Τρία από τα σημαντικότερα επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης σχημάτισαν μια νέα πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους με την ονομασία Helix Nebula που θα επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από μεγάλα ερευνητικά προγράμματα.

Τρία από τα σημαντικότερα επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης σχημάτισαν μια νέα πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους με την ονομασία Helix Nebula που θα επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από μεγάλα ερευνητικά προγράμματα. Πρόκειται για τον οργανισμό πυρηνικής έρευνας CERN, το ευρωπαϊκό εργαστήριο μοριακής βιολογίας EMBL και την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA. Μετά από μια πιλοτική φάση που θα διαρκέσει δύο χρόνια, η νέα πλατφόρμα θα προσφέρει τις υπηρεσίες της και σε εταιρείες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρώυτερς, το υπολογιστικό νέφος είναι μια ιδέα που προωθούν τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής και αφορά στις υπηρεσίες λογιστικού. Οι συνδρομητές του Helix Nebula, θα έχουν την δυνατότητα να στέλλουν τα δεδομένα τους για επεξεργασία στα συστήματα της ίδιας της πλατφόρμας, αντί να τα αποθηκεύουν και να τα αναλύουν σε δικούς τους υπολογιστές. «Η πανευρωπαϊκή αυτή συνεργασία που συνδέει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα με την βιομηχανία θα ενθαρρύνει την καινοτομία και θα δημιουργήσει νέες εμπορικές αγορές», ανέφερε σε ανακοίνωση του το CERN, που κατά την δεκαετία του 1990 είχε εφεύρει τον Παγκόσμιο Ιστό.

Επισημαίνεται πως το CERN χρειάζεται όλο και περισσότερη επεξεργαστική ισχύ για να αναλύσει τα δεδομένα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων ( LHC). Κάθε μήνα, επιστήμονες από όλο τον κόσμο καλούνται να αναλύσουν τεράστια ποσά πληροφορίας που είναι αποθηκευμένα σε δεκάδες χιλιάδες σκληρούς δίσκους. Την ίδια ώρα, αρκετά υψηλές είναι και οι απαιτήσεις του EMBL που εδρεύει στην Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Το EMBL χρειάζεται το Helix Nebula για την αποθήκευση και την ανάλυση μεγάλων γονιδιωμάτων από θηλαστικά.

Όσον δε αφορά στην διαστημική έρευνα, η ESA θα αξιοποιήσει την νέα πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους για την ανάλυση δεδομένων γεωσκοπήσεως και σε γεωλογικές μελέτες που πραγματοποιεί σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα στην Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία. Σημειώνεται πως για την δημιουργία της νέας πλατφόρμας, τα τρία αυτά επιστημονικά κέντρα συνεργάζονται με 13 εταιρείες δικτύων στην Ευρώπη.