Εισβολή σε γραφεία εταιρειών ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών, λόγω υπονοιών για εναρμονισμένες πρακτικές που θα μπορούσαν να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό στην αγορά ανταλλαγής ενέργειας. Όπως αναφέρει δήλωση της Κομισιόν,«η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες ότι οι εν λόγω εταιρείες μπορεί να έχουν παραβεί τους ευρωπαϊκούς αντιμονοπωλιακούς κανόνες που απαγορεύουν τις συμπράξεις και τις περιοριστικές εμπορικές πρακτικές»

Εισβολή σε γραφεία εταιρειών ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών, λόγω υπονοιών για εναρμονισμένες πρακτικές που θα μπορούσαν να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό στην αγορά ανταλλαγής ενέργειας.

Όπως αναφέρει δήλωση της Κομισιόν,«η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες ότι οι εν λόγω εταιρείες μπορεί να έχουν παραβεί τους ευρωπαϊκούς αντιμονοπωλιακούς κανόνες που απαγορεύουν τις συμπράξεις και τις περιοριστικές εμπορικές πρακτικές».

Χωρίς να κάνει αναφορά στα χρηματιστήρια που θα δραστηριοποιούνταν οι εν λόγω εταιρείες, η ανακοίνωση αναφέρει μόνο ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες ήταν«δραστήριες στη διαχείριση των ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορα κράτη μέλη».

Σύμφωνα με το euractiv.gr, επιβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις» ήρθε αργότερα από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Ναι,το γραφείο μας υποβλήθηκε σε έρευνα σήμερα», δήλωσε ένας εκπρόσωποςτης έδρας του EPEX Spot για την ανταλλαγή ενέργειας.«Πιστεύουμε ότι οι επιδρομές σχετίζονται με τη συνεργασία μας με τη Nordpool Spot».

Η EPEXSpot και η Nordpool Spot της Νορβηγίας,οι οποίες προσφέρουν βραχυπρόθεσμες πλατφόρμες συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειαςγια τη γαλλική, γερμανική, αυστριακή, ελβετική και σκανδιναβική ενέργεια, το Σεπτέμβριο ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να δημιουργήσουν μια κοινή ισοτιμία που θα καλύπτει περισσότερο από το ήμισυ των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

Η EPEXSpot καιη Nordpool Spotδήλωσαν ότι συνεργάζονται με τις αρχές για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνονται όλες οι σχετικές πληροφορίες.

Οι δύο εταιρείας ανταλλαγής έχουνένα συνδυασμένοετήσιο όγκο συναλλαγών περίπου 600 τεραβατώρων (TWh),περισσότερο από το ήμισυτου συνολικού όγκουτης Ευρώπης, καθώς και εμπόριοστη Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Εσθονία.