Η ΔΕΠΑ διαβεβαιώνει, με χθεσινή της ανακοίνωση, για τη διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας των ελληνικών νοικοκυριών και των υπόλοιπων πελατών της με φυσικό αέριο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αναφέρει, ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση, ότι υπήρξε μείωση των παραδόσεων τις τελευταίες ημέρες η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διακοπή τροφοδοσίας από τον ελληνοτουρκικό αγωγό

Η ΔΕΠΑ διαβεβαιώνει, με χθεσινή της ανακοίνωση, για τη διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας των ελληνικών νοικοκυριών και των υπόλοιπων πελατών της με φυσικό αέριο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αναφέρει, ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση, ότι υπήρξε μείωση των παραδόσεων τις τελευταίες ημέρες η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διακοπή τροφοδοσίας από τον ελληνοτουρκικό αγωγό.

Αναφέρεται, επίσης, στις προσπάθειες για εξασφάλιση πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου που είχαν αποτέλεσμα την έλευση τεσσάρων έκτακτων φορτίων υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα τον τελευταίο μήνα, πέρα από τα δύο προγραμματισμένα, ενώ ένα έβδομο φορτίο αναμένεται αύριο, Σάββατο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΠΑ η ζήτηση φυσικού αερίου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και διαμορφώνεται επί πολλές ημέρες στις 230.000 - 250.000 μεγαβατώρες, έναντι 180.000 που ήταν η αιχμή πέρυσι.

Αναλυτικότερα, η ΔΕΠΑ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι οι πρόσφατες μειώσεις παραδόσεων φυσικού αερίου οφείλονται κυρίως στην απροσδόκητη μείωση και τελικά διακοπή παραδόσεων αερίου από την Τουρκική Εταιρία Botas η οποία επικαλείται λόγους ανωτέρας βίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι "την ίδια στιγμή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη δημιουργήθηκαν προβλήματα εφοδιασμού σε χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην Ελλάδα αυξήθηκε κατακόρυφα η κατανάλωση φυσικού αερίου πραγματοποιώντας καθημερινά ιστορικά μέγιστα ημερήσιας ζήτησης. Σε σχέση με τα περυσινά μέγιστα ημερήσιας κατανάλωσης της τάξεως των 180.000 μεγαβατωρών (Mwh), οι φετινές καταναλώσεις για πολλές μέρες είναι της τάξεως των 230.000 – 250.000 Mwh με συνολική αύξηση 40%.

Από την πρώτη στιγμή και κατ’ επανάληψη η ΔΕΠΑ επικοινώνησε με την Τουρκική Εταιρία Botas, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της πίεσης παράδοσης και της παροχής των συμβατικά προβλεπόμενων ημερήσιων ποσοτήτων φυσικού αερίου καθώς και αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με τις ενέργειές της.

Η ΔΕΠΑ, προκειμένου να καλύψει όλες τις ανάγκες της οικιακής, εμπορικής, βιομηχανικής κατανάλωσης καθώς και τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής εξάντλησε κάθε δυνατότητα για την αδιάλειπτη τροφοδοσία του συνόλου των πελατών της.

Αναζήτησε και εξασφάλισε τέσσερα (4) έκτακτα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) πλέον των δύο (2) ήδη προγραμματισμένων, σε διάστημα ενός μηνός. Ένα έβδομο φορτίο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) αναμένεται να αφιχθεί (με καθυστέρηση, λόγω καιρικών συνθηκών) στη Ρεβυθούσα το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, εν μέσω πανευρωπαϊκής έλλειψης αερίου (αγωγού και ΥΦΑ) εξ αιτίας των εντόνων προβλημάτων τροφοδοσίας στην Ευρώπη.

Ο συνδυασμός όλων των δυσμενών παραγόντων (πρωτοφανείς χαμηλές θερμοκρασίες πανευρωπαϊκά, αστάθεια και διακοπή παραδόσεων, ιστορικά επίπεδα εγχώριας ζήτησης, έλλειψη διαθεσιμότητας φορτίων ΥΦΑ) οδήγησαν στην έκδοση εντολών του Διαχειριστή για περιορισμό της παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, στις οποίες η ΔΕΠΑ οφείλει να συμμορφώνεται. Αντίστοιχα μέτρα, για την ίδια περίοδο, ελήφθησαν σε χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Κυρίαρχο μέλημα για τη ΔΕΠΑ παραμένει η διαρκής και ομαλή τροφοδοσία όλης της αγοράς φυσικού αερίου κάτι το οποίο επιτυγχάνει διαχρονικά η Επιχείρηση, όπως και στην τρέχουσα περίοδο, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η διασφάλιση της απρόσκοπτης προμήθειας φυσικού αερίου των πελατών της ΔΕΠΑ, πραγματοποιείται μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων που έχει συνάψει η Επιχείρηση με τη Gazprom για ρωσικό αέριο συνολικής ποσότητας 1,6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, με την τουρκική Botas για αζέρικο αέριο συνολικής ποσότητας 750 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως και με της αλγερινή Sonatrach για υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) συνολικής ποσότητας 850 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Το φυσικό αέριο εισάγεται από τη ΔΕΠΑ στην ελληνική αγορά μέσω του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου από τη Βουλγαρία και την Τουρκία και μέσω του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα ενώ κατόπιν διοχετεύεται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, του οποίου διαχειριστής είναι ο ΔΕΣΦΑ.

Με στόχο την ακόμη ισχυρότερη διασφάλιση του εφοδιασμού της χώρας μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την παροχή φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, η ΔΕΠΑ δραστηριοποιείται δυναμικά σε μεγάλα έργα που θα αναβαθμίσουν και τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας".