Οι «27» αναμενόταν να δώσουν στη Σερβία, την Πέμπτη, 1η Μαρτίου, το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας. Η εξέλιξη αυτή κατέστη δυνατή μετά τη σύλληψη και παράδοση στη Χάγη όλων των βασικών καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, αλλά και τις υποχωρήσεις που έκανε το Βελιγράδι σε δύο θέματα: αφενός, στη στάση του έναντι του Κοσόβου και, αφετέρου, στο αίτημα του Βουκουρεστίου για αναγνώριση των δικαιωμάτων της ρουμανικής μειονότητας που ζει στη χώρα

Οι «27» αναμενόταν να δώσουν στη Σερβία, την Πέμπτη, 1η Μαρτίου,  το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας. Η εξέλιξη αυτή κατέστη δυνατή μετά τη σύλληψη και παράδοση στη Χάγη όλων των βασικών καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, αλλά και τις υποχωρήσεις που έκανε το Βελιγράδι σε δύο θέματα: αφενός, στη στάση του έναντι του Κοσόβου και, αφετέρου, στο αίτημα του Βουκουρεστίου για αναγνώριση των δικαιωμάτων της ρουμανικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Όσον αφορά στο πρώτο θέμα, η σερβική ηγεσία έχει αποδεχθεί να εμπλακεί σε απευθείας διάλογο με την Πρίστινα, ενώ παράλληλα έχει πάρει αποστάσεις από τους ομοεθνείς της που κατοικούν στο βόρειο Κόσοβο, ικανοποιώντας έτσι δύο από τα βασικά αιτήματα των Βρυξελλών, αλλά και του Βερολίνου.

Βεβαίως, απομένει η πλήρης αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, χωρίς την οποία είναι εξαιρετικά απίθανο η Σερβία να γίνει δεκτή στην Ε.Ε. ως πλήρες μέλος - όμως, γι' αυτό υπάρχουν ακόμη αρκετά χρόνια διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά τη διαμάχη με τη Ρουμανία, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία στο περιθώριο της χθεσινής συνόδου, με αποτέλεσμα ο Ρουμάνος πρόεδρος να διαβεβαιώσει πως αίρονται οι επιφυλάξεις της χώρας του όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος. 

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 02/03/2012)