Οταν σε μία ημέρα (Πέμπτη), γεμάτη με ντόπιες και διεθνείς ειδήσεις, τα αμερικανικά MME καταγράφουν ψηλά την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στη Λευκωσία, τότε κάτι πολύ σημαντικό συμβαίνει στην Κύπρο και στη γειτονιά της Μεσογείου. Βρέθηκα σε παρέα διπλωματών και δημοσιογράφων και μονοπώλησε το ενδιαφέρον η συνάντηση, με βασικό ερώτημα που ετέθη από Λιβανέζο συνάδελφο, για «το πού το πάνε Κύπρος και Ισραήλ»

Οταν σε μία ημέρα (Πέμπτη), γεμάτη με ντόπιες και διεθνείς ειδήσεις, τα αμερικανικά MME καταγράφουν ψηλά την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στη Λευκωσία, τότε κάτι πολύ σημαντικό συμβαίνει στην Κύπρο και στη γειτονιά της Μεσογείου. Βρέθηκα σε παρέα διπλωματών και δημοσιογράφων και μονοπώλησε το ενδιαφέρον η συνάντηση, με βασικό ερώτημα που ετέθη από Λιβανέζο συνάδελφο, για «το πού το πάνε Κύπρος και Ισραήλ».

Απάντησα με μια κουβέντα που αποδίδεται στον Μα­κά­ριο, ο οποίος είπε στον Χένρι Κίσιγκερ ότι το δυστύχη­μα της Κύπρου ήταν ότι παράγει λεμόνια και δεν έχει πετρέ­λαιο. Και υπογράμμισα ότι ο πραγματικός λόγος της συνερ­γασίας του Ισραήλ με την Κύπρο είναι το φυσικό αέριο και μόνο. Διακινδύνεσα την τοποθέ­τηση ότι ίσως το Ισράηλ να προχωρούσε το ίδιο σε αποστασιο­ποίη­ση από την Αγκυρα, διότι τα στρατηγικά του συμφέροντα καλύ­πτονται περισσότερο από τη συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα, η οποία θα αναγκαστεί να αποδεχθεί την πρόταση του Τελ Αβίβ για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στη Νότια Κρήτη.

Καλώς ή κακώς, το Ισραήλ εκμεταλλεύεται την ανάγκη της Κύπρου για ανεύρεση συμμάχων, που θα τη στηρί­ξουν όχι μόνο οικονομικά. Η Λευκωσία προσβλέ­πει σε πολιτική υποστήριξη στις ΗΠΑ, μία εύκολη υπόθεση για το εβραϊκό λόμπι, το οποίο αντιμετωπίζει δυναμικά τώρα τους Τούρκους. Ουδείς περιμένει ότι σε περίπτωση τουρκικού χτυπή­ματος οι Ισραηλινοί θα σπεύσουν να προστατεύσουν την Κύπρο. Εάν, όμως, κινδυνεύσουν τα συμφέροντά τους, θα το πράξουν, καθώς απαντούν με ατσάλι όταν απειλούνται. Η Λευκωσία πρέπει να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε οι συμφωνίες με το Ισραήλ να αφορούν τα στρατηγικά τους συμφέρο­ντα. Ο κ. Χριστό­φιας πρέπει να κλείσει τα αυτιά του στους συμβουλάτορες της «επαναπροσέγγισης» και να αναλάβει την ευθύνη για υλοποίηση του βασικού αιτή­ματος του Ισραήλ, που αφορά τη στρατιωτική συνεργασία.

Το Ισραήλ χρωστά στην Κύπρο. Δεν ξεχνάμε ότι το εβραϊκό λόμπι ήταν αυτό που εξαφάνισε από τα διεθνή ΜΜΕ τη λέξη κατοχή και την αντικατέστησε με την «απομόνωση» (των Τουρκοκυπρίων)...

(από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", 18/2/2012)