Οριστικό είναι το βουλγαρικό «αντίο» στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Βούλγαρος υφυπουργός Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ. Όπως αποκάλυψε ο κ. Γκόρανωφ, η κυβέρνηση Μπορίσωφ θα προχωρήσει, τελικά, στην κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού με καύσιμο το φυσικό αέριο, ενώ ο αντιδραστήρας που κατασκευάστηκε από τους Ρώσους για το Μπέλενε θα χρησιμοποιηθεί στο Κοζλοντούι
Οριστικό είναι το βουλγαρικό «αντίο» στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Βούλγαρος υφυπουργός Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ. Όπως αποκάλυψε ο κ. Γκόρανωφ, η κυβέρνηση Μπορίσωφ θα προχωρήσει, τελικά, στην κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού με καύσιμο το φυσικό αέριο, ενώ ο αντιδραστήρας που κατασκευάστηκε από τους Ρώσους για το Μπέλενε θα χρησιμοποιηθεί στο Κοζλοντούι.

Επίσης, ο Βούλγαρος υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η χώρα του οφείλει να πληρώσει στη Ρωσία ακόμη περίπου 100 εκατ. Ευρώ για τον αντιδραστήρα.

Εξάλλου, αύριο, Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Ντέλιαν Ντόμπρεφ και εκπρόσωποι της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας αναχωρούν για τη Μόσχα προκειμένου να ανακοινώσουν επίσημα της απόφαση εγκατάλειψης του σχεδίου του Μπέλενε στην ρωσική κυβέρνηση.

Ας σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσωφ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είχε δηλώσει πως το Μπέλενε δεν μπορούσε να παραμείνει μόνο ρωσο-βουλγαρική υπόθεση και ότι δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή Ευρωπαίου ή Αμερικανού επενδυτή.

Λίγες μέρες νωρίτερα, εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών Ντιάνκωφ παραδέχθηκε ότι η Βουλγαρία έχει «σχεδόν εγκαταλείψει το πρότζεκτ» της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.