Οι κρατικές εταιρίες ενέργειας της Κίνας ετοιμάζονται για ένα καταναλωτικό ξεφάντωμα στο εξωτερικό, που φαινομενικά δεν έχει πολιτικά διακυβεύματα , καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται να μειώσει το χρέος της. Το ένα τέταρτο της διαχείρισης του ενεργειακού δικτύου της Πορτογαλίας, REN, θα πωληθεί στην State Grid Corp της Κίνας για 387 εκ. ευρώ, ως μέρος του ρεύματος ιδιωτικοποιήσεων που οφείλει να πραγματοποιήσει η Λισαβόνα υπό τους όρους του δανείου των 78 δισ. ευρώ που πήρε από την ΕΕ και ΔΝΤ

Οι κρατικές εταιρίες ενέργειας της Κίνας ετοιμάζονται για ένα καταναλωτικό ξεφάντωμα στο εξωτερικό, που φαινομενικά δεν έχει πολιτικά διακυβεύματα , καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται να μειώσει το χρέος της.

Το ένα τέταρτο της διαχείρισης του ενεργειακού δικτύου της Πορτογαλίας, REN, θα πωληθεί στην State Grid Corp της Κίνας για 387 εκ. ευρώ, ως μέρος του ρεύματος ιδιωτικοποιήσεων που οφείλει να πραγματοποιήσει η Λισαβόνα υπό τους όρους του δανείου των 78 δισ. ευρώ που πήρε από την ΕΕ και ΔΝΤ.

Τη Τετάρτη(8 Φεβρουαρίου),το State Grid News, το επίσημο δελτίο τύπου της εταιρίας, δήλωσε την ανάγκη των οικονομιών που αντιμετωπίζουν την ύφεση να πουλήσουν κρατικά ομόλογα που θα «δημιουργήσουν ευκαιρίες εισόδου» για τη Κίνα, μια συμφωνία που θα παρείχε εφαλτήριο για την είσοδο σε άλλες αγορές.

Η State Grid δεν είναι η πρώτη που εκμεταλλεύεται τις οικονομικές δυσκολίες της Ευρώπης, και δεν αναμένεται να είναι και η τελευταία.

Η κινεζική Three Gorges Project Corp, διαχειρίστρια του μεγαλύτερου project υδροηλεκτρικής ενέργειας, συμφώνησε και αυτή τον περασμένο Δεκέμβριο να πληρώσει 2,7 δις. ευρώ για να αγοράσει ένα μερίδιο της τάξης του 21% από την εταιρία Energias de Portugal (EDP).

«Αυτό είναι σύμφωνο με τη γραμμή ¨διεθνοποιημένης στρατηγικής¨ της κυβέρνησης για την σταδιακή απόσυρση των κρατικών επιχειρήσεων», είπε ένας ειδικός της ενεργειακής βιομηχανίας στο Reuters, ο οποίος ζήτησε να μείνει ανώνυμος ώστε να αποφύγει τις συνέπειες.

«Στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοιες ευκαιρίες. Οι κινεζικές εταιρίες ενέργειας απλά δημιουργούσαν ενεργειακές βιομηχανίες στο εξωτερικό. Τώρα όμως, επενδύουμε, προμηθεύουμε εξοπλισμό και βοηθάμε στην λειτουργία του. Το timing αποδεικνύεται καλό» δήλωσε ο ειδικός.

Στέλεχος της State Grid δήλωσε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλέψουμε το αν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα οδηγήσει σε περισσότερες συμφωνίες.

«Η οικονομική κατάσταση είναι διαφορετική από μήνα σε μήνα, και το αν υπάρχουν καλές ευκαιρίες είναι κάτι που εξαρτάται» είπε το στέλεχος στο Reuters.

Παρόλα αυτά, ο Ken Su, συνεργάτης της PricewaterhouseCoopers του Πεκίνου, δήλωσε ότι η κρίση θα βοηθήσει τις κινέζικες εταιρίες ενέργειας στις προσπάθειες τους να αποκτήσουν ξένα ομόλογα, ενώ περισσότερα οφέλη αναμένονται για τα δύο επόμενα χρόνια.

«Κατά το 2006-07, αρχίσαμε να παρατηρούμε μεγάλη κινητικότητα στον τομέα της ενέργειας. Πολλές από τις συμφωνίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και γενικά η διαπραγματεύσεις τους είναι χρονοβόρες- αλλά μερικές από αυτές είναι έτοιμες, και αυτό μπορεί να οφείλεται στην νέες οικονομικές συνθήκες», δήλωσε.

Η ανάμειξη της Κίνας στον ενεργειακό τομέα ξεκίνησε το 2009, όταν οι Φιλιππίνες πούλησαν μια 25ετούς ισχύος άδεια, για την εκμετάλλευση του ενεργειακού τους δικτύου σε μια κοινοπραξία στην οποίας πρωτοστατούσε η State Grid. Η άδεια, εκτιμώμενη στα 3,95 δις. δολάρια, αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία ιδιωτικοποίησης της χώρας.

Η State Grid, που θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρία παροχής ρεύματος της Κίνας, έχει ήδη αγοράσει εφτά διαχειριστικές αρχές της Βραζιλίας για 1,7 δις. δολάρια.

Ο διευθυντής της Three Gorges, Cao Guangjing δήλωσε ότι η εταιρία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την EDP στην Ανατολική Ευρώπη και την Ν.Αμερική. Η Three Gorges έχει πολλές θυγατρικές, συμπεριλαμβανομένης και της κινεζικής Yangtze Power Co Ltd.

Η Κίνα «καλύτερα να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία, παρά ευρωπαϊκά και αμερικάνικα ομολόγα»

Η υπόσχεση για χρηματοδότηση βοήθησε να ανοιχτεί ο δρόμος για πλούσιες σε ρευστότητα κινεζικές επιχειρήσεις. Η China Three Gorges δεσμεύτηκε να φέρει μέχρι και 8 δισ. στις τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις στην Πορτογαλία.

«Έχουν την οικονομική δυνατότητα και τείνουν να έχουν οι ίδιοι ισχυρούς ισολογισμούς ή να έχουν πρόσβαση Σε κινέζους δανειστές, και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τα έργα να επεκταθούν και να αναπτυχθούν. Πολλές συναλλαγές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα στοιχείο χρηματοδότησης», δήλωσε ο Su από την PwC.

Η Κίνα έχει επενδύσει πολλά στον τομέα της εξόρυξης και σε πετρελαϊκά στοιχεία από τη Λατινική Αμερική στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια,αλλά η πορεία δεν ήταν πάντα η ομαλή.

Μια υψηλού προφίλ προσφορά από την υπεράκτια εταιρεία πετρελαίου CNOOC για την αντίπαλό της Unocal California αποσύρθηκε το 2005 εν όψει της πολιτικής αντιπαράθεσης, και η γιγάντια εταιρεία μετάλλων Chinalco επίσης απορρίφθηκαν από το Rio Tinto το 2009.

Αλλά υπήρξε μικρή αντίθεση με κινεζικές εταιρείες ενέργειας που αναλαμβάνουν ξένα ομόλογα.

«Όταν γίνει σωστή διαχείριση, οι τοπικές κυβερνήσεις και οι ντόπιοι μπορεί να είναι φανούν φιλόξενοι με έναν κινέζο επενδυτή», δήλωσε ο Su.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα ενιαίο κυρίαρχο παγκόσμιο συναίσθημα, παρά το ότι τα Μέσα Ενημέρωσης σχολιάζουν ότι η Κίνα είναι πολύ ενεργή και ότι η Κίνα αγοράζει τα πάντα

Η εκτελεστική επιτροπή της βιομηχανίας

«Εγχώρια αγορά μας είναι περιορισμένη», είπε. «Οι (ξένες) εταιρείες είναι κερδοφόρες. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν μπορούμε να μονοπωλήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφοράς, καθώς οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές έχουν τον τελικό λόγο για τις αυξήσεις των τιμών».

Για την Κίνα, η κατοχύρωση φυσικών περιουσιακών στοιχείων υπερτερεί της αγοράς Ευρωπαϊκή χρεών ή αυτών των ΗΠΑ.
«Είμαστε σε καλύτερη θέση την αγορά (φυσικής) περιουσιακών στοιχείων, αντί της ευρωπαϊκής των αμερικανικών ομολόγων», μια πηγή με δεσμούς με την ηγεσία της Κίνας, δήλωσε, επίσης, την ανωνυμία του.

Οι παρεμβάσεις του State Grid στο εξωτερικό θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν ανακούφιση από διαμάχες στο εσωτερικό. Η εκτεταμένη κρατική εταιρεία έχει επικριθεί έντονα για τη λειτουργία των ρυθμιστικών αρχών και για τεράστια κέρδη εις βάρος των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας της Κίνας. Ακόμη έχει κατηγορηθεί για ελλείψεις ισχύος το περασμένο έτος.

Η State Grid, η οποία παρέχει δίκτυα μεταφοράς και διανομής σε 26 από 31επαρχίες της Κίνας, αποσκοπεί στην επίτευξη 62 δισεκατομμύρια γιουάν ( 7,4 δισ. ευρώ) σε ακαθάριστο κέρδος το 2012, αυξημένο κατά 16%, σύμφωνα με την κινέζινη Securities Journal.

Σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις σε δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας έως και 2,55 τρισεκατομμύρια γουάν (305,6 δισ.ευρώ) σύμφωνα με το επόμενο πενταετές πρόγραμμα, μέχρι και 68% πάνω από την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με την κινέζικη Securities Journal.

(Euractiv)