Ουκρανία: Προς Συμφωνία για Φυσικό Αέριο από την RWE με «Φόντο» την Απεξάρτηση από την Gazprom

Ουκρανία: Προς Συμφωνία για Φυσικό Αέριο από την RWE με «Φόντο» την Απεξάρτηση από την Gazprom
energia.gr
Τετ, 14 Μαρτίου 2012 - 12:10
Την υπογραφή σύμβασης με την γερμανική εταιρεία ενέργειας RWE σχεδιάζει η Ουκρανία με αντικείμενο την εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω της Σλοβακίας, κάνοντας χρήση της αντίστροφης ροής. Με το έργο αυτό η Ουκρανία στοχεύει στο να δρομολογήσει σταδιακά την απεξάρτησή της από τις εισαγωγές της ρωσικής Gazprom. Ας σημειωθεί ότι οι συνομιλίες για την νέα τιμή του φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας διεξάγονται ήδη πάνω από ένα χρόνο τώρα, χωρίς αποτελέσματα

Την υπογραφή σύμβασης με την γερμανική εταιρεία ενέργειας RWE σχεδιάζει η Ουκρανία με αντικείμενο την εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω της Σλοβακίας, κάνοντας χρήση της αντίστροφης ροής. Με το έργο αυτό η Ουκρανία στοχεύει στο να δρομολογήσει σταδιακά την απεξάρτησή της από τις εισαγωγές της ρωσικής Gazprom. Ας σημειωθεί ότι οι συνομιλίες για την νέα τιμή του φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας διεξάγονται ήδη πάνω από ένα χρόνο τώρα, χωρίς αποτελέσματα.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η ουκρανική εφημερίδα Zerkalo Nedeli, η Ουκρανία θέλει να αγοράζει 3 εκ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως από την γερμανική RWE. Σύμφωνα με το προσχέδιο της σύμβασης που είδε η Zerkalo Nedeli καθώς και με σχόλια αναλυτών, η συμφωνία θεωρείται «ισορροπημένη» και αντίθετα με παρόμοιες συμφωνίες με τη Ρωσία, δεν περιλαμβάνει «υπερβολικές» προϋποθέσεις. Η συμφωνία, αν και αφορά μικρές ποσότητες, κρίνεται σημαντική σε πολιτικό επίπεδο, καθώς αφορά την πρώτη σημαντική απόπειρα ενεργειακής απεξάρτησης του Κιέβου από την Μόσχα.

«Η NaftogazUkraine σχεδιάζει να υπογράψει βραχυπρόθεσμη σύμβαση με τη γερμανική RWE για να μεταφέρεται φυσικό αέριο που αγοράζεται στην Ευρώπη, μέσω των σλοβακικών αγωγών, στην Ουκρανία. Η υπογραφή αναμένεται στο προσεχές μέλλον», αναφέρει η έκθεση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, όπως μεταδίδει ο ευρωπαϊκός ιστότοπος Euractiv.

Η ουκρανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Ουκρανία είχε συνομιλίες με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις τουρκικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης μέσω του βουλγάρικου συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, οι οποίες δεν ήταν αντίθετες σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βουλγαρία έχει κατασκευάσει παράλληλο αγωγό με αυτόν που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, που θα μπορούσε να επιτρέψει αντίστροφες ροές προς τη Ρουμανία. Αυτό που απομένει είναι η Ουκρανία και η Ρουμανία να συμφωνήσουν την διαδρομή του αγωγού προκειμένου να εξυπηρετήσουν την ουκρανική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενες διαμάχες Ρωσίας και Ουκρανίας προκάλεσαν πρόβλημα στη παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αναγκάζοντας Gazprom και ΕΕ να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές μεταφοράς όπως ο αγωγός Nord Stream, που ξεκίνησε πέρυσι, όπως επίσης και ο σχεδιαζόμενος αγωγός South Stream.