Συρρίκνωση του τομέα μεταποίησης στην Ευρωζώνη επί έβδομο συνεχή μήνα το Φεβρουάριο έδειξαν τα στοιχεία της έκθεσης Markit, με τις εταιρείες στις υπερ-χρεωμένες χώρες του νότου να αντιμετωπίζουν τις πιο σκληρές συνθήκες που έχουν ποτέ καταγραφεί. Στην Ελλάδα ο τομέας μεταποίησης περιήλθε σε ακόμη βαθύτερη ύφεση, καθώς τόσο η παραγωγή όσο και οι νέες παραγγελίες βούλιαξαν με ρυθμούς-ρεκόρ στην 13ετή ιστορία διεξαγωγής της έρευνας

Συρρίκνωση του τομέα μεταποίησης στην Ευρωζώνη επί έβδομο συνεχή μήνα το Φεβρουάριο έδειξαν τα στοιχεία της έκθεσης Markit, με τις εταιρείες στις υπερ-χρεωμένες χώρες του νότου να αντιμετωπίζουν τις πιο σκληρές συνθήκες που έχουν ποτέ καταγραφεί.

Στην Ελλάδα ο τομέας μεταποίησης περιήλθε σε ακόμη βαθύτερη ύφεση, καθώς τόσο η παραγωγή όσο και οι νέες παραγγελίες βούλιαξαν με ρυθμούς-ρεκόρ στην 13ετή ιστορία διεξαγωγής της έρευνας. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν την έλλειψη κεφαλαίων κίνησης που παρατηρείται στα εργοστάσιά τους και σε πολλούς πελάτες τους, ενώ τα μέτρα λιτότητας εξακολουθούν να υποσκάπτουν τη δραστηριότητα και τη ζήτηση, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για βελτίωση της κατάστασης στο προσεχές μέλλον.

Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών εξασθένησαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το Μάιο του 2010, ενώ ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο του 2009. Σχόλιο του Reuter's ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα ελληνικά εργοστάσια βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση» και πως τα οικονομικά στοιχεία παραπέμπουν σε βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, και όχι σε απλή ύφεση.

Υφεση

Σχολιάζοντας πως η Ευρω-περιφέρεια συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, ο κορυφαίος οικονομολόγος της Μarkit, Κρις Ουίλιαμσον, επανέφερε στο προσκήνιο το σενάριο ύφεσης της Ευρωζώνης το α΄τρίμηνο, καθώς οι νέες παραγγελίες σε ολόκληρη την Ευρώπη -ακόμη και στη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα, τη Γερμανία- συνέχισαν να υποχωρούν επί ένατο μήνα. Άλλος ένας «αδύναμος» κρίκος για τη Γερμανία ήταν τα επιμέρους στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την Markit, οι ρυθμοί αύξησης της απασχόλησης στη Γερμανία επιβραδύνθηκαν με τους μεγαλύτερους ρυθμούς της διετίας.

 

Απασχόληση

Τα στοιχεία για την επιδείνωση της αγοράς εργασίας συνάδουν με την έκθεση της Εurostat, σύμφωνα με την οποία η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 10,7% τον Ιανουάριο από 10,6% το Δεκέμβριο και από 10% τον Ιανουάριο του 2010. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ισπανία (23,3%), την Ελλάδα (19,9% το Νοέμβριο), την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Την επιδείνωση της απασχόλησης στην Ισπανία έδειξε και ο επιμέρους ισπανικός δείκτης PMI για την απασχόληση, που εξασθένησε με τους ταχύτερους ρυθμούς της διετίας, επιδεινώνοντας τις προοπτικές απασχόλησης, σε μια χώρα που ήδη περισσότερο από το 20% του πληθυσμού είναι άνεργο.

Μεθοδολογία

Στη μεθοδολογία οφείλεται η διαφορά της μίας ποσοστιαίας μονάδας που εμφανίζει η ανεργία για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat σε σχέση με τα στοιχεία που δόθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Να σημειωθεί ότι η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει ανεργία για το Νοέμβριο στο 20,9%. Σύμφωνα με απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ σε σχετικό ερώτημα της «Η» σημειώνεται ότι «τα ποσοστά ανεργίας που ανακοινώνει η Eurostat δεν ταυτίζονται με τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, διότι η Eurostat επεξεργάζεται τα αποτελέσματα αυτά με μια στατιστική διαδικασία που καλείται «εποχική εξομάλυνση'' (ή διόρθωση)». Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ από τον Ιανουάριο του 2012 θα εφαρμόζεται η ίδια στατιστική τεχνική με αυτή της Eurostat.

Κρίση στην απασχόληση

24,3 εκατ. είναι οι άνεργοι στην Ε.Ε.

16,92 εκατ. είναι οι άνεργοι στην Ευρωζώνη

19,9% το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα. Στη δεύτερη θέση στην Ευρωζώνη μετά την Ισπανία

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 02/03/2012)