«Ίσως Πρέπει να Μπει και Νέος Εταίρος στην Κοινοπραξία του Nabucco », Λέει ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας

«Ίσως Πρέπει να Μπει και Νέος Εταίρος στην Κοινοπραξία του Nabucco », Λέει ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας
energia.gr
Τετ, 15 Φεβρουαρίου 2012 - 14:08
Και νέο εταίρο θα μπορούσε να δεχθεί η κοινοπραξία του Nabucco, δήλωσε χθες, 14 Φεβρουαρίου, στην Άγκυρα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλδίζ, σε συνάντησή του με τον Βούλγαρο αναπληρωτή πρωθυπουργό Συμεών Ντγιάνκωφ. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Trend, ο Τούρκος Υπουργός προέβη στη δήλωση αυτό, προσθέτοντας ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πρότζεκτ του Nabucco

Και νέο εταίρο θα μπορούσε να δεχθεί η κοινοπραξία του Nabucco, δήλωσε χθες, 14 Φεβρουαρίου, στην Άγκυρα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλδίζ, σε συνάντησή του με τον Βούλγαρο αναπληρωτή πρωθυπουργό Συμεών Ντγιάνκωφ. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Trend, ο Τούρκος Υπουργός προέβη στη δήλωση αυτό, προσθέτοντας ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πρότζεκτ του Nabucco.

«Είναι, ωστόσο, σημαντικό οι δυσκολίες αυτές να μην εμποδίσουν την υλοποίηση του πρότζεκτ», επισήμανε ο Γιλδίζ.

Ο Nabucco, που εντάσσεται στην στρατηγική του «Νοτίου Διαδρόμου» της Ε.Ε., με στόχο την απεξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία, διεκδικεί, μαζί με τους αγωγούς ΤΑΡ, ITGI και SEEP, τις ποσότητες του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2 στην Κασπία. Ήδη έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή του, ενώ εχθές έγινε γνωστό ότι Βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν περίπου 130 αρχαιολογικές τοποθεσίες κατά μήκος της προβλεπόμενης χάραξης του αγωγού εντός βουλγαρικού εδάφους. Οι τοποθεσίες αυτές πρέπει να ανασκαφούν πριν την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του Nabucco.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, κ. Λιούντμιλ Βαγκαλίνσκι, οι έρευνες έγιναν σε μία περιοχή 420 χλμ., όπου είναι απαραίτητες οι ανασκαφές, πριν αρχίσει η κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν θα επηρεάσουν τις εργασίες της κοινοπραξίας κατασκευής του Nabucco.

Υπενθυμίζεται ότι η προβλεπόμενη χάραξη του αγωγού Nabucco, δυναμικότητας 31 bcm ετησίως περιλαμβάνει την Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.