Κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή «σκακιέρα» και ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά στη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών απρόσκοπτης τροφοδοσίας των μεγάλων αγορών της ευρωπαϊκής ηπείρου με φυσικό αέριο από τα βάθη της Ασίας, φιλοδοξεί να αναλάβει η Αλβανία. «Όχημα» για την εκπλήρωση των ενεργειακών επιδιώξεων της γειτονικής χώρας μπορεί να εξελιχθεί ο σχεδιαζόμενος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP)

Κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή «σκακιέρα» και ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά στη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών απρόσκοπτης τροφοδοσίας των μεγάλων αγορών της ευρωπαϊκής ηπείρου με φυσικό αέριο από τα βάθη της Ασίας, φιλοδοξεί να αναλάβει η Αλβανία.

«Όχημα» για την εκπλήρωση των ενεργειακών επιδιώξεων της γειτονικής χώρας μπορεί να εξελιχθεί ο σχεδιαζόμενος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), που προωθούν η ελβετική εταιρεία EGL, η νορβηγική Statoil και η γερμανική E.ON. Ruhrgas ο οποίος αν αρχίσει να κατασκευάζεται θα διέλθει και μέσω ελληνικής επικράτειας.

Αξιόπιστο

Θερμός υποστηρικτής του project ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα φροντίζει με κάθε δυνατή ευκαιρία να επιχειρηματολογεί υπέρ του έργου και αυτό έπραξε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όταν χαρακτήρισε τον ΤΑΡ ως αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης και της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων.

«Το έργο θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διασφάλιση της προμήθειας ενεργειακών υλών στα Βαλκάνια και την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερίσα στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, με τον οποίο συζήτησε ευρύτερα θέματα ενέργειας και διμερών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων. Προ ολίγων ημερών, επίσης, ο Αλβανός πρωθυπουργός ?σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του- είχε ταχθεί εκ νέου υπέρ της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του έργου η Αλβανία θα είναι σε θέση να προσελκύσει επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.

Συνεργασία
Όσον αφορά στα άλλα θέματα ενδιαφέροντος που απασχόλησαν την επίσκεψη του κ. Μπερίσα στο Μπακού, σε ανακοίνωση του γραφείου του Αλβανού πρωθυπουργού επισημαίνεται πως ο κ. Ιλχάμ Αλίεφ εκδήλωσε ενδιαφέρον για ευκαιρίες συνεργασίας και επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ πρότεινε και τη δημιουργία μιας κοινής διακυβερνητικής επιτροπής, που θα εξετάσει τα πιθανά πεδία συνεργασίας των δύο χωρών. Από την πλευρά του, ο κ. Μπερίσα απηύθυνε πρόσκληση, μέσω του Αζέρου προέδρου, στις κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς και στις επιχειρήσεις φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, να λάβουν μέρος στην ιδιωτικοποίηση της αλβανικής επιχείρησης Albpetrol, καθώς και στην ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου με αντικείμενο στη διαμόρφωση του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου στην αλβανική επικράτεια.

Μερίδιο

Επένδυση στον ενεργειακό τομέα της Αλβανίας, όμως, προγραμματίζει κι ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πιο συγκεκριμένα, το IFC αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των 6 εκατ. ευρώ προκειμένου για την απόκτηση μετοχικού μεριδίου τουλάχιστον 20% της εταιρείας Enso Hydro Energji που ανήκει στον αυστριακό ενεργειακό όμιλο Enso Hydro.

Με αυτή την επένδυση, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στη χώρα ισχύος μικρότερης ή ίσης των 10 MW. Μια τέτοια εξέλιξη, επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, θα επιτρέψει στην Enso Hydro Energji να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να μειώσει τις εισαγωγές ενεργειακών πόρων. Την επόμενη τριετία, εξάλλου, η Enso Hydro Energji γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να επενδύσει ένα ποσό της τάξης των 75 εκατ. ευρώ για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 20/02/2012)