011» του ΙΕΝΕ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή στις 22-23 Νοεμβρίου με το ειδικό θέμα «Προσαρμογή της Ενεργειακής Αγοράς στις Νέες Συνθήκες της Ελληνικής Οικονομίας». Τα λεπτομερή συμπεράσματα είναι υπό επεξεργασία και θα ανακοινωθούν σύντομα. Τονίσθηκε πάλι η ανάγκη βελτίωσης λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς με υγιή ανταγωνισμό και διαφάνεια, ιδιαίτερα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφέρθηκαν προβλήματα ρευστότητας στις επενδύσεις των ΑΠΕ και επέκτασης των δικτύων. Εφέτος για δεύτερη χρονιά παρουσιάσθηκαν με επιτυχία καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες από νέους ερευνητές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ποιες οι μελλοντικές εξελίξεις στην ενέργεια σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη?

Ο ενεργειακός τομέας μπαίνει σε μια νέα εποχή με έμφαση στην ενεργειακή απόδοση και στην ευρεία διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς και άλλων τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα, προς αειφόρα ενεργειακά συστήματα. Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θα επεκταθεί στη θέρμανση/ψύξη και στις μεταφορές ενώ θα χρειασθεί ο επανασχεδιασμός των δικτύων με εφαρμογές καινοτόμων τεχνολογιών για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ.

Η στρατηγική της ΕΕ-27 στην ενέργεια και το περιβάλλον περιλαμβάνει υψηλούς στόχους για την προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή που ενισχύουν παράλληλα τη ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης με κοινωνικά οφέλη και νέες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα καλείται να ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική και να ανταποκριθεί στους εθνικούς στόχους, όπως και η Βουλγαρία και Ρουμανία στα Βαλκάνια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και οι άλλες βαλκανικές χώρες συμμετέχοντας στην Ενεργειακή Κοινότητα και προσβλέποντας στην είσοδό τους στην ΕΕ ακολουθούν την στρατηγική της με αντίστοιχους στόχους.

Η ενίσχυση των διασυνδέσεων των ηλεκτρικών δικτύων μέσα στο ενιαίο Ευρωπαϊκό δίκτυο καθώς και οι σχεδιαζόμενες υποδομές αγωγών του φυσικού αερίου αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες για τη λειτουργία της περιφερειακής αγοράς ενέργειας. Μετά από αδράνεια ετών η Ελλάδα ετοιμάζεται για έρευνες υδρογονανθράκων σε ελπιδοφόρες περιοχές.

Ποιο είναι το μέλλον των ΑΠΕ στη χώρα μας?

Η Ελλάδα διαθέτει υψηλό δυναμικό με όλες τις μορφές ΑΠΕ που μπορεί να αξιοποιηθεί με τις νέες τεχνολογίες μεγιστοποιώντας τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Η εκμετάλλευση των ΑΠΕ δεν αποτελεί μόδα αλλά συνειδητή και αναγκαία επιλογή που θα ακολουθήσουν και οι επόμενες γενιές. Επομένως, οι ΑΠΕ έχουν λαμπρό μέλλον, όπως και η ενεργειακή αποδοτικότητα και απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός με πλέγμα δράσεων για την ανάπτυξή τους μακροπρόθεσμα, αποβλέποντας και σε εξαγωγές, με πολλαπλά οφέλη.

Η ευρεία χρήση των ηλιακών θερμοσιφώνων εδώ και πολλές δεκαετίες και με τη δημιουργία βιομηχανικών δραστηριοτήτων για εξαγωγές δείχνει πόσο αποδοτική μπορεί να γίνεται η εκμετάλλευση των ΑΠΕ. Χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή ηλιακής ενέργειας, βιομάζας και γεωθερμίας στην παραγωγή και χρήση θερμότητας. Η παραγωγή βιοκαυσίμων για τις μεταφορές μπορεί να βασισθεί στην εγχώρια παραγωγή πρώτων υλών αρκεί να οργανωθεί και να ανταποκριθεί ο γεωργικός τομέας προσβλέποντας και στην επόμενη γενιά τεχνολογιών βιοκαυσίμων.

Όλες οι μορφές των ΑΠΕ διαθέτουν ώριμες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με παλαιότερη των υδροηλεκτρικών και νεώτερη των φωτοβολταϊκών που θεωρείται κορυφαία τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής. Ηλιακή και Αιολική ενέργεια λειτουργούν συμπληρωματικά στο ηλεκτρικό σύστημα, ενώ τα υδροηλεκτρικά καλύπτουν την μεταβαλλόμενη παραγωγή τους.

Επομένως, η κατάλληλη επιλογή των τεχνολογιών ΑΠΕ και μίξη μεταξύ τους αποτελεί την μεγάλη πρόκληση στη βέλτιστη τεχνικά και οικονομικά εκμετάλλευσή τους για ηλεκτροπαραγωγή σε μακροπρόθεσμη βάση. Η εκμετάλλευσή τους όμως γίνεται σήμερα στην τύχη και οι πολιτικές αποφάσεις στην προώθησή τους στερούνται προοπτικών εισόδου των ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στον ανταγωνισμό, χωρίς οφέλη στην οικονομία και στους καταναλωτές, κάτι που αφήνει πολύ πίσω τη χώρα.

Ποια η δική σας άποψη για το “ Project Helios ”?

Είναι μια ιδέα που εκφράσθηκε και προβλήθηκε από τον Υπουργό (ΥΠΕΚΑ) εκτιμώντας τεράστια οικονομικά οφέλη, ενώ δόθηκαν μερικά στοιχεία του έργου χωρίς να έχει γίνει κάποια μελέτη σκοπιμότητας.

Φαίνεται ότι η ιδέα επηρεάσθηκε από το εγχώριο μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ. Η δυνατότητα να γίνει το κράτος επιχειρηματίας με συμμετοχή 30% βάζοντας μόνο τον ήλιο, τη γη και τις άδειες είναι εξωπραγματική για την αγορά της Ευρώπης. Πρακτικά, όλα αυτά θεωρούνται μηδενικού κόστους για τα φωτοβολταϊκά, αλλά και αν ακόμη λάβουμε υπόψη το κόστος γης η συμμετοχή περιορίζεται κάτω του 1%.

Η τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά της Ελλάδος στη Γερμανία 0,2207€/ kWh είναι επίσης εξωπραγματική. Αυτή η τιμή ( feed- in tariff) με φθίνουσα πορεία (0,1794€/ kWh to 2012 και 0,1377€/ kWh το 2014) ορίζεται για φωτοβολταϊκές μονάδες στη Γερμανία συνεκτιμώντας κοινωνικά και οικονομικά οφέλη και όχι για εισαγόμενη ενέργεια. Επομένως, χρειάζεται νόμος που δεν φαίνεται να ψηφίσει το Γερμανικό κοινοβούλιο παρακάμπτοντας την αγορά και επιβαρύνοντας τους γερμανούς καταναλωτές.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι ότι από τεχνικής πλευράς ο χρόνος μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας ενός τέτοιου έργου είναι μεταξύ 5-10 χρόνια, δηλαδή τουλάχιστον στο τέλος αυτής της δεκαετίας. Τότε αναμένεται να συμμετέχουν τα φωτοβολταϊκά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με κόστος 0,06€/ kWh για τις νότιες χώρες της Ευρώπης, καταργώντας το feed- in tariff.

Η ιδέα εξαγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας στη Γερμανία είναι ρεαλιστική εάν αντιμετωπισθεί με τη δέουσα σοβαρότητα. Το υπουργείο, απέχοντας από φιλόδοξα επιχειρηματικά σχήματα θα μπορούσε να προωθήσει ένα τέτοιο έργο συνεργασίας με ορίζοντα υλοποίησης το 2020.

Μπορεί να γίνει μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά σε άλλη χώρα πχ στη Γερμανία και με ποιο τρόπο?

Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα θα χρειασθεί συμπληρωματικά τη συμμετοχή της ηλιακής ενέργειας από τις νότιες χώρες. Η ιδέα του DESERTEC με το εκτεταμένο υπερδίκτυο ίσως περιέχει αρκετές υπερβολές. Φαίνεται ότι τόσο η ανωριμότητα του έργου στην αφιλόξενη έρημο όσο και η πολιτική αστάθεια στις χώρες της Βόρειας Αφρικής μετατοπίζουν το ενδιαφέρον στις νότιες χώρες της Ευρώπης.

Η τεχνολογία συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) είναι η μόνη τεχνολογία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις με μικρές απώλειες και πολλά πλεονεκτήματα. Τέτοια έργα έχουν γίνει για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλα υδροηλεκτρικά σε καταναλωτικά κέντρα, όπως στη Βραζιλία, Καναδά, Κίνα με μήκος 820 με 1.100 km.

Πρόσφατα έγινε η σύνδεση Ολλανδίας-Νορβηγίας (580 km) με υποβρύχιο καλώδιο, και προβλέπεται η σύνδεση Γερμανίας-Νορβηγίας (570 km) για το 2015, αφού η Νορβηγία με τα υδροηλεκτρικά της θα λειτουργήσει σαν μεγάλη μπαταρία της Ευρώπης. Η σύνδεση ακτών Ιταλίας με Σαρδηνία (435 km) έχει το μεγαλύτερο βάθος θάλασσας με 1.600 m.

Η τεχνολογία είναι ώριμη και εξελίσσεται με αναμενόμενη μείωση κόστους και τεχνολογικές καινοτομίες τα επόμενα χρόνια.

Η παραγωγή φωτοβολταϊκών μπορεί να μεταφερθεί από τις δυτικές ακτές της χώρας στη βόρεια Ιταλία με υποβρύχια καλώδια μήκους περί τα 1.100 km και στη συνέχεια στο ισχυρό Ευρωπαϊκό δίκτυο, παρακάμπτοντας το αδύνατο δίκτυο της Ελλάδος και τεσσάρων βαλκανικών χωρών.

Η λύση είναι τεχνικά εφικτή αλλά η οικονομική βιωσιμότητα του έργου επηρεάζεται από τον συντελεστή φορτίου που είναι χαμηλός για τα φωτοβολταϊκά, περί το 18% για τη νότια Ελλάδα. Βελτίωση μπορεί να γίνει με παράλληλη εκμετάλλευση αιολικής ενέργειας και μονάδων φυσικού αερίου. Μια τέτοια ισχυρή ηλεκτρική διασύνδεση με το δίκτυο της κεντρικής Ευρώπης είναι στρατηγικής σημασίας και παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για την Ιταλία και τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ώστε να ενταχθεί στα Ευρωπαϊκά δίκτυα.

Πώς κρίνετε το θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ και τη διαδικασία fast track ? Θα βοηθήσουν σε μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ?

Πολυνομία και πολυπλοκότητα χαρακτηρίζει το θεσμικό πλαίσιο που οδηγεί σε παράλογη γραφειοκρατία με συνέπεια υψηλότερο κόστος, εμπορία αδειών και καθυστερήσεις με χαμηλούς ρυθμούς εφαρμογών. Είναι ελλιπές αφού απουσιάζει η πολιτική και τα μέτρα αξιοποίησης των ΑΠΕ σε μη ηλεκτρικές χρήσεις καθώς και η ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων για να συνδέονται οι ΑΠΕ.

Αποτελείται από συρραφές και προσθαφαιρέσεις άρθρων προηγούμενων αποτυχημένων νόμων περιλαμβάνοντας πανσπερμία τεχνολογιών και τύπους εφαρμογών με έμφαση γενικώς στα μεγάλα μεγέθη με υψηλά τιμολόγια, χωρίς να συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Η προσαύξηση του εθνικού στόχου ΑΠΕ από 18% στο 20,2% το 2020 είναι μια επιπόλαιη πολιτική απόφαση, όπως και ο φιλόδοξος στόχος 40% ΑΠΕ στην ηλεκτρική ενέργεια. Ακόπως τέθηκαν στόχοι χωρίς προπαρασκευή των αναγκαίων δράσεων όπως πχ τα δίκτυα, αλλά κυρίως χωρίς καμία εκτίμηση των επιπτώσεων στη λειτουργία της αγοράς, στην οικονομία και στην κοινωνία. Το ζητούμενο για τις ΑΠΕ δεν είναι η επίτευξη στόχου με οποιοδήποτε κόστος.

Το πλείστον των φωτοβολταϊκών εφαρμογών οδηγεί σε ερημοποίηση αγροτικής γης, ενώ λείπουν κτηριοδομικοί κανονισμοί και αναγκαίες ρυθμίσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες ή και ενσωμάτωση στο κέλυφος των κτηρίων ( BIPV).

Το θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ φαίνεται να κινείται σε λάθος δρόμο και οι επινοήσεις διαδικασιών τύπου fast track και one stop agency επιλεκτικά, δεν βελτιώνουν την εγχώρια αγορά ΑΠΕ για μεγάλη διείσδυση, ούτε οδηγούν σε ανάπτυξη και ανταγωνιστική οικονομία, παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Η αιολική ενέργεια σε άλλες χώρες συμμετέχει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανταγωνιστικά έναντι των συμβατικών μονάδων ορυκτών καυσίμων και σύντομα αναμένεται και στα φωτοβολταϊκά. Η εξίσωση του κόστους παραγωγής των φωτοβολταϊκών με την τιμή του δικτύου ( grid parity) αναμένεται στα μέσα αυτής της δεκαετίας για τις νότιες χώρες της Ευρώπης. Αυτό θα οδηγήσει στον συμψηφισμό παραγωγής φωτοβολταϊκών και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ( net metering) καταργώντας το feed- in tariff, ενώ ο επόμενος στόχος είναι η είσοδος στην ανταγωνιστική αγορά ενέργειας.

Επομένως, είναι ανάγκη να απλοποιηθεί και να προσαρμοσθεί το θεσμικό πλαίσιο των ΑΠΕ στοχεύοντας στους κανόνες της αγοράς προς όφελος της οικονομίας και των καταναλωτών.

Ποιες «καλές πρακτικές» από την Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα και ποια αρνητικά φαινόμενα πρέπει να αποφύγουμε στο άμεσο μέλλον, σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας?

Απλά, όπως κάνουν οι άλλες χώρες να εφαρμοσθούν με συνέπεια οι Οδηγίες της ΕΕ, που έγιναν και με συμμετοχή της Ελλάδος, αντί της κωλυσιεργίας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης επί μια δεκαετία. Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας θα λειτουργήσει προς όφελος της οικονομίας και των καταναλωτών.

Η λειτουργία της αγοράς εδώ υπονομεύεται από τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στον ηλεκτρικό τομέα με τον τρόπο που αυτές αναπτύσσονται, χωρίς προοπτικές συμμετοχής στην ανταγωνιστική αγορά, αφού η αγορά της παραγόμενης ενέργειας είναι υποχρεωτική με τιμές που καθορίζονται από πολιτικές αποφάσεις. Η εξέλιξη αυτή έχει συνέπειες για τους καταναλωτές και χρειάζονται άμεσα μέτρα για να μη δυσφημούνται οι ΑΠΕ από λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις.

Νομίζω ότι οι μεγάλες φωτοβολταϊκές μονάδες πρέπει να μετατεθούν στο τέλος της δεκαετίας ώστε να συμμετέχουν στην αγορά αντί να επιβαρύνουν χωρίς λόγο τους καταναλωτές επί 20 χρόνια. Επίσης, οι ηλιοθερμικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής κατάλληλες για ερήμους με ανώριμες ακόμη τεχνολογίες δεν έχουν θέση στο ελληνικό περιβάλλον, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές χωρίς λόγο για 25 χρόνια.

Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στο Αιγαίο με υψηλό κόστος και μεγάλα τεχνικά και οικονομικά ρίσκα δεν δικαιολογούνται για πολλούς λόγους, αφού το Αιγαίο δεν είναι Βόρεια Θάλασσα, ενώ υπάρχει καλύτερο και αποδοτικότερο αιολικό δυναμικό στην ξηρά και ακατοίκητα νησιά. Αντίθετα, πρέπει να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη των υδροηλεκτρικών με αποθήκευση νερού σαν έργα πολλαπλού σκοπού (αρδεύσεις, υδρεύσεις κλπ) και αντλησιοταμίευση.

Η εφαρμογή τιμολογίου ( feed- in tariff) στην ΕΕ περιορίζεται αφού η αιολική ενέργεια είναι αρκετά ώριμη συμμετέχοντας ήδη στην αγορά και θα ακολουθήσουν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα. Στη γειτονική Τουρκία το 80% των αιολικών πάρκων συμμετέχει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνοντας υψηλότερες τιμές έναντι της καθορισμένης 0,054€/ kWh. Αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και τα φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν σύντομα, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών. Περαιτέρω μαζική ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να στοχεύει στην ανταγωνιστική αγορά ενέργειας.

Υπάρχει μια αντίληψη σχετικά με τη χρήση έξυπνων δικτύων στα νησιά μας και μια αντίληψη για ενεργειακή αυτονομία με χρήση των ΑΠΕ. Είναι κάτι που θεωρείτε εφικτό τα επόμενα χρόνια ή μεγάλη προσδοκία = ψευδαίσθηση?

Τα «έξυπνα δίκτυα ( smart grids) είναι μια καινούργια ιδέα που την ξεκινήσαμε πριν οκτώ χρόνια, πρακτικά εισάγοντας τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ( ICT) στον ηλεκτρικό τομέα. Η διαχείριση και λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων με μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, όπως και άλλων τεχνολογιών παραγωγής, μπορεί να γίνει αποτελεσματικά με τις τεχνικές των έξυπνων δικτύων.

Τα νησιά μας προσφέρουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, βασικά της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, με τις εφαρμογές των έξυπνων δικτύων. Επομένως, για τα νησιά η αξιοποίηση των ΑΠΕ και τα έξυπνα δίκτυα είναι αλληλένδετα. Η μετατροπή των νησιών σε οικολογικούς παραδείσους βιώσιμης ανάπτυξης με ενεργειακά συστήματα μηδενικών εκπομπών είναι τώρα τεχνικά αλλά και οικονομικά εφικτή σε μακροπρόθεσμη βάση.

Όλες οι ενεργειακές ανάγκες των νησιών για κτήρια, υπηρεσίες, αφαλάτωση και μεταφορές με ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να καλυφθούν 100% από τις ΑΠΕ σε συνδυασμό με τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης. Η συμπληρωματικότητα ηλιακής και αιολικής ενέργειας στα νησιά ανταποκρίνεται πολύ ευνοϊκά τις ενεργειακές ανάγκες όλο το χρόνο καλύπτοντας πλήρως και τις ανάγκες του τουρισμού. Η επιτυχία εφαρμογών με τα έξυπνα δίκτυα συναρτάται και με τη συνεργασία των καταναλωτών, ενίοτε με την αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών, αφού τα συστήματα παρέχουν και αμφίδρομη επικοινωνία με τους καταναλωτές.

Η ώρα των νησιών με την υιοθέτηση στόχων και δρομολόγηση δράσεων είναι τώρα, για απαλλαγή από το πετρέλαιο με τις μεγάλες επιβαρύνσεις.

Η έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, μπορεί να αποφέρει οφέλη για τη χώρα μας?

Η πράσινη ανάπτυξη έχει έντονη την κοινωνική και οικονομική διάσταση αυξάνοντας την απασχόληση και οδηγώντας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Η ενεργειακή απόδοση και οι ΑΠΕ και γενικά η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελούν σήμερα στην ΕΕ και σε άλλες χώρες την πρώτη επενδυτική προτεραιότητα με πολλές νέες θέσεις εργασίας. Για την Ελλάδα είναι μονόδρομος που οδηγεί στην ανάπτυξη εάν σχεδιασθούν σωστά οι δράσεις.

Η χώρα μας έχει σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα στη διαθεσιμότητα των ΑΠΕ και η εκμετάλλευσή τους είναι κυρίως θέμα στρατηγικής και ανάπτυξης. Η αιολική ενέργεια και σύντομα η ηλιακή προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια ανταγωνιστική των συμβατικών μονάδων ορυκτών καυσίμων τόσο για εγχώρια κατανάλωση όσο και για εξαγωγή. Οι ΑΠΕ είναι μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία με επαγγέλματα του μέλλοντος και καινοτόμες τεχνολογίες και μαζί με την ενεργειακή αποδοτικότητα οδηγούν στην εποχή του οικονομικού μετασχηματισμού.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός σε κάθε νέο και ανακαινιζόμενο κτήριο θα συμβάλλει στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και στην ποιότητα της κατασκευής, ενισχύοντας παράλληλα τον κλάδο παραγωγής νέων δομικών προϊόντων. Η ανακύκλωση και η ενεργειακή αξιοποίηση των αστικών απορριμμάτων θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά

Καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες στον ενεργειακό τομέα φιλικές στο περιβάλλον συνδέονται άμεσα με την πράσινη επιχειρηματικότητα ώστε αυτή να αποτελέσει δυναμικό τομέα ανάπτυξης, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και ευρύτερα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αυτές οι δράσεις, καλά σχεδιασμένες, θα πρέπει να συνοδεύονται με αντίστοιχες ερευνητικές δράσεις και εκπαίδευση που συμβάλλουν στην επιτυχία και απόδοση των εφαρμογών, μεγιστοποιώντας τα οφέλη.

Εθνικές Δράσεις στην Ενέργεια και το Περιβάλλον το 2012

· Eξορθολογισμός του τιμολογίου ( feed- in tariff) άμεσα, που θα ερμηνεύει την πολιτική για μεγιστοποίηση του κοινωνικού και οικονομικού οφέλους μακροπρόθεσμα και με προοπτικές εισόδου των ΑΠΕ σύντομα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με όλες τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν.

· Σχεδίαση νέου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, χωριστά για κάθε μορφή με τις πιο αποδοτικές τεχνολογίες για τη χώρα, ώστε οι διαδικασίες όπου χρειάζονται να είναι ουσιαστικές για την κάθε τεχνολογία, αποβάλλοντας τους γραφειοκρατικούς παραλογισμούς και σπατάλης χρόνου και χρήματος.

· Λειτουργία της αγοράς ενέργειας με κανόνες ανταγωνισμού και διαφάνειας, ιδιαίτερα της ηλεκτρικής ενέργειας. Πλήρης διαχωρισμός κλάδων Παραγωγής, Μεταφοράς και Διανομής, ώστε η Παραγωγή να συμμετέχει στην ανταγωνιστική αγορά, ενώ η Μεταφορά και η Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας ως φυσικά μονοπώλια χρειάζονται θεσμική θωράκιση για την ανάπτυξή των μελλοντικών δικτύων με τις ΑΠΕ.

· Δημιουργία μηχανισμού για τη συνεχή παρακολούθηση των εφαρμογών ΑΠΕ και των επιπτώσεων σε καταναλωτές και λειτουργία αγοράς μακροπρόθεσμα, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις έγκαιρα με τεκμηριωμένες πολιτικές αποφάσεις προς όφελος οικονομίας και καταναλωτών.

· Μελέτες για ολοκληρωμένο σχεδιασμό των ΑΠΕ σε συνδυασμό ανάπτυξης του δικτύου στη χώρα με βέλτιστες λύσεις, καθώς και μελέτες συνδυασμένης εκμετάλλευσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας με υδροηλεκτρικά. Διερεύνηση εξαγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης και πιο αποφασιστικά βήματα για μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στα νησιά.

· Δημιουργία επενδυτικής τράπεζας, παρόμοιας της Γερμανικής KfW, για την υποστήριξη εφαρμογών ΑΠΕ σε μια περίοδο αδυναμίας χρηματοδοτήσεων των τραπεζών για απρόσκοπτη ανάπτυξή τους.

· Έναρξη συντονισμένων ερευνών για υδρογονάνθρακες στις ελπιδοφόρες περιοχές. Επείγει η ανακύκλωση και ενεργειακή αξιοποίηση αστικών απορριμμάτων.