Η χαλάρωση των τιμών του άνθρακα έφτασε σχεδόν το 14% της αξίας τους χθες (2 Απριλίου) καθώς η ύφεση και ο θερμός χειμώνας πυροδότησαν μια προβλεπόμενη 2,6% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις 10.000 εγκαταστάσεις που καλύπτονται από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS) το περασμένο έτος.

Η χαλάρωση των τιμών του άνθρακα έφτασε σχεδόν το 14% της αξίας τους χθες (2 Απριλίου) καθώς η ύφεση και ο θερμός χειμώνας πυροδότησαν μια προβλεπόμενη 2,6% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις 10.000 εγκαταστάσεις που καλύπτονται από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS) το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν από την ΕΕ στις 2 Απριλίου, οι εκπομπές που καλύπτονται από το ETS ήταν 1.88 δις τόνους το 2011, μια μικρή πτώση στο ποσοστό του 2010 που ήταν 1.94 δις τόνους.

Αλλά αυτοί οι αριθμοί είναι επίσης 114 εκατ. τόνους κάτω από το ανώτατο όριο του ETS της ΕΕ, υποδεικνύοντας ότι η αγορά ήταν υπερπλεονάζουσα από τα επιδόματα άνθρακα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, και για την έκτη σε επτά χρόνια.

Η ήδη πιεσμένη τιμή του άνθρακα έκανε βουτιά από τα € 7 στο ιστορικό χαμηλό των € 6,14 από νωρίς το απόγευμα και αποκτώντας έτσι ακόμα πιο πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην αγορά, πριν αυτή ανακάμψει.

Ο ανώτερος αναλυτής της Point Carbon, Bjorn Inge Vik, επέμεινε ότι το ETS εξακολουθεί να δουλεύει. «Ο κύριος λόγος που οι εκπομπές είναι χαμηλά είναι ο ήπιος χειμώνας και η επιδείνωση της οικονομίας προς το τέλος του περασμένου έτους», δήλωσε στην EurActiv.

Αλλά εξαιτίας «της απότομης πτώσης των τιμών του άνθρακα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011, ο αντίκτυπος των εκπομπών από το ETS ήταν πιθανώς λιγότερο το 2011 από ό, τι το 2010», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρασε μια πρόταση συμβιβασμού που επιτρέπει στην Επιτροπή την παρακράτηση των επιδομάτων άνθρακα για να ενισχύσει την τιμή της αγοράς πριν αρχίσει η τρίτη περίοδος εμπορίου του ΣΕΕ το 2013.

Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών πιστεύει ότι μια τέτοια κίνηση θα στείλει μήνυμα στους επενδυτές ότι η ΕΕ βλέπει σοβαρά τους κλιματικούς της στόχους, ενθαρρύνοντας έτσι τη σταθερότητα της αγοράς και μια πιο πράσινη επένδυση.

Αλλά οι βιομηχανίες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι διχασμένες για το θέμα, με εταιρείες όπως η Shell, να ζητά την εγκατάλειψη του επιδόματος άνθρακα αξίας ενός δισεκατομμυρίου, ενώ οργανισμοί όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας, εκφράζουν φόβους ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βλάψει την ανταγωνιστικότητα τους.

Και οι οικολόγοι αντέδρασαν με τα χθεσινά προκαταρκτικά στοιχεία και παρακάλεσαν για άμεση δράση.

Ο Jason Anderson, ο επικεφαλής της κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), προειδοποιεί ότι το ΣΕΕ είναι σε κίνδυνο «επικείμενης δυσλειτουργίας» και ο Damien Μόρις, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στο Σandbag προειδοποίησε ότι «το παράθυρο κλείνει γρήγορα για να διορθώσετε το ETS ».

Και οι δύο ομάδες ζήτησαν κινήσεις από την ΕΕ για την αφαίρεση του επιδόματος. Αλλά ο Inge Vik είπε, ότι ακόμη και η αφαίρεση 750 εκατομμυρίων επιδομάτων από το σύστημα – που βρίσκονται κοντά στους αριθμούς που έχουν ζητήσει και οι βιομηχανίες και οι οικολόγοι - θα προκαλέσει μόνο την αύξηση της τιμής του άνθρακα κατά δύο ή τρία ευρώ.

«Φαίνεται ότι θα υπάρχει υπερπλεονάζουσα προσφορά μέχρι το 2020 τουλάχιστον, και πιθανώς για ακόμη μερικά χρόνια μετά από αυτή τη χρονολογία», δήλωσε.