Μονογραφήθηκε στις 30 Μαρτίου η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ- Ουκρανίας καθώς και η Σφαιρική και σε Βάθος Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών. Παρόλο που αποτελεί απλά ένα τεχνικό βήμα πριν την επίσημη υπογραφή, η Επιτροπή τόνισε ότι η κίνηση είναι σημαντική για να «διατηρηθεί η δυναμική» στις σχέσεις της με το Κίεβο

Μονογραφήθηκε στις 30 Μαρτίου η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ- Ουκρανίας καθώς και η Σφαιρική και σε Βάθος Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών. Παρόλο που αποτελεί απλά ένα τεχνικό βήμα πριν την επίσημη υπογραφή, η Επιτροπή τόνισε ότι η κίνηση είναι σημαντική για να «διατηρηθεί η δυναμική» στις σχέσεις της με το Κίεβο.

Αξιωματούχοι της ΕΕ και της Ουκρανίας χαιρέτησαν την μονογραφή των εγγράφων, συνολικά 1000 σελίδων. Η κίνηση αυτή συνεπάγεται 5 χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει βεβαιότητα ότι οι δύο συμφωνίες θα υπογραφούν και επίσημα.

Στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στις 19 Δεκεμβρίου στο Κίεβο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy κατέστησε σαφές ότι η νέα νομική βάση των σχέσεων ΕΕ-Ουκρανίας, «δε θα υπογραφεί μέχρι τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα», τον Οκτώβριο. Εμπόδιο αποτελεί επίσης και η περίπτωση της πρώην πρωθυπουργού Yulia Tymoshenko, που εκτίει 7ετή ποινή φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας.

Αξιωματούχοι της Επιτροπής τόνισαν ότι παρόλο που η μονογραφή ήταν μια «χαμηλών τόνων εκδήλωση», είναι σημαντική για τη διατήρηση της δυναμικής των σχέσεων ΕΕ-Ουκρανίας.

Σε μια εποχή που η Ρωσία δείχνει ολοένα και περισσότερο τη δυναμική της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, η ΕΕ θέλει να διατηρήσει στην τροχιά της την Ουκρανία. Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι δεν πρόκειται να προβούν σε συμβιβασμούς αναφορικά με τις «βασικές αξίες της ΕΕ».

Το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, η επιλεκτική δικαιοσύνη, η πολιτικά υποκινούμενη δικαιοσύνη, οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, η συνολική συνταγματική μεταρρύθμιση- είναι όλα ζητήματα μεγάλης σημασίας που θα θέσει υπόψη της η ΕΕ, πριν αποφασίσει εάν η πολιτική ατμόσφαιρα στην Ουκρανία είναι ευνοϊκή για την υπογραφή του κειμένου, ανέφερε αξιωματούχος της Επιτροπής.

Αδύναμο προοίμιο;

Το πιο δύσκολο πρόβλημα για την μονογραφή ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνταξη του προοιμίου, και πιο συγκεκριμένα του κειμένου που θα προσδιόριζε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας. Το κείμενο δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, ωστόσο αξιωματούχοι της Επιτροπής εξήγησαν ότι η διατύπωση που σχετίζεται με την ευρωπαϊκή στήριξη της Ουκρανίας, αναγνωρίζει την προσκόλληση της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή ταυτότητα και αξίες, όπως επίσης και την ισχυρή στήριξη της ουκρανικής κοινής γνώμης στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Αναφορικά με το προοίμιο, η Ουκρανία ήλπιζε να αναφέρει ότι η ΕΕ αναγνωρίζει τις ευρωπαϊκές ρίζες και προοπτικές της χώρας, και όχι απλά να αναγνωρίζει τις φιλοδοξίες του Κιέβου.

Ερωτηθείς από την EurActiv, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Pavlo Klimkin, είπε ότι η Συμφωνία Σύνδεσης πήγε «πολύ πιο πέρα από τις διάσημες συμφωνίες της Ευρώπης» που υπεγράφησαν στο πρόσφατο παρελθόν με προς ένταξη μέλη.

πηγή: euractiv.gr