H Ευρωζώνη, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οδηγείται σε ήπια ύφεση, εγείροντας ταυτόχρονα μείζονα ερωτήματα για τον αντίκτυπο που επιφέρουν στην ευρωπαϊκή οικονομία τα προγράμματα λιτότητας σε υπερχρεωμένες χώρες της. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επισήμανε ότι η Ευρωζώνη ανακάμπτει εξαιρετικά βραδέως και, παρά το ότι οι αγορές είναι σταθερότερες από ό,τι πριν από λίγους μήνες, είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα τελειώσει η κρίση χρέους

H Ευρωζώνη, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οδηγείται σε ήπια ύφεση, εγείροντας ταυτόχρονα μείζονα ερωτήματα για τον αντίκτυπο που επιφέρουν στην ευρωπαϊκή οικονομία τα προγράμματα λιτότητας σε υπερχρεωμένες χώρες της. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επισήμανε ότι η Ευρωζώνη ανακάμπτει εξαιρετικά βραδέως και, παρά το ότι οι αγορές είναι σταθερότερες από ό,τι πριν από λίγους μήνες, είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα τελειώσει η κρίση χρέους.

Το 2012 η οικονομία της Ευρωζώνης θα εμφανίσει ύφεση 0,3% εν αντιθέσει με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Επιτροπής για ανάπτυξη 0,5%, αλλά και την ήδη επιτευχθείσα ανάπτυξη του 1,4% κατά το 2011. Κατά τον αρμόδιο επίτροπο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, παρά τη στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης.

«Το οικονομικό αίσθημα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά οι εντάσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αμβλύνονται» υπογράμμισε ο κ. Ρεν. «Οι προβλέψεις μας στηρίζονται στην υπόθεση ότι η αβεβαιότητα, η οποία προκλήθηκε από την κρίση χρέους, θα εξανεμιστεί σταδιακά». Η Κομισιόν προβλέπει για τη χώρα μας περαιτέρω δραστική συρρίκνωση 4,4% εφέτος, για την Ιταλία 1,3% έναντι προηγούμενης εκτίμησης του Νοεμβρίου για ανάπτυξη 0,3%, και για την Ισπανία περιστολή 1% έναντι ανάπτυξης 0,7%. Στις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει λόγο για επέκταση της οικονομίας 0,5% σε όλη την Ευρωζώνη, αλλά στην τωρινή της προσέγγιση υπάρχει μία σαφέστατη διαφορά: δεν αναμένει μόνον την Ελλάδα και την Πορτογαλία να περιπέσουν σε ύφεση, αλλά και τις οικονομίες του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Ολλανδίας και της Σλοβενίας. Η συνολική κάμψη αντισταθμίζεται από τις δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη γερμανική και τη γαλλική. Η μεν Γερμανία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2012 με ρυθμούς 0,6%, ενώ κατά 0,4% θα αναπτυχθεί η Γαλλία. Επιπλέον, η Κομισιόν προβλέπει υψηλότερο πληθωρισμό από πριν, στο 2,1% για την Ευρωζώνη. Mε τις εκτιμήσεις αυτές αναθερμαίνονται οι ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, καθώς καθίσταται αρκετά εμφανές ότι η χαλιναγώγηση των δημοσίων δαπανών προς χάριν των δημοσιονομικών στόχων έχει δυσμενείς επιπτώσεις, με την ανεργία να φθάνει στην Ισπανία το 23%. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων λιτότητας, ενώ ο Ισπανός ομόλογός του, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός του 2012 θα είναι ρεαλιστικός, με συνετές προβλέψεις, υπαινισσόμενος πως οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για τη χώρα του είναι πολύ αισιόδοξες. Ο Ολι Ρεν δεν απάντησε με σαφήνεια στο ερώτημα εάν θα μετριασθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για τη Μαδρίτη.

«Περιμένουμε να μας εξηγήσει η ισπανική κυβέρνηση για τις αποκλίσεις και να μας ενημερώσει για τον νέο προϋπολογισμό», είπε μόνον. Ο κ. Ραχόι επιθυμεί να συζητήσει τους στόχους με τις Βρυξέλλες, καθώς το έλλειμμα το 2011 θα φθάσει σχεδόν 8% του ΑΕΠ έναντι του ευρωπαϊκού στόχου 6%.