Οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες Ενέργειας της Ευρώπης έχουν ξεκινήσει μια καθαρή ενεργειακή συμμαχία με μια έκκληση προς την ΕΕ να θέσει νομικά δεσμευτικούς στόχους για το 2030 σε μειώσεις εκπομπών, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση. Η άτυπη συμμαχία περιγράφει τον εαυτό της ως «μια χαλαρή συμμαχία που ιδρύθηκε από εταιρείες ενέργειας με προοδευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες απόψεις σχετικά με την ταχεία μετατροπή του ενεργειακού συστήματος»

Οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες Ενέργειας της Ευρώπης έχουν ξεκινήσει μια καθαρή ενεργειακή συμμαχία με μια έκκληση προς την ΕΕ να θέσει νομικά δεσμευτικούς στόχους για το 2030 σε μειώσεις εκπομπών, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση.

Η άτυπη συμμαχία περιγράφει τον εαυτό της ως «μια χαλαρή συμμαχία που ιδρύθηκε από εταιρείες ενέργειας με προοδευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες απόψεις σχετικά με την ταχεία μετατροπή του ενεργειακού συστήματος». Τα μέλη της είναι: Acciona, DONG Energy, EDP, Eneco, EWE, Public Power Corporation, Sorgenia και ΝΝΑ.

«Η έλλειψη δεσμευτικών στόχων μετά το 2020, ένα σύστημα εμπορίας εκπομπών που αποτυγχάνει να τονώσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και μια παρωχημένη ενεργειακή υποδομή, απειλούν σοβαρά να καταστρέψει την αναγκαία απεξάρτηση από τον άνθρακα και τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα», λέει η ομάδα σε μια έντονα διατυπωμένη ανοιχτή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Καλούμε την Επιτροπή και την Προεδρία του Συμβουλίου να αποφασίσει σχετικά με τη νόμιμη εντολή για δεσμευτικούς για το 2030 στόχους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκπομπές CO2, και ενεργειακή απόδοσης», συνεχίζει η επιστολή.

Οδικός Χάρτης της ΕΕ

Ο Οδικός Χάρτης της ΕΕ του περασμένου έτους για την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050 προσφέρει ένα ορόσημο για τις μειώσεις των εκπομπών μεταξύ 80-95% που οι επιστήμονες λένε ότι είναι απαραίτητες για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου.

Το πρώτο ορόσημο έρχεται το 2030, και η ΕΕ το προτείνει ως προθεσμία για τη λήψη μέτρων όπως η αύξηση του μεριδίου των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα στο 75-85%.

Αλλά το Σχέδιο Συμπερασμάτων για το Συμβούλιο των υπουργών περιβάλλοντος της 9ης Μαρτίου μόνο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει εγκαίρως τις επιλογές για την 40% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που υποσχέθηκε στον οδικό χάρτη.

«Το να έχεις ένα σταθερό επενδυτικό κλίμα είναι κρίσιμης σημασίας για τις ενεργειακές εταιρείες», είπε σε γραπτή δήλωση στην EurActiv ο Aders Eldrup, Διευθύνων Σύμβουλος της DONG Energy και ηγετικό μέλος της συμμαχίας,.

Η DONG είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Δανίας και παρόλο που το πρωταρχικό συμφέρον της ήταν στο πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου, η εταιρεία επαναπροσδιορίζεται και στρέφει το ενδιαφέρον της προς Ανανεώσιμες

Πηγές Ενέργειας

«Τα τρέχοντα επενδυτικά μας σχεδία έχουν χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας και περισσότερο», διαπίστωσε ο Eldrup. «Οι δεσμευτικοί για το 2030 στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποτελεσματική τιμή του CO2 είναι ζωτικής σημασίας στοιχεία για να οριστεί ένα οικονομικό πλαίσιο που μπορεί να οδηγήσει τις τεράστιες επενδύσεις που είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί η οικοδόμηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μια εκσυγχρονισμένη ενεργειακή υποδομή».

Όμως, η ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα απέχει από την συμφωνία σε αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με τον Folker Franz, περιβαλλοντικό σύμβουλο της BusinessEurope, που εκπροσωπεί τις ομοσπονδίες εργοδοτών της Ευρώπης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για μια συζήτηση σχετικά με το 2030, αλλά το να καθοριστεί ένα ποσοστό δεν είναι αρκετό δεν νομίζουμε ότι μπορείτε να κλείσετε την πόρτα και να αποφασίσετε να μετατρέψετε το ορόσημο του οδικού χάρτη για το 2030 σε έναν αυριανό στόχο», είπε στην EurActiv.

Ο Folkner είδε τους '20-20-20’ στόχους που συμφωνήθηκαν το 2007 - για 20% βελτίωση στην Ευρώπη στις εκπομπές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον βαθμό απόδοσης έως το 2020 – ως «πιασάρικο», αλλά «ελαττωματικό».

«Χρειαζόμαστε ακόμα τρεις δεσμευτικούς στόχους, όπως '40-40-40 ή 30-30-30;» ρώτησε. «Έχω τις αμφιβολίες μου. Νομίζω ότι είμαστε πέρα ​​από αυτό και πρέπει να συζητήσουμε σχετικά με το ποια στοιχεία του πακέτου του 2030 θα πρέπει να είναι μη δεσμευτικά».

Η BusinessEurope συγκεντρώνει τις απόψεις μιας πολυποίκιλης επιχειρηματικής κοινότητας μέσω εθνικών ομοσπονδιών οι οποίες δεν συμβουλεύονται πάντα τα μέλη τους για την πολιτική για το κλίμα, οδηγώντας σε καταγγελίες για ένα δημοκρατικό έλλειμμα.

Ενώ αποδέχεται ότι «φυσικά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των εταιρειών», ο Franz αισθάνεται ακόμη σίγουρος να υποστηρίξει ότι «αυτές οι οκτώ εταιρείες αποτελούν μειοψηφία σε όλες τις μορφές».

 

(από Euractiv.gr, 23/02/2012)