Συμφωνία με Ισραήλ και Κύπρο Υπογράφει η Ελλάδα για Ηλεκτρισμό και Φυσικό Αέριο

Συμφωνία με Ισραήλ και Κύπρο Υπογράφει η Ελλάδα για Ηλεκτρισμό και Φυσικό Αέριο
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δευ, 5 Μαρτίου 2012 - 16:25
Μνημόνιο συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ θα υπογράψει στα τέλη Μαρτίου η Ελλάδα, που θα αφορά τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο. Το ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε σημερινή συνέντευξη που έδωσε, παρόντος του υφυπουργού Γ. Μανιάτη, για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων

Μνημόνιο συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ θα υπογράψει στα τέλη Μαρτίου η Ελλάδα, που θα αφορά τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο.

Το ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε σημερινή συνέντευξη που έδωσε, παρόντος του υφυπουργού Γ. Μανιάτη, για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Ο υπουργός ανέφερε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο και η ύπαρξη δυνητικών αντίστοιχων κοιτασμάτων εντός των ελληνικών συνόρων δημιουργεί προοπτικά ένα νέο πόλο ενεργειακών πηγών για την Ευρώπη. «Πρόκειται για έναν τρίτο δρόμο, αν και είναι νωρίς ακόμη να εκτιμηθούν οι συνολικές δυνατότητες του», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Έχοντας αυτό υπόψη μας δουλεύουμε ήδη τις συμμαχίες και τις συνεργασίες μας. Η υπογραφή του τριμερούς Μνημονίου Συνεργασίας προωθείται για τα θέματα αυτά. Ουσιαστικά ξαναγράφεται η σκακιέρα των αγωγών».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες έρευνες και στο Αιγαίο ο υπουργός διαμήνυσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε με όλους τους τρόπους όλες τις περιοχές της χώρας, με βάση τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει «εξαιρετικά θετικά» την προοπτική κοιτασμάτων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αν και στην παρούσα φάση διατηρεί επιφυλακτική στάση μέχρι να υπάρξει συνολική εικόνα.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή 8 εταιριών για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών και η ανάδειξη των αναδόχων. Τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογηθούν οι προσφορές θα είναι δύο: πόσα χιλιόμετρα σεισμικών ερευνών θα προσφέρουν δωρεάν στην Ελλάδα οι ξένες εταιρίες και τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση των δικαιωμάτων, μετά την απόσβεση της επένδυσης. Το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με κάθε μία από τις εταιρίες που έχουν υποβάλει προσφορές.

Εκτιμά, επίσης, ότι σε 4-5 μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι νέες γραμμές για τα σεισμικά στις συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη της δεύτερης φάσης για γύρο παραχωρήσεων περίπου 10-12 γηπέδων, στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ως τις αρχές του 2013 θα ξεκινήσουν να δουλεύουν γεωτρύπανα στο Κατάκολο, τον Πατραϊκό Κόλπο και τα Ιωάννινα και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το τελικό σχέδιο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας. «Η έρευνα για υδρογονάνθρακες», είπε, «αποτελεί μέρος της συνολικής ενεργειακής πολιτικής μας, για την αλλαγή του μίγματος καυσίμων, με έμφαση στις ΑΠΕ και τις εγχώριες πηγές, ώστε να αντικατασταθούν εισαγωγές».

Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι ο Πατραϊκός Κόλπος ως περιοχή παρουσιάζει μια δύσκολη και βαριά γεωλογική δομή, ωστόσο, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να δώσει περί τα 200 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο. Ανάλογη δομή παρουσιάζουν και τα Ιωάννινα, στα οποία οι εκτιμήσεις μιλούν για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου, με ισοδύναμο σε πετρέλαιο 50-80 εκατ. βαρέλια. Κι αν οι δύο προαναφερόμενες περιοχές, λόγω της γεωλογικής δομής τους, ενδέχεται να μην συγκεντρώσουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, δεν συμβαίνει το ίδιο, πάντα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, στο Κατάκολο, όπου αναμένεται η μεγαλύτερη συμμετοχή. Εκεί προβλέπεται να γίνει χερσαία γεώτρηση, ώστε να βρει το κοίτασμα οριζόντια, με πιθανή εκτιμώμενη δυνατότητα 3-4 εκατ. βαρελιών.

Ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουλίου θα δοθεί στη δημοσιότητα και νέα προκήρυξη στη λογική του open door για 10-12 χερσαία οικόπεδα, στον Έβρο, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Καβάλα, τα Γρεβενά, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και ίσως και την Κρήτη. Εκτιμήσεις για τις δυνατότητες αυτών των περιοχών απέφυγε να κάνει ο υφυπουργός, δεδομένου ότι αρκετές από αυτές παρουσιάζουν πιθανότητες κάτω του 15%, ως και 3%.

Στο β’ εξάμηνο, εξάλλου, του έτους θα ανοίξει το εθνικό αρχείο υδρογονανθράκων σε επιστήμονες και ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι και η στελέχωση του νέου φορέα για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον αγωγό ITGI ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «δεν βάζουμε στην άκρη τη διεκδίκηση να περνά μέσα από την Ελλάδα το αζέρικο πετρέλαιο» και επανέλαβε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι έτοιμες να συζητήσουν να συνδυασθεί ο ITGI με τα δυνατά σημεία του TAP».

Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει ότι «ανήκουν στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας η σύνδεση των ενεργειών για έρευνα υδρογονανθράκων με το Μνημόνιο» και διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια αυτή δεν συνδέεται με το δημόσιο χρέος. «Τα πιθανά έσοδα δεν θα καταλήγουν στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας. Το 20% από αυτά θα καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο, ένα 5% θα πηγαίνει στους ΟΤΑ και τις περιφέρειες και για το υπόλοιπο υπάρχουν διάφορες σκέψεις, μεταξύ των οποίων και η ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, στο πρότυπο της Νορβηγίας».

Για την Energean Oil & Gas

Αναφορά έγινε και στο θέμα της διαμάχης με την Energean Oil & Gas. Ο κ. Μανιάτης γνωστοποίησε ότι έχει ανατεθεί στην εταιρία, σε συνεργασία με την Edison, μελέτη σκοπιμότητας για την ωρίμανση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, στη Νότια Καβάλα.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν τρία ανοικτά ζητήματα με την Energean. Το πρώτο έχει να κάνει με την επέκταση της περιοχής του Πρίνου, ώστε να συμπεριληφθεί στην άδεια εκμετάλλευσης ολόκληρη η περιοχή έκτασης του κοιτάσματος του Βόρειου Πρίνου. Πριν από ένα μήνα, όπως είπε ο υφυπουργός, υπογράφηκε η σχετική υπουργική απόφαση, χωρίς, όμως να διευκρινίζεται αν έχει δημοσιευθεί και στο ΦΕΚ, ώστε να είναι εφαρμόσιμη.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το αίτημα της Energean να αποκτήσει πρόσβαση στα σεισμικά δεδομένα της περιοχής. Ο κ. Μανιάτης είπε ότι Energean και ΕΛ.ΠΕ. (έχει το 25% των δικαιωμάτων έρευνας) συμφώνησαν να υπογράψουν συνυποσχετικό, ώστε η πρώτη να μπορεί να πάρει τα σεισμικά. «Όταν συμφωνήσουν, θα προχωρήσουμε», είπε ο κ. Μανιάτης.

Το τρίτο ζήτημα αναφέρεται επίσης σε αίτημα της Energean να επεκταθεί η χρονική διάρκεια της παραχώρησης για άλλα πέντε χρόνια. Παρά το γεγονός ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε αρνητικά, ο κ. Μανιάτης είπε ότι δεν θα κάνει το υπουργείο δεκτή αυτή τη γνωμοδότηση και θα ετοιμάσει ένα νέο νομοθετικό κείμενο, για την επέκταση της παραχώρησης, που θα πάει για ψήφιση στη Βουλή.