Σε μια σύνθετη χρηματοδότηση, που θα εμπλέκει τόσο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όσο και τη γερμανική τράπεζα KFW, με την εγγύηση του γερμανικού οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων Hermes, ποντάρει η ΔΕΗ, προκειμένου να υλοποιηθεί η μεγάλη επένδυση του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ

Σε μια σύνθετη χρηματοδότηση, που θα εμπλέκει τόσο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όσο και τη γερμανική τράπεζα KFW, με την εγγύηση του γερμανικού οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων Hermes, ποντάρει η ΔΕΗ, προκειμένου να υλοποιηθεί η μεγάλη επένδυση του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το χρηματοδοτικό σχήμα θα έχει κλείσει στα τέλη του έτους.

Το συνολικό ποσό του δανεισμού ανέρχεται σε 730 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 38% προσδοκάται να καλυφθεί από την KFW και την Hermes, το 18% από την ΕΤΕπ και το υπόλοιπο 38% θα είναι ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ. Παρουσιάζοντας το έργο στην Επιτροπή ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση αναμένεται η παροχή των εγγυήσεων από τη Hermes για τη διοργάνωση του δανεισμού από την KFW. Ο φάκελος του έργου παρουσιάσθηκε τόσο στην Hermes, στο Βερολίνο, παρουσία της διοίκησης της ΔΕΗ, όσο και σε διυπουργική επιτροπή τεσσάρων γερμανικών υπουργείων, τα οποία αναμένεται να εγκρίνουν την ένταξη της Hermes. Ο κ. Ζερβός εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα δοθεί το «πράσινο φως» από τη γερμανική κυβέρνηση στην Hermes, ώστε να κλείσει το θέμα της χρηματοδότησης της επένδυσης. Με την παρουσίαση της στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η ΔΕΗ επιδιώκει να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης, ώστε στους επόμενους είκοσι μήνες να τρέξουν οι διαδικασίες των μελετών και της αδειοδότησης, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, για να ξεκινήσει, το αργότερο, στις αρχές του 2014, η κατασκευή του έργου, από τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα, που μειοδότησε. Η ολοκλήρωση του τοποθετείται στο 2018.

Πρόκειται για ατμοηλεκτρική μονάδα μικτής ισχύος 660 MW, με καύσιμο κονιοποιημένου λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MW για τηλεθέρμανση. Το μεταβλητό κόστος της υπολογίζεται σε 42,5 ευρώ/MWh, όταν οι παλιές, υπό απόσυρση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχουν σήμερα μεταβλητό κόστος 63 ευρώ/MWh και του συνδυασμένου κύκλου 75 ευρώ/MWh. Θα δημιουργήσει 250 μόνιμες θέσεις εργασίες και κατά τη διάρκεια της υπολογιζόμενης 4ετούς κατασκευής της θα απασχολήσει 1500-2500 άτομα.

Ο κ. Ζερβός χαρακτήρισε το έργο ως το μεγαλύτερο της επόμενης δεκαετίας για τη ΔΕΗ, το οποίο, όπως είπε, είναι απαραίτητο ώστε να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος παραγωγής ενέργειας.

Κάθετη η μείωση των λιγνιτικών

 

Ειδική αναφορά έκανε στην ομιλία του ο κ. Ζερβός στην απόσυρση παλιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που υπαγορεύεται από την υιοθέτηση αυστηρότερων περιβαλλοντικών όρων από το 2015 και μετά. Από τα 5000 MW λιγνιτικά της ΔΕΗ υπολογίζεται να μείνουν ως το 2022 περί τα 1300 MW, πράγμα που σημαίνει κάθετη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής της, πάνω στην οποία στηρίχθηκαν επί της ουσίας τα φθηνά τιμολόγια ηλεκτρισμού, όπως είπε ο κ. Ζερβός. Από τις 17 λιγνιτικές μονάδες που έχει η ΔΕΗ σχεδιάζεται να αποσυρθούν ως το 2022 οι 10, ήτοι, 4 της Καρδιάς, 2 του Αμυνταίου και 4 του Αγίου Δημητρίου. Επιπλέον, μέχρι το 2015 θα πρέπει να αποσυρθούν και τρεις μονάδες της Πτολεμαϊδας, συνολικά, δηλαδή, 13 μονάδες, για να απομείνουν από τις υπάρχουσες μόνον 4. Η Μελίτη, δύο μονάδες της Μεγαλόπολης και ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου V, όπου πραγματοποιείται τώρα αποθείωση, ώστε να διατηρηθεί σε λειτουργία ως το 2030.

«Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων σαφώς θα φέρει αύξηση του κόστους παραγωγής, όχι μόνο στις σημερινές συνθήκες, αλλά και στις αυριανές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα», τόνισε ο κ. Ζερβός. Κι αυτό γιατί συνολική αντικατάσταση της λιγνιτικής παραγωγής που θα αποσυρθεί δεν θα υπάρξει, όπως είπε ο ίδιος. Για το λόγο αυτό υπογράμμισε τη σημασία της επένδυσης στην Πτολεμαϊδα V, η οποία θα αντικαταστήσει τα 660 MW από τα περίπου 3000 MW που θα χαθούν.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει άρδην το ενεργειακό μίγμα της χώρας, προς όφελος των ΑΠΕ. «Είναι ένα ερώτημα πώς θα είναι ζυγισμένη η θερμική παραγωγή μετά από δέκα χρόνια», είπε ο κ. Ζερβός, εκφράζοντας την άποψη ότι μια υπέρογκη ανάπτυξη μονάδων φυσικού αερίου θα καταστεί προβληματική για τη χώρα.

«Ήδη, το βλέπουμε και το ζήσαμε πριν από ενάμιση μήνα», είπε ο κ. Ζερβός, «όταν φτάσαμε σχεδόν σε black οut, γιατί ξαφνικά μειώθηκαν οι εισαγωγές του φυσικού αερίου. Η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, μέσα από τους αγωγούς, αποτελεί ένα πρόβλημα ασφάλειας τροφοδοσίας για τη χώρα. Άρα, σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην πάμε σε πολύ μεγάλη εξάρτηση».

Εάν ολοκληρωθεί η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων τότε το 2022 το ενεργειακό μίγμα θα βασίζεται κατά 50% στο φυσικό αέριο, όταν τώρα το ποσοστό αυτό καλύπτει ο λιγνίτης.

«Αυτό νομίζω ότι πρέπει να το αποφύγουμε», υποστήριξε ο κ. Ζερβός. Με τη δημιουργία νέων λιγνιτικών μονάδων, που θα αντικαταστήσουν εν μέρει τις παλαιές, ώστε να υπάρχει πιο ζυγισμένο μίγμα, κατά τον κ. Ζερβό.

Εκτός από την Πτολεμαϊδα V η ΔΕΗ έχει εντάξει στο σχεδιασμό της και την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ, η προκήρυξη για την οποία προηγήθηκε από αυτή της Πτολεμαϊδας. Ωστόσο, η επένδυση αυτή έχει «παγώσει», καθώς συνδέεται άμεσα, όπως είπε ο κ. Ζερβός, με την ανάθεση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. «Εάν δεν λυθεί η υπόθεση της Βεύης δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει η Μελίτη ΙΙ», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ. «Θα πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα, το οποίο σέρνεται για πολλά χρόνια, ώστε να μπορέσουμε να δούμε πώς θα προγραμματίσουμε τη Μελίτη ΙΙ».

Ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει μακροχρόνιος επενδυτικός προγραμματισμός για τη ΔΕΗ, αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο για το μέλλον της ίδιας της Επιχείρησης. Δηλαδή, αν θα πωληθούν μονάδες, αν θα διατεθεί ποσοστό σε στρατηγικό επενδυτή, κλπ.