Ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron και 11 ηγέτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ κάλεσαν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ακολουθήσουν φιλελεύθερη ατζέντα για ανάπτυξη, μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση με τις ΗΠΑ και εμβάθυνση του εμπορίου και των επενδυτικών σχέσεων με τη Ρωσία, Κίνα και άλλους στρατηγικούς εταίρους

Ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron και 11 ηγέτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ κάλεσαν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ακολουθήσουν φιλελεύθερη ατζέντα για ανάπτυξη, μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση με τις ΗΠΑ και εμβάθυνση του εμπορίου και των επενδυτικών σχέσεων με τη Ρωσία, Κίνα και άλλους στρατηγικούς εταίρους.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής 1-2 Μαρτίου, 12 ηγέτες έγραψαν στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Herman Van Rompuy και στον Πρόεδρο της Επιτροπής José Manuel Barroso, ζητώντας ισχυρή ηγεσία και αποτελέσματα προκειμένου να αποτραπεί μια «επικίνδυνη στιγμή» για την Ευρώπη.

Η επιστολή που ήρθε στα χέρια της EurActiv Σλοβακίας, υπεγράφη από τον Cameron και τους πρωθυπουργούς Ολλανδίας, Ιταλίας, Εσθονίας, Λετονίας, Φινλανδίας, Ιρλανδίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Ισπανίας, Σουηδίας και Πολωνίας.

Πρόσφατα ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti πρότεινε επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και μην εστιάζει η ΕΕ μόνο στη λιτότητα για να μειώσουμε το χρέος.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η επιστολή κυκλοφόρησε ευρύτερα, αλλά αυτοί που τελικά υπέγραψαν, φαίνεται να είναι υπέρ μιας πιο φιλελεύθερης και λιγότερο προστατευτικής ατζέντας.

Οι αρχηγοί υπογραμμίζουν 8 προτεραιότητες για την ενίσχυση της ανάπτυξης:

  • Άνοιγμα του τομέα των υπηρεσιών, που αντιστοιχεί στα 4/5 της ευρωπαϊκής οικονομίας
  • Δημιουργία πραγματικής ενιαίας ψηφιακής οικονομίας μέχρι το 2015
  • Θέσπιση πραγματικής ενιαίας αγοράς στην ενέργεια, εφαρμόζοντας πλήρως το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο και ενισχύοντας την ενεργειακή διασύνδεση
  • Θέσπιση ευρωπαϊκού πεδίου έρευνας και να τεθεί η καινοτομία στην καρδία της στρατηγικής για έρευνα και ανάπτυξη της ΕΕ
  • Άνοιγμα στις παγκόσμιες αγορές
  • Προώθηση λειτουργικών αγορών εργασίας, ενισχύοντας την κινητικότητα και μειώνοντας τον αριθμό των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων
  • Οικοδόμηση ισχυρών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, εγκαταλείποντας την πρακτική των «σιωπηρών εγγυήσεων για την διάσωση μόνο των τραπεζών».

Περισσότερο εμπόριο με ΗΠΑ, Ρωσία

«Πρέπει να εμβαθύνουμε την οικονομική ολοκλήρωση με τις ΗΠΑ, εξετάζοντας όλες τις επιλογές όπως η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, να επιδιώξουμε να ενισχύσουμε τις επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, μετά την ένταξή της στον ΠΟΕ. Πρέπει επίσης να ξεκινήσουμε μια στρατηγική εξέταση του εμπορίου μας και των επενδύσεων με την Κίνα, με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών και ενίσχυση της δέσμευσης για εμπόριο βασισμένο σε κανόνες», αναφέρει η επιστολή.

Κάλεσαν επίσης για επιτάχυνση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Ιαπωνία και το μπλοκ Mercosur της Λατινικής Αμερικής, λέγοντας ότι «οι συμφωνίες που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι μπορούν να φέρουν 90δις ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».

«Το δώσαμε σε πολλές κυβερνήσεις, όπως στους Γάλλους και τους Γερμανούς, αλλά συνεχίσαμε τη συνεργασία με εκείνους που έδειξαν ενδιαφέρον να προχωρήσουμε», είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Enzo Moavero.

Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι η χώρα του «κατά βάση συμφωνεί με τις προτάσεις». Αντίθετα, η Γαλλία φαίνεται λιγότερο άνετη με την φιλελεύθερη ατζέντα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές εκλογές.

(από www.euractiv.gr, 21/02/2012)