Η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση, το νέο μνημόνιο και το λεγόμενο PSI, που θα οδηγήσει στο «κούρεμα» σημαντικού μέρους των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, είναι μια επιτυχία που έχει την υπογραφή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Η συμφωνία-«πακέτο» ξεπερνούσε τις δυνατότητες του πολιτικού συστήματος, εφόσον οι πρωταγωνιστές του δεν είχαν τη δυνατότητα να τη διαπραγματευτούν

Η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση, το νέο μνημόνιο και το λεγόμενο PSI, που θα οδηγήσει στο «κούρεμα» σημαντικού μέρους των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, είναι μια επιτυχία που έχει την υπογραφή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Η συμφωνία-«πακέτο» ξεπερνούσε τις δυνατότητες του πολιτικού συστήματος, εφόσον οι πρωταγωνιστές του δεν είχαν τη δυνατότητα να τη διαπραγματευτούν.

Ο κ. Παπανδρέου ύστερα από μία σύντομη περίοδο καλής συνεννόησης με τους Ευρωπαίους πιστωτές και εταίρους ήλθε σε ρήξη με τους ισχυρότερους από αυτούς. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος έπεσε θύμα των ελιγμών τακτικής που έκανε, επενδύοντας σε μία αντιμνημονιακή λογική και ζητώντας να φύγουν οι «υπάλληλοι» της τρόικας.

Τελευταία ευκαιρία

Και ο κ. Σαμαράς δεν ήταν σε θέση να επηρεάσει τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα οικονομικά προγράμματα γνωστά σαν «Ζάππειο Ι» και «Ζάππειο ΙΙ» δεν έπεισαν τους συνομιλητές του, ενώ η καθυστέρηση με την οποία έβαλε την υπογραφή του στα δεσμευτικά κείμενα περιόρισε την αξιοπιστία του μεταξύ των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Με την παρέμβασή του ο κ. Παπαδήμος μπόρεσε να καλύψει το κενό που είχε δημιουργηθεί σε πολιτικό επίπεδο και να δώσει μια νέα ευκαιρία στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνία.

Οι κανόνες, όμως, θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και το κόστος της ενδεχόμενης ασυνέπειας απαγορευτικό.

Εάν τελικά ισχύσει η δημιουργία του ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου θα καλύπτονται πρώτα οι υποχρεώσεις μας έναντι των ξένων πιστωτών και στη συνέχεια οι υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου έναντι των πολιτών, θα κινδυνεύσουμε με εσωτερική χρεοκοπία. Θα είμαστε, δηλαδή, συνεπείς έναντι των ξένων πιστωτών για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα είναι όμως δυνατή η καταβολή όλων των μισθών και των συντάξεων και η πλήρης χρηματοδότηση βασικών λειτουργιών του κράτους.

Θεωρητικά μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, δημιουργώντας τα αναγκαία πλεονάσματα στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Εάν κρίνουμε, όμως, από την κακή πορεία του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 και από τη γενικότερη αδυναμία της πολιτικής τάξης να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθούμε σε 6 μήνες αντιμέτωποι με έναν πρωτοφανή οικονομικό και κοινωνικό λογαριασμό.

Η συμφωνία για το νέο δάνειο και το νέο μνημόνιο θα ανοίξει το δρόμο και για το λεγόμενο PSI, το «κούρεμα» δηλαδή μεγάλου μέρους των ελληνικών ομολόγων. Τα οφέλη θα είναι σημαντικά για την ελληνική οικονομία, ταυτόχρονα όμως θα περάσουμε από το ελληνικό στο βρετανικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις τοκοχρεολυτικές μας υποχρεώσεις οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά σοβαρές για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος έκανε αυτό που δεν μπορούσαν να κάνουν οι πολιτικοί μας, η ελληνική οικονομία όμως μπαίνει σε νέα φάση, όπου η ασυνέπεια και οι αστοχίες τιμωρούνται εξαιρετικά αυστηρά.

(από www.citypress.gr, 21/02/2012)