Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στις 30 Μαρτίου να ενισχύσουν τους πόρους των ταμείων στηρίξεως, EFSF και ESM, στα 800 δις ευρώ περίπου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup. Στο επίκεντρο της συνεδριάσεως του Eurogroup βρέθηκε και η Μαδρίτη, με τον αρμόδιο Επίτροπο Όλι Ρεν να αναγνωρίζη ότι η Ισπανία βρίσκεται σε «πολύ δύσκολη κατάσταση»
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στις 30 Μαρτίου να ενισχύσουν τους πόρους των ταμείων στηρίξεως, EFSF και ESM, στα 800 δις ευρώ περίπου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup. Στο επίκεντρο της συνεδριάσεως του Eurogroup βρέθηκε και η Μαδρίτη, με τον αρμόδιο Επίτροπο Όλι Ρεν να αναγνωρίζη ότι η Ισπανία βρίσκεται σε «πολύ δύσκολη κατάσταση».

Όσον αφορά την ενίσχυση του τείχους προστασίας της ΕΕ, το ποσό θα αποτελείται από νέα κεφάλαια 500 δις ευρώ μέσω του μονίμου ταμείου στηρίξεως (ESM) από τον Ιούλιο και άλλα 200 δις ευρώ που ήδη υφίστανται μέσω του προσωρινού ταμείου στηρίξεως (EFSF). Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 800 δις ευρώ περίπου, αν συμπεριληφθούν και τα 53 δις ευρώ που έχουν ήδη διατεθή ως διμερή δάνεια και τα 49 δις ευρώ από το πρώτο πακέτο βοηθείας που αποφασίσθηκε κατά της κρίσεως (EFSM).

Η μέγιστη δυνατότητα χρηματοδοτήσεως θα είναι 700 δις ευρώ έως τα μέσα του 2013 και 500 μετά. Ωστόσο, το συνδυαστικό πλαφόν χρηματοδοτήσεως του ESM και του EFSF θα εξακολουθή να ορίζεται στα 700 δις ευρώ (από 500 προηγουμένως).Το EFSF διαθέτει συνολική χρηματοδοτική ισχύ ύψους 440 δις ευρώ, ενώ επί πλέον 240 δις ευρώ θα λειτουργούν ως μαξιλάρι σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης τους επόμενους 15 μήνες, όταν ο EFSF και ο ESM θα λειτουργούν παραλλήλως. Οι υπουργοί συμφώνησαν ακόμη στην επίσπευση των πληρωμών προς τον ESM. Δύο δόσεις κεφαλαίων θα καταβληθούν το 2012, η πρώτη τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Οκτώβριο, άλλες δύο δόσεις το 2013 και η τελική δόσις το πρώτο εξάμηνο του 2014. Σημειωτέον ότι η συνέντευξις του κ. Γιούνκερ, που είχε προγραμματισθή για μετά το Eurogroup, αναβλήθηκε, καθώς οι αποφάσεις διέρρευσαν από την Αυστριακή υπουργό, η οποία εν συνεχεία ζήτησε συγγνώμη.

Ανακοίνωσις Eurogroup

Στην ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το ESM θα παραμείνη το βασικό εργαλείο για την χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων στηρίξεως από τον Ιούλιο του 2012. Το EFSF κατά κανόνα, θα παραμείνη ενεργό για την χρηματοδότηση προγραμμάτων που ξεκίνησαν πριν από αυτή την ημερομηνία. Για την μεταβατική περίοδο μέχρι τα μέσα του 2013, μπορεί να εμπλακή σε νέα προγράμματα ώστε να εξασφαλισθή η πλήρης νέα δυνατότης χρηματοδοτήσεως των 500 δις ευρώ. Το τρέχον συνολικό πλαφόν για την χρηματοδότηση των EFSF/ESM, όπως ορίζεται στην Συνθήκη για το ESM, θα ενισχυθή στα 700 δις ευρώ, ώστε το ESM και το EFSF να μπορούν να λειτουργήσουν, εάν χρειασθή, όπως περιγράφεται ανωτέρω. Από τα μέσα του 2013, η μέγιστη δυνατότητα χρηματοδοτήσεως  του ESM θα είναι 500 δις ευρώ».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «τα 49 δις ευρώ από το EFSM και 53 δις ευρώ από τα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα, έχουν ήδη καταβληθή για την στήριξη των τρεχόντων προγραμμάτων στηρίξεως». Τέλος, τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να παράσχουν 150 δις ευρώ σε επί πλέον διμερή χρηματοδότηση του ΔΝΤ. 

Μέτρα από την Μαδρίτη

Ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το Eurogroup ήταν και το θέμα της Ισπανίας. Ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε από την Κοπεγχάγη ότι «η Ισπανία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά από την άλλη πλευρά, έχει πολλά πλεονεκτήματα για να εξυγιάνη τα δημοσιονομικά της». Κάλεσε δε την Μαδρίτη «να συνεχίση με συνέπεια» στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποιήσεως και των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της οικονομικής αναπτύξεως και της απασχολήσεως.

Λίγο αργότερα, η ισπανική κυβέρνησις ενέκρινε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος προβλέπει μέτρα άνω των 27 δις, ευρώ, μεταξύ αυτών το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και την μείωση κατά μέσον όρο 16,9% του προϋπολογισμού των υπουργείων. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια οριακή κατάσταση», παραδέχθηκε η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβερνήσεως  Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου και «πρώτη μας υποχρέωση είναι να επανέλθουμε σε υγιή δημοσιονομικά». 

Το έλλειμμα της Πορτογαλίας

Η κυβέρνησις προσδοκά επίσης έσοδα άνω των 12 δις ευρώ από την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ δεν προβλέπεται αύξησις του ΦΠΑ. Παράλληλα, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας σε μια χώρα, όπου το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 22%, ενώ αυξάνονται από την 1η Απριλίου τα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 7% και στο φυσικό αέριο κατά 5%.

Εν τω μεταξύ, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας έφθασε το 2011 στο 4,2% του ΑΕΠ, έναντι 9,8% το 2010, μειώθηκε δηλαδή πολύ περισσότερο από τον στόχο του 5,9% που είχαν θέσει οι πιστωτές της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Ine). Στην ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο εξηγεί ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της έκτακτης μεταφοράς των πόρων των συνταξιοδοτικών ταμείων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα δημόσια ταμεία.