Η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει σημεία σταθεροποίησης, καθώς η οικονομική εμπιστοσύνη εμφανίζεται βελτιωμένη τον Φεβρουάριο, με τη Γερμανία να καταγράφει ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών. Ο δείκτης οικονομικού αισθήματος στελεχών επιχειρήσεων και καταναλωτών της Ευρωζώνης ενισχύθηκε για δεύτερο συναπτό μήνα στο 94,4 από το 93,4 του Ιανουαρίου κι ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για ενίσχυσή του στο 94

Η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει σημεία σταθεροποίησης, καθώς η οικονομική εμπιστοσύνη εμφανίζεται βελτιωμένη τον Φεβρουάριο, με τη Γερμανία να καταγράφει ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών. Ο δείκτης οικονομικού αισθήματος στελεχών επιχειρήσεων και καταναλωτών της Ευρωζώνης ενισχύθηκε για δεύτερο συναπτό μήνα στο 94,4 από το 93,4 του Ιανουαρίου κι ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για ενίσχυσή του στο 94.

Στη Γερμανία, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης φθάνει στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους καθώς τον Μάρτιο ο σχετικός δείκτης θα έχει φθάσει στο 6,0 από το 5,9 του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την GfK, η βελτίωση του κλίματος αντανακλά τις αισιόδοξες προσδοκίες των γερμανικών νοικοκυριών για τα μελλοντικά εισοδήματά τους με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται στο 41,3 από το 34,1 του Ιανουαρίου και να καταγράφει το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. Οι αισιόδοξες προσδοκίες των Γερμανών οφείλονται στη μείωση της ανεργίας που εκτιμάται πως τον Φεβρουάριο υποχώρησε για τέταρτο συναπτό μήνα.

«ΟΚ» στην Πορτογαλία

Σε ό, τι αφορά την Πορτογαλία, η τρόικα έδωσε χθες το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου των 78 δισ. ευρώ που ανέρχεται σε 14,9 δισ. ευρώ καθώς διαπίστωσε πως πληροί τους δημοσιονομικούς στόχους και προωθεί τις μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς της. Σύμφωνα, πάντως, με το ανακοινωθέν της τρόικας, «παραμένουν ορισμένες προκλήσεις», όπως η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ η ύφεση αναμένεται να βαθύνει περαιτέρω στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Στην Ιταλία στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Μάριο Μόντι πρόκειται να ανοίξουν περίπου 5.000 νέα φαρμακεία με την αναλογία ως προς τον πληθυσμό να φθάνει το ένα ανά 3.300 κατοίκους. Τη σχετική απόφαση έλαβε η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, ενώ στο πλαίσιο του ίδιου μεταρρυθμιστικού προγράμματος αναμένεται η καθοριστική για το μέτρο γνωμοδότηση των δημάρχων για την αύξηση του αριθμού των αδειών ταξί. Σε ό, τι αφορά πάντως την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η Ιταλία βρίσκεται στον αντίποδα της Γερμανίας με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο 91,5 από το 92,1 του Ιανουαρίου και να καταγράφει το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2009. Η Ισπανία, άλλωστε, καλείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 που τελικά έφθασε στο 8,51% του ισπανικού ΑΕΠ, υπερβαίνοντας σε ανησυχητικό βαθμό τον στόχο του 6%. Η υπέρβαση καθιστά σαφώς πιο δύσκολο στόχο τη μείωση του ελλείμματος για το 2012 στο 4,4%.

Ανοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει, πάντως, και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον σχετικό δείκτη στις ΗΠΑ να φθάνει στο 70,8 από το 61,5 του Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι τιμές των κατοικιών σε 20 πόλεις των ΗΠΑ υποχώρησαν τον Δεκέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της στεγαστικής κρίσης στα μέσα του 2006. Ανάλογη βουτιά καταγράφουν, άλλωστε, και οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά που υποχώρησαν 4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών σχεδόν ετών.