Στην κρίση του ευρώ θα επικεντρωθεί η συνάντηση Κινέζων ηγετών με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο Πεκίνο. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει εκφράσει επανειλημμένα τη βούλησή της να συμμετάσχει στον EFSF και μετά στο διάδοχό του, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο. Ωστόσο, ως σήμερα, δεν έχει αναλάβει καμιά συγκεκριμένη δέσμευση

Στην κρίση του ευρώ θα επικεντρωθεί η συνάντηση Κινέζων ηγετών με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο Πεκίνο. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει εκφράσει επανειλημμένα τη βούλησή της να συμμετάσχει στον EFSF και μετά στο διάδοχό του, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο. Ωστόσο, ως σήμερα, δεν έχει αναλάβει καμιά συγκεκριμένη δέσμευση.

Η 14η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στην Κίνα -τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με συναλλαγματικά αποθέματα 3,2 τρισ. δολάρια - και την ΕΕ, που είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον περασμένο Οκτώβριο, αναβλήθηκε εξαιτίας της ανάγκης των Ευρωπαίων να ενισχύσουν τον EFSF.

Έτσι, σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα συναντηθούν με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Ουέν Τζιαμπάο ενώ την Τετάρτη θα έχουν επαφές με τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο. Εκτός από την κρίση της ευρωζώνης, η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί με τα θέματα της Συρίας και του Ιράν, καθώς και την άρνηση των κινεζικών αεροπορικών εταιριών να πληρώνουν τον ευρωπαϊκό φόρο εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου».

«Το θέμα της κρίσης χρέους βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λιού Γουεϊμίν.

«Πιστεύουμε ότι ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας και ως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να λύσει αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε.

Ο Λιού Γουεϊμίν δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να πραγματοποιεί δομικές μεταρρυθμίσεις για να «δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα» στη διεθνή κοινότητα.

«Οι υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει, σύμφωνα με την εθνική τους κατάσταση, να υιοθετήσουν τις κατάλληλες φορολογικές πολιτικές. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη χθεσινή People's Daily, που εκφράζει τις απόψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, είναι προς το συμφέρον του Πεκίνου να βοηθήσει την ΕΕ, ενώ επιχείρησε να εξαλείψει τις ανησυχίες που θα προκαλούσε ένα κύμα κινέζικων επενδύσεων στην Ευρώπη.

«Η Κίνα δεν έχει ούτε την όρεξη, ούτε την ικανότητα να "εξαγοράσει την Ευρώπη" ή να "ελέγχει την Ευρώπη" όπως λένε μερικοί στην Ευρώπη, αλλά στηρίζει το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση από την αρχή μέχρι το τέλος» γράφει η εφημερίδα.

Πάντως, ο πρόεδρος του κινεζικού κρατικού επενδυτικού ταμείου CIC Λου Τζιουέι, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της αγοράς ιταλικών ή ισπανικών κρατικών ομολόγων, κατόπιν της σχετικής επιθυμίας που εξέφρασε κατά την επίσκεψή της στην Κίνα στις αρχές Φεβρουαρίου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Τα ομόλογα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν αποτελούν στόχους για μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως εμείς. Βλέπουμε ευκαιρίες στις υποδομές και τη βιομηχανία, όπου τα προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη» είπε.