Η Ρουμανική Κυβέρνηση Σχεδιάζει να Διακόψει την Εξαγωγή Ηλεκτρικού Ρεύματος

Το ενδεχόμενο περιορισμού ή διακοπής των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος θα εξετάσει, σήμερα, η ρουμανική κυβέρνηση, καθώς αυξάνεται η εγχώρια ζήτηση, εξαιτίας του ψύχους.
energia.gr
Τρι, 14 Φεβρουαρίου 2012 - 12:13

Το ενδεχόμενο περιορισμού ή διακοπής των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος θα εξετάσει, σήμερα, η ρουμανική κυβέρνηση, καθώς αυξάνεται η εγχώρια ζήτηση, εξαιτίας του ψύχους.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει σχέδιο ψηφίσματος, βάσει του οποίου ο Διαχειριστής του Συστήματος και Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Transelectrica), θα είναι σε θέση να περιορίσει ή να διακόψει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος σε ξένες χώρες, προκειμένου να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια αγορά, τόσο στους οικιακούς, όσο και τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Μιχάι Ραζβάν Ουνγκουρεάνου συναντήθηκε με τους υπουργούς Μεταφορών, Εσωτερικών, Άμυνας, Περιβάλλοντος, Παιδείας και Οικονομίας για να εξετάσουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα, έπειτα από τις ισχυρές χιονοπτώσεις που έπληξαν, κυρίως, το ανατολικό τμήμα της Ρουμανίας.

Ο κ. Ουνγκουρεάνου ανακοίνωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει, σήμερα, τη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.

Στο μεταξύ, συνολικά 12.800 καταναλωτές στη νότια Ρουμανία, στην περιοχή ευθύνης των εταιρειών Electrica SA, Enel Muntenia και CEZ παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση, εξαιτίας των ζημιών που υπέστησαν οι γραμμές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, από τις χιονοθύελλες και τις χιονοπτώσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος της Electrica, Ίοαν Φολέσκου.

Από το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός, Λουτσιάν Νικολάι Μπόντε αποφάσισε να απομακρύνει τον γενικό διευθυντή της Transelectrica Χόρια Χαχαϊάνου από τη θέση του.

Ο λόγος της απομάκρυνσης του γενικού διευθυντή της Transelectrica από τη θέση του, είναι η ανακοίνωση του Διαχειριστή, σύμφωνα με την οποία, εξαιτίας της κακοκαιρίας, δεν υπάρχουν ενεργειακά αποθέματα για να καλύψουν την εσωτερική ζήτηση και τις ανάγκες των εξαγωγών.