«Κουρασμένη» από της δυσκαμψία των κινεζικών δημόσιων διαγωνισμών που μπλοκάρουν ευρωπαϊκές εταιρείες, η ΕΕ προετοιμάζει την αντίδρασή της. Η EurActiv αποκαλύπτει σχέδια της Επιτροπής, που θα επιτρέπουν στις χώρες της ΕΕ να μην δέχονται προσφορές ξένων επενδυτών στους δημόσιους διαγωνισμούς τους, από χώρες που αρνούνται να ανοίξουν οι ίδιες τις αγορές τους. Η αμφιλεγόμενη πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου από τους Επιτρόπους Michel Barnier (εσωτερική αγοράς) και Karel De Gucht (εμπόριο)
«Κουρασμένη» από της δυσκαμψία των κινεζικών δημόσιων διαγωνισμών που μπλοκάρουν ευρωπαϊκές εταιρείες, η ΕΕ προετοιμάζει την αντίδρασή της. Η EurActiv αποκαλύπτει σχέδια της Επιτροπής, που θα επιτρέπουν στις χώρες της ΕΕ να μην δέχονται προσφορές ξένων επενδυτών στους δημόσιους διαγωνισμούς τους, από χώρες που αρνούνται να ανοίξουν οι ίδιες τις αγορές τους.

Η αμφιλεγόμενη πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου από τους Επιτρόπους Michel Barnier (εσωτερική αγοράς) και Karel De Gucht (εμπόριο).

Σύμφωνα με το σχέδιο που ήρθε στα χέρια της EurActiv, οι χώρες της ΕΕ «θα έχουν τη δυνατότητα να απορρίπτουν τις προσφορές ξένων επενδυτών από τρίτες χώρες», που δεν ανοίγουν τις δικές τους αγορές στις ευρωπαϊκές εταιρείες.

 «Εάν μια τρίτη χώρα επανειλημμένα κάνει διακρίσεις εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών, η Επιτροπή θα μπορεί να λάβει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα έναντι αυτής της τρίτης χώρας και να κλείνει ουσιαστικά ένα μέρος της αγοράς της ΕΕ για δημόσιους διαγωνισμούς», είπε εκπρόσωπος της Επιτροπής στη EurActiv.

 «Η διαδικασία θα έχει ως μοντέλο τις υπάρχουσες διαδικασίες αντιντάμπινγκ», είπε η εκπρόσωπος του Barnier, Chantal Hugues.

Οι δημόσιοι διαγωνισμοί αποτελούν το 19% του ΑΕΠ της ΕΕ, είπε ο Επίτροπος, μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο ενώ 312δις ευρώ του δημόσιου διαγωνισμού της ΕΕ είναι ανοιχτά για υποψηφίους από χώρες μέλη της συμφωνίας για τους διαγωνισμούς του ΠΟΕ, η αξία του αμερικανικού διαγωνισμού προς τους ξένους υποψήφιους επενδυτές είναι μόλις 34 δις ευρώ και 22 δις ευρώ για την Ιαπωνία, τόνισε η Επιτροπή σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Η πρόταση, εξήγησε ο Barnier, θα επιτρέπει διαφορετική μεταχείριση των χωρών που έχουν συμφωνία με την ΕΕ για τους δημόσιους διαγωνισμούς καθώς και για αυτές που δεν έχουν.

 «Έτσι τυπικά η διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», τόνισε.

Αίτημα του Sarkozy

Σαν «μελωδία» θα ακουστούν οι προτάσεις στο Nicolas Sarkozy, που εδώ και καιρό κάνει έκκληση για αμοιβαιότητα στις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ, δη τώρα που δίνει μάχη για τις προεδρικές εκλογές.

 «Είναι φυσιολογικό όλες οι ευρωπαϊκές αγορές δημόσιων διαγωνισμών να είναι ανοιχτές σε κάποιες ασιατικές χώρες και να μην ισχύει το αντίθετο;», αναρωτήθηκε ο Sarkozy μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 2 Μαρτίου.

 «Έχω ζητήσει τον κανόνα της αμοιβαιότητας στις εμπορικές σχέσεις».

 «Εάν κάποιες ασιατικές χώρες δε θέλουν να ανοίξουν τους δημόσιους διαγωνισμούς τους σε ευρωπαϊκές εταιρείες, αναρωτιέται κανείς εάν θα πρέπει οι ευρωπαϊκές αγορές να ανοίξουν για εταιρείες από αυτές τις χώρες».

 «Δεν είναι προστατευτισμός, αυτό είναι αμοιβαιότητα».

Αμοιβαιότητα ή προστατευτισμός; 

Διαφορετική ωστόσο πιθανώς να είναι η στάση «νεοφιλελεύθερων» κρατών όπως η Βρετανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

 «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπέρ των ανοιχτών αγορών», είπε ο Aled Williams, εκπρόσωπος της βρετανικής μόνιμης αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. «Το στοιχείο της αμοιβαιότητας είναι να μπορούν οι ξένες χώρες να έχουν πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ», είπε στη EurActiv.

Οι εν λόγω χώρες όντως ανησυχούν ότι το σχέδιο αμοιβαιότητας ίσως προκαλέσει εντάσεις με την Κίνα, δη σε μια στιγμή όπου οι ευρωπαϊκές εταιρείες χρειάζονται απεγνωσμένα δυνατότητες ανάπτυξης, που προσφέρονται από τις αναδυόμενες ασιατικές αγορές.  

 «Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα λειτουργήσει», τόνισε διπλωμάτης υπό καθεστώς ανωνυμίας, λέγοντας ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα είχε ως αποτέλεσμα «ισοδύναμα αντίποινα» από τις χώρες που θα βρεθούν στο στόχαστρο.

Ωστόσο η Επιτροπή απέρριψε αυτούς τους φόβους ως «αβάσιμους». «Ο απώτερος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ανοίξουμε τις ξένες αγορές και να προωθήσουμε ισότιμους όρους», είπε η Hugues.  

 «Πρόθεση δεν είναι και ποτέ δεν ήταν, να στρεβλώσουμε την παρούσα εμπορική ροή», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία θα είναι πλήρως συμβατή με τον ΠΟΕ και τους διεθνείς κανόνες.

(από euractiv.gr, 09/03/2012)