Ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επαναβεβαιώνει την πεποίθηση ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) θα πραγματοποιηθεί εξέδωσε χθες η ιταλική Edison, συνεταίρος της ΔΕΠΑ στην Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού. Η ανακοίνωση εξεδόθη στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι ο ITGI αποκλείστηκε από τη διαδικασία επιλογής του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη

Ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επαναβεβαιώνει την πεποίθηση ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) θα πραγματοποιηθεί εξέδωσε χθες η ιταλική Edison, συνεταίρος της ΔΕΠΑ στην Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού. Η ανακοίνωση εξεδόθη στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι ο ITGI αποκλείστηκε από τη διαδικασία επιλογής του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Edison αναφέρει:

“Αναφορικά με την κοινή ανακοίνωση του ιταλικού Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης και του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον αγωγό ITGI, η EDISON επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευσή της να συνεχίσει την ανάπτυξη του έργου ITGI ως την πλέον ώριμη επιλογή για την αποτελεσματική και ταχεία υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου.

Η στήριξη του αγωγού ITGI από τις Κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας, υποδηλώνει τη στρατηγική σημασία της εν λόγω υποδομής εν όψει της δημιουργίας ενός ιταλικού hub φυσικού αερίου που θα συνδέει μία νέα πηγή εφοδιασμού με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο ITGI είναι ένα σημαντικό έργο που προωθείται από ενεργειακές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στις τελικές αγορές. Μπορεί να υποδεχθεί φυσικό αέριο προερχόμενο από ανταγωνιστικές πηγές και στοχεύει να υπηρετήσει πρωτίστως το συμφέρον των ιταλών και ευρωπαίων καταναλωτών.

Έχοντας ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την κατανομή της μεταφορικής δυναμικότητας αερίου και για την εξασφάλιση των αδειών που απαιτεί η υλοποίησή του, ο ITGI είναι ο μοναδικός αγωγός που μπορεί να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται από την θέση σε παραγωγική λειτουργία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ.

Τέλος, χάρις στη διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (αγωγός ΙGΒ), ο ITGI θα καταστήσει δυνατή την διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού και προς την Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, ήδη από το τέλος του 2014”.

Η ιταλική εταιρεία, επίσης, δημοσιοποίησε αποσπάσματα της επιστολής του Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κοράντο Πάσερα προς τον Αζέρο Υπουργό Ενέργειας Νατίκ Αλίγιεφ σύμφωνα με τα οποία:

«Η ιταλική Kυβέρνηση έχει δεσμευθεί πλήρως και υποστηρίζει το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ΙTGI, ο οποίος διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες και αποτελεί για την Ιταλία την πλέον ταχεία και ασφαλή διαδρομή προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, στην βάση ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος πλήρως συμβατού με τη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος Shah Deniz II. (...)

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την πεποίθησή μου ότι ο αγωγός ITGI αποτελεί τη πλέον ώριμη επιλογή μεταξύ των διαφόρων πρωτοβουλιών του Νοτίου Διαδρόμου. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνησή μας είναι στην διάθεσή σας για την αναγκαία ανταλλαγή απόψεων, και είμαι βέβαιος ότι και οι υπεύθυνοι του αγωγού ITGI θα σας παράσχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος. Ελπίζω ότι το ίδιο θα πράξει από την πλευρά της και η Kοινοπραξία Shah Deniz. (...)»