Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δημοσιονομικός Έλεγχος στα Κράτη-Μέλη και Προτεραιότητα στην Ανάπτυξη

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δημοσιονομικός Έλεγχος στα Κράτη-Μέλη και Προτεραιότητα στην Ανάπτυξη
energia.gr
Πεμ, 16 Φεβρουαρίου 2012 - 06:32
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δράσουν αποφασιστικά σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερος οικονομικός συντονισμός και διαφάνεια. Αυτό υποστηρίζει το ΕΚ, απαντώντας στην ετήσια επισκόπηση της αναπτυξιακής πορείας της ΕΕ, την οποία παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δράσουν αποφασιστικά σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερος οικονομικός συντονισμός και διαφάνεια. Αυτό υποστηρίζει το ΕΚ, απαντώντας στην ετήσια επισκόπηση της αναπτυξιακής πορείας της ΕΕ, την οποία παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα ψηφίσματα που υιοθέτησε την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται έκκληση για μεγαλύτερες προσπάθειες στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πριν από την ψηφοφορία ο Jean- Paul Gauzè s (ΕΛΚ, Γαλλία), εισηγητής του ψηφίσματος για την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης, δήλωσε τα εξής: "Θέλουμε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί."

Η Marije Cornelissen (Πράσινοι, Ολλανδία), εισηγήτρια του ψηφίσματος σχετικά με την απασχόληση και τις κοινωνικές πτυχές στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης υπογράμμισε ότι "υπάρχουν κάποιες ανισορροπίες μεταξύ της δημοσιονομικής πολιτικής και της πολιτικής απασχόλησης, πρέπει, ωστόσο, να διασφαλίσουμε μία μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των δύο αυτών πολιτικών και υπάρχει ένας τρόπος για να το πράξουμε αυτό, μέσω της καλύτερης οικονομικής διακυβέρνησης".

Η Pervence Berè s (Σοσιαλιστές, Γαλλία), εισηγήτρια του ψηφίσματος για τις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση, δήλωσε τα εξής: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των στόχων της Στρατηγικής ΕΕ 2020 και του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τα κράτη μέλη δίνουν σήμερα μεγαλύτερη έμφαση στο Σύμφωνο Σταθερότητας σε βάρος της ανάπτυξης και των επενδύσεων."

Οι περικοπές από μόνες τους δεν οδηγούν σε αποκατάσταση των οικονομιών και της εμπιστοσύνης

Τα μέτρα για τους προϋπολογισμούς, την ανάπτυξη και την απασχόληση, θα πρέπει να λαμβάνονται από κοινού. Υπό αυτήν την έννοια το ψήφισμα σχετικά με την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης τονίζει ότι στον οδικό χάρτη που παρουσίασε η Επιτροπή "αγνοείται η ανάγκη ανάληψης επείγουσας δράσης για τη βραχυπρόθεσμη υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης".

Όλα τα ψηφίσματα υπογραμμίζουν τη σημασίας της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, των καταναλωτών και των πολιτών, επισημαίνοντας ότι το έγγραφο της Επιτροπής δεν δίνει μεγάλη βάση στο ζήτημα αυτό.

Το σχέδιο ψηφίσματος για την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης 2012 τονίζει ότι "πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά η δημοκρατική νομιμοποίηση και ο εθνικός ενστερνισμός των αλλαγών που αποφασίστηκαν όσον αφορά τη μελλοντική οικονομική διακυβέρνηση" και καλεί την Επιτροπή να αποσαφηνίσει το τί ακριβώς κάνουν και τί δεν κάνουν τα κράτη μέλη αναφορικά με την εφαρμογή των συστάσεων που λαμβάνουν για μεταρρυθμίσεις. Η μη εφαρμογή αυτών των συστάσεων θα περιορίσει σημαντικά την αναπτυξιακή πορεία των χωρών.

Το ίδιο ψήφισμα υποστηρίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει υποχρεούνται να δανείζουν περισσότερο στην πραγματική οικονομία και ζητεί την υποβολή νομοθετικών προτάσεων για τη διαχείριση των κρίσεων στον τραπεζικό τομέα πριν από το καλοκαίρι.

Απασχόληση και κοινωνικές πτυχές

Το ψήφισμα που για την απασχόληση και τις κοινωνικές πτυχές στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διασφαλίσει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αυξάνει τη φτώχεια ούτε παρακωλύει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν την καθιέρωση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, μιας "Εγγύησης Νέων" η οποία θα διασφαλίζει σε κάθε νέο της ΕΕ το δικαίωμα σε θέση εργασίας, μαθητείας, επιμόρφωσης ή συνδυασμό εργασίας και κατάρτισης μετά από περίοδο ανεργίας που δεν θα υπερβαίνει τους 4 μήνες.

Το ΕΚ καλεί επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει με την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι ισχύοντες εθνικοί στόχοι δεν αρκούν για την επίτευξη των σημαντικότερων στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020 για την απασχόληση, την εκπαίδευση και τη μείωση της φτώχειας.

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) θα πρέπει να συμμετάσχει στα προγράμματα χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Τρόικας (Επιτροπή-ΔΝΤ-ΕΚΤ).