H Gazprom ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει την υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη το «ύψος» της φετινής χρονιάς και αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι ίσως καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της. Η Ρωσία τηρεί σταθερές μεταφορές προς τους ευρωπαίους πελάτες της «παρά τις ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες σε Ρωσία και Ευρώπη», είπε ο γενικός διευθυντής εξαγωγών της Gazprom Alexander Medvedev. Αυτό συνέβη λόγω των νέων εγκαταστάσεων υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου, είπε

H Gazprom ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει την υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη το «ύψος» της φετινής χρονιάς και αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι ίσως καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της.

Η Ρωσία τηρεί σταθερές μεταφορές προς τους ευρωπαίους πελάτες της «παρά τις ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες σε Ρωσία και Ευρώπη», είπε ο γενικός διευθυντής εξαγωγών της Gazprom Alexander Medvedev. Αυτό συνέβη λόγω των νέων εγκαταστάσεων υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου, είπε.

Κατά την περίοδο αιχμής της ζήτησης, η Gazprom κάνει εξόρυξη φυσικού αερίου από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που βρίσκονται στην Ευρώπη σε μέγιστα ποσοστά- πάνω από 38εκ κυβικά μέτρα ημερησίως.

Στην Αυστρία, το ρωσικό φυσικό αέριο αποθηκεύεται στις εγκαταστάσεις της Haidach, όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση και διπλασιάστηκε η ικανότητά της. Στη Γερμανία, η Gazprom βασίζεται στις υπόγειες εγκαταστάσεις των Rehdenκαι Katharina. Στη Σερβία, οι εγκαταστάσεις Banatski Dvor UGSF επίσης άνοιξαν αυτό το χειμώνα και έχουν ήδη φθάσει το ανώτατο όριο των 4εκ κυβικών μέτρων ημερησίως. [Δείτε Χάρτη].

Προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Gazprom αποσκοπεί να αυξήσει την ικανότητα της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου περίπου 5δις κυβικά μέτρα μέχρι το 2015, σχεδόν δηλαδή διπλασιάζοντας την ικανότητά της, είπε ο Medvedev.

Στόχος της Gazprom είναι η δημιουργία ενός δικτύου αποθηκών κοντά στους τελικούς καταναλωτές ενώ οι κύριοι διάδρομοι εξαγωγής έχουν αποδειχθεί «αποτελεσματικοί και έξυπνοι», συνέχισε.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα ευρωπαϊκά ρυθμιστικά όργανα θα λάβουν υπόψη αυτή τη λογική».

«Σημαντικό αλλά όχι αποκλειστικό στοιχείο»

Ερωτηθείς να σχολιάσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου έπαιξαν «σημαντικό ρόλο» στην ενεργειακή παροχή της ΕΕ κατά τη διάρκεια του «ψύχους» δύο εβδομάδων που στοίχησε τη ζωή σε 600 άτομα σε όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο επεσήμανε και άλλα μέτρα που βοήθησαν, όπως οι τερματικοί υγροποιημένου φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη ευελιξία των εμπορικών συμβάσεων, η ικανότητα αντιστροφής των ροών φυσικού αερίου σε αγωγούς όπως επίσης και η επιλογή της ΕΕ να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές της σε φυσικό αέριο.

«Ένα από τα διδάγματα της τελευταίας περιόδου που υπήρξε υπερβολική ζήτηση φυσικού αερίου, είναι ότι η ελεύθερη ροή φυσικού αερίου μεταξύ των κρατών μελών και η κατάργηση της συμβατικής και φυσικής συμφόρησης αποτελούν τη βάση της ασφάλειας παροχής. Επομένως, οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι σημαντικές αλλά όχι και αποκλειστικό στοιχείο παροχής φυσικού αερίου στους πελάτες», είπε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Τα κράτη μέλη θέλουν να αποτρέψουν «κατάχρηση μονοπωλίου»

Ωστόσο η Επιτροπή υπογράμμισε ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου μπορεί να στρεβλώσουν την αγορά. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ικανότητα αποθήκευσης χρησιμοποιείται αποδοτικά και δεν επιβάλει αδικαιολόγητα κόστη στους καταναλωτές, πρέπει να γίνουν σεβαστές όλες οι διατάξεις της νομοθεσίας της ΕΕ, και συγκεκριμένα η πρόσβαση τρίτων στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.

«Είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους όπου υπάρχει η παραγωγή να διασφαλίσει ότι η χρήση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης για τις λειτουργίες της παραγωγής δεν θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους παραγωγούς, μέσω δημιουργίας de facto πρόσβασης προτεραιότητας στις εγκαταστάσεις», είπε η Επιτροπή σε κείμενο, που δεν είναι νομικά δεσμευτικό.

Δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί κανόνες για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ. Το «πρότυπο παροχής» στον Κανονισμό για την Ασφάλεια του Φυσικού Αερίου υποχρεώνει τους παρόχους να μπορούν να παράσχουν φυσικό αέριο σε προστατευόμενους πελάτες για 30 ημέρες, στην περίπτωση που υπάρχει καταστροφή στην κύρια υποδομή φυσικού αερίου λόγω καιρικών συνθηκών.

Ωστόσο ο κανονισμός δεν διευκρινίζει πώς θα επιτευχθεί αυτή η υποχρέωση. Μπορεί επομένως να γίνει μέσω υπόγειων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου ή άλλα μέσα.

(από Euractiv.gr, 14/02/2012)