Ο δανός υπουργός κλίματος και ενέργειας Martin Lidegaard έκανε έκκληση για ευρωπαϊκή ενότητα για το «ταραχώδες», όπως αναμένει, Συμβούλιο Περιβάλλοντος σήμερα (9 Μαρτίου). «Πρόκειται να γίνουν σκληρές διαπραγματεύσεις», είπε στην EurActiv. «Οι απόψεις μεταξύ των κρατών μελών διαφέρουν πολύ και θα είναι δύσκολο να συμβιβαστούν»

Ο δανός υπουργός κλίματος και ενέργειας Martin Lidegaard έκανε έκκληση για ευρωπαϊκή ενότητα για το «ταραχώδες», όπως αναμένει, Συμβούλιο Περιβάλλοντος σήμερα (9 Μαρτίου).

«Πρόκειται να γίνουν σκληρές διαπραγματεύσεις», είπε στην EurActiv. «Οι απόψεις μεταξύ των κρατών μελών διαφέρουν πολύ και θα είναι δύσκολο να συμβιβαστούν».

Η Πολωνία αναμένεται να «ξεφύγει» από τον χάρτη πορείας για τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα της ΕΕ για το 2050, και ιδίως τα ορόσημά του για τη μείωση των εκπομπών, ενώ αντιστέκεται επίσης σε οποιαδήποτε δέσμευση για περικοπές του CO2, στο έγγραφο συμπερασμάτων του Durban.

Κυβερνητικές πηγές στη Βαρσοβία έχουν απειλήσει να ασκήσουν βέτο στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, εφόσον αυτά αναφέρουν περαιτέρω δέσμευση για μείωση της ρύπανσης.

«Νομίζω ότι θα είναι μια σοβαρή κατάσταση για την Ευρώπη, αν εμείς, για δεύτερη φορά, δεν είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε για την κλιματική πολιτική που μπορεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα στη βιομηχανία, τους πολίτες μας, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Lidegaard , αναφερόμενος στο βέτο της Πολωνίας τον Ιούνιο του 2011 στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος.

«Θα προτρέψω όλα τα κράτη μέλη να κοιτάξουν τις κοινές μας ευθύνες και την αξία του να είμαστε ενωμένοι σε αυτό το θέμα», είπε.

Η πολιτική της ΕΕ για την απεξάρτηση από τον άνθρακα βασίζεται στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 2 βαθμούς Κελσίου, πέρα από τους οποίους οι επιστήμονες στο Διακυβερνητικό Πάνελ των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος, λένε ότι τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν να καταστούν ανεξέλεγκτα.

Αλλά ανώτατοι πολωνοί πολιτικοί στις Βρυξέλλες αμφισβητούν το κατά πόσο οι εκπομπές άνθρακα προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ωστόσο, εν μέσω της συνολικής κατήφειας για τις προοπτικές της διάσκεψης κορυφής, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του κλίματος της ΕΕ, Artur Runge-Metzger, υπαινίχθηκε στην EurActiv ότι η απειλή βέτο μπορεί να είναι μέρος αυτού που ονομάζεται «στρατηγική διαπραγμάτευσης».

«Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν πραγματικά είναι μια κόκκινη γραμμή», είπε.

(από www.euractiv.gr, 09/03/2012)