Οι ενεργειακοί στόχοι της ΕΕ για το 2020 θα τεθούν σε κίνδυνο εάν η τριετής προθεσμία για τις διαδικασίες προσφυγής άδειας μετάδοσης αποδυναμωθεί, προειδοποίησε ο επικεφαλής των διαχειριστών δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης κατά την έναρξη ενός δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης δικτύων.

Οι ενεργειακοί στόχοι της ΕΕ για το 2020 θα τεθούν σε κίνδυνο εάν η τριετής προθεσμία για τις διαδικασίες προσφυγής άδειας μετάδοσης αποδυναμωθεί, προειδοποίησε ο επικεφαλής των διαχειριστών δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης κατά την έναρξη ενός δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης δικτύων.

Σε μια εκτεταμένη προβολή, οι Διαχειριστές Ευρωπαϊκών Συστημάτων Μετάδοσης Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-Ε) αναφέρουν ότι 104 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για την χρηματοδότηση 51,500 χιλιομέτρων γραμμών υψηλής τάσης μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Η μερίδα του λέοντος αυτής της επένδυσης θα δοθεί στη Μεγάλη Βρετανία (€ 19 δις) και τη Γερμανία (€ 30 δις).

Αλλά η έκθεση του ENTSO-E βρήκε επίσης πως μία στις τρεις σχεδιαζόμενες Επενδύσεις πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή με καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης, οι οποίες είναι γνωστό ότι κρατούν για δεκαετίες.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ προσπάθησε να το αντιμετωπίσει αυτό μέσα από το πακέτο των 1,9 δισ. ευρώ για την ενεργειακή υποδομή τον περασμένο Οκτώβριο, με την επιβολή τριετούς προθεσμίας σχετικά με τις μελλοντικές σχεδιαζόμενες προσφυγές και τους διορισμούς «δικτύων τσάρων» στην αστυνομία, αλλά η κίνηση αντιμετωπίζει. αντίθεση.

«Κάθε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή η ολοκληρωτική εγκατάλειψή του στην «επικουρικότητα», φοβόμαστε ότι θα μπορούσε πραγματικά να θέσουν σε κίνδυνο πολλά από αυτά τα αναγκαία έργα και θα μπορούσε γι’αυτό να θέσει πραγματικά σε κίνδυνο τους συνολικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής για την Ευρώπη», είπε ο Konstantin Staschus, γενικός γραμματέας του ENTSO-E, απαντώντας σε ερώτημα της EurActiv.

Ενεργειακό Προσχέδιο

Το προσχέδιο της ENTSO-E προβλέπει ενεργοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ανάγκες υποδομών κατά 80% μέχρι το 2020, όπως οι διασυνδέσεις που συνδέουν το υπεράκτιο δίκτυο της Βόρειας Θάλασσας με την ηπειρωτική χώρα.

Αλλά μόνο 9,000 χιλιόμετρα γραμμών μεταφοράς θα είναι υποθαλάσσια, σε σύγκριση με τα 28,150 χιλιόμετρα εναέριων γραμμών, που ως γνωστόν ενοχλούν τους κατοίκους της περιοχής για λόγους ορατότητας, τιμών των ακινήτων και κινδύνων για την υγεία.

Μερικά κράτη μέλη της ΕΕ αντιτίθενται, επίσης, για λόγους «επικουρικότητας», ή για αποκέντρωση εξουσίας προς την μικρότερη τοπική μονάδα, ακόμη κι αν το μήκος του δικτύου αναπτύσσεται μόνο με ρυθμό 1,3% ετησίως, παρά την επικείμενη αλλαγή προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της υπουργικής συζήτησης στρογγυλής τραπέζης σχετικά με το πακέτο υποδομών στις 14 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας απέρριψε την γρήγορη παρακολούθηση των έργων υποδομής μεταφοράς ως «μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τα εθνικά σώματα που δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε».

Μιλώντας στην EurActiv, ο António Correia de Campos, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πακέτο μέτρων υποδομής, είπε: «Πρέπει να χαλαρώσουμε λίγο και να εξετάσουμε τη βιωσιμότητα της εκτέλεσης των καθηκόντων αυτών σε ένα πρώιμο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα».

Νομικές Προκλήσεις

Ωστόσο, ο Staschus τόνισε ότι οι προτεινόμενες αποκοπές θα επέτρεπαν ακόμη περιθώρια για νομικές προκλήσεις.

«Αυτός είναι ένας αρκετά γενικός στόχος που αφήνει επαρκή επικουρικότητα αρκεί τα κράτη μέλη να σχεδιάζουν τις επιτρεπόμενες διαδικασίες τους σε πολύ διαφορετικούς ομοσπονδιακούς ή συγκεντρωτικούς τρόπους», είπε.

«Αλλά πρέπει ακόμα να είναι γρήγορη αν η δυνατότητα των συστημάτων να εφαρμόσουν τεράστιες ποσότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να συμβαδίσει με την ταχύτητα των Επενδύσεων».

Το σχέδιο της ENTSO-E προσδιορίζει 100 «σημεία συμφόρησης», το 80% των οποίων σχετίζονται με την άμεση ή έμμεση ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια, και απαριθμεί περισσότερα από 100 «έργα κοινού ενδιαφέροντος».

«Η ανάθεση των έργων πανευρωπαϊκής σημασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση εκπομπών CO2 των 170 Mt CO2 (εκατ. τόνους ισοδυνάμου CO2), εκ των οποίων 150 εκατ. τόνοι CO2 προκύπτει από τη σύνδεση των ανανεώσιμων πηγών τεχνολογίας νέας γενιάς και 20 εκατ. τόνοι CO2 που προέρχονται από εξοικονόμηση λόγω της περαιτέρω ολοκλήρωσης της αγοράς», αναφέρει η έκθεση.

Η ENTSO-Ε έχει επιφορτιστεί από την ΕΕ με την παραγωγή ενός νέου μη δεσμευτικού δεκαετούς σχεδίου κάθε δύο χρόνια.