Ιταλία, Κύπρος και Ρουμανία θα πρέπει να τροποποιήσουν τη νομοθεσία τους εντός 2 μηνών διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είπε η Marlene Holzner, εκπρόσωπος της Επιτροπής για ενεργειακά ζητήματα. Οι τρεις χώρες δεν ζήτησαν βοήθεια από την Επιτροπή για την εφαρμογή της τελευταίας Οδηγίας Ενεργειακής Σήμανσης που εισήχθη το 2010, ούτε πήραν κάποιο μέτρο για να ενσωματώσουν τη νέα νομοθεσία στο εθνικό πλαίσιο

Ιταλία, Κύπρος και Ρουμανία θα πρέπει να τροποποιήσουν τη νομοθεσία τους εντός 2 μηνών διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είπε η Marlene Holzner, εκπρόσωπος της Επιτροπής για ενεργειακά ζητήματα. Οι τρεις χώρες δεν ζήτησαν βοήθεια από την Επιτροπή για την εφαρμογή της τελευταίας Οδηγίας Ενεργειακής Σήμανσης που εισήχθη το 2010, ούτε πήραν κάποιο μέτρο για να ενσωματώσουν τη νέα νομοθεσία στο εθνικό πλαίσιο. Η Ιταλία για παράδειγμα, «απλά δεν την ενσωμάτωσε καθόλου, δεν έχει λάβει καμία δράση», τόνισε η Επιτροπή.

Ο αρχικός νόμος, που υιοθετήθηκε το 2003, ταξινόμησε τα προϊόντα χρησιμοποιώντας ένα σύστημα βαθμίδων από το Α στο G, με το Α να είναι το πιο ενεργειακά αποδοτικό.

Η επικαιροποίηση του 2010 εισήγαγε μεγαλύτερες βαθμίδες Α+, Α++, Α+++, μια απόφαση που είχε ως κίνητρο το γεγονός ότι η τεχνολογική ανάπτυξη των συσκευών είχε ως αποτέλεσμα η πλειονότητα των προϊόντων να είναι ήδη στην κατηγορία Α.

Οι διάφορες βαθμίδες θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν οικονομικές επιλογές σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουν και θα ενθαρρύνουν τους παραγωγούς να αναπτύξουν προϊόντα με μεγάλη ενεργειακή απόδοση, είπε η Επιτροπή.

Κριτική στο σύστημα σήμανσης

Οι ομάδες καταναλωτών λένε ότι η νέα σήμανση των προϊόντων είναι ασαφής και περίπλοκη. Οικολόγοι στο μεταξύ, ζητούν αναθεώρηση του νόμου, που αναμένουνε το 2014.

Ωστόσο η Holzner τόνισε: «Δεν υπάρχει πρόθεση να πάμε σε μια νέα οδηγία. Όταν μιλήσαμε για αυτή την σήμανση, ρωτήσαμε τους καταναλωτές τι είδους σήμανση προτιμούν και τι θα ήταν ευκολότερο για αυτούς».

Οι περιβαλλοντικές ομάδες ωστόσο, διαφωνούν. Η έκθεση καταναλωτών που εκδόθηκε από την Επιτροπή ήταν «μια αμφιλεγόμενη μελέτη που ξεκίνησε βιαστικά από την Επιτροπή το 2009 και προσπάθησε να βρει ένα τρόπο επίλυσης της μεγάλης διαφωνίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών της αναθεώρησης της ενεργειακής σήμανσης», είπε ο Edouard Toulouse από την ECOS, European Environmental Citizens Organisation for Standardisation.

Μπερδεμένες οι καταναλωτικές ομάδες 

Οι οργανώσεις καταναλωτών χρησιμοποιούν διαφορετικές μελέτες από αυτές της Επιτροπής, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο St. Gallen για την νέα σήμανση για τις τηλεοράσεις.

 «Η έρευνα δείχνει ότι η γνωστή κλίμακα A-G έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αποφάσεις των καταναλωτών», διαπίστωσε η έκθεση του σουηδικού Πανεπιστημίου. «Η σύγχυση που προκλήθηκε από τις νέες κατηγορίες σήμανσης αποτρέπει τους καταναλωτές από τα ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα και τους στρέφει προς την φθηνότερη τηλεόραση», τονίζει.

Ωστόσο η Holzner επέμεινε ότι το σύστημα σήμανσης είναι καλό όπως είναι: «Κάναμε συγκεκριμένα έρευνα που τονίστηκε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί το σύστημα Α+++, τα χρώματα θα παραμείνουν, απλά προσθέσαμε πρόσθετες κατηγορίες και η πλειονότητα των καταναλωτών τόνισε ότι αυτό σύστημα σήμανσης είναι το πιο εύκολο για αυτούς, και επομένως δεν βλέπουμε το λόγο να αλλάξουμε τη σήμανση».

(από euractiv.gr, 28/02/2012)