Με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,7% «έτρεξε» το ΑΕΠ της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια του 2011, ενώ για φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ΑΕΠ 1,4% με βάση χθεσινή επικαιροποιημένη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Βουλγαρίας έναντι εκτίμησης για 2,5% στις αρχές του έτους. Κύριος υποστηρικτικός παράγοντας που οδήγησε τη βουλγαρική οικονομία σε θετικό έδαφος την προηγούμενη χρονιά, ήταν ο εξαγωγικός τομέας
Με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,7% «έτρεξε» το ΑΕΠ της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια του 2011, ενώ για φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ΑΕΠ 1,4% με βάση χθεσινή επικαιροποιημένη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Βουλγαρίας έναντι εκτίμησης για 2,5% στις αρχές του έτους. Κύριος υποστηρικτικός παράγοντας που οδήγησε τη βουλγαρική οικονομία σε θετικό έδαφος την προηγούμενη χρονιά, ήταν ο εξαγωγικός τομέας, ο οποίος, στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, κατέγραψε ενίσχυση σε ποσοστό 12,6%, έναντι, αντιστοίχως, αύξησης μόλις 4,5% των εισαγωγών.

Ο μισθός

Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών, ανοδικά κινήθηκε, επίσης, και ο μέσος μισθός των Βουλγάρων, ο οποίος κατά το εξεταζόμενο τετράμηνο διαμορφώθηκε σε περίπου 360 ευρώ (ή 727 βουλγαρικά λέβα) μηνιαίως, παρουσιάζοντας βελτίωση σε ποσοστό 8,6% σε ετήσια βάση, έναντι της αμέσως προηγούμενης χρονιάς. Οι κύριοι τομείς που συνέβαλαν στην αύξηση των μισθών ήταν το εμπόριο κι οι υπηρεσίες. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Οικονομικών της γειτονικής χώρας, με ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία της τοπικής Κεντρικής Τράπεζας (ΒΝΒ) και του βουλγαρικού Στατιστικού Ινστιτούτου, τα οποία έχει επεξεργαστεί το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια. Από την ίδια πηγή προκύπτει, ακόμη, ότι η εγχώρια κατανάλωση, την περασμένη χρονιά, κατέγραψε, σε ετήσια βάση, αναιμική αύξηση της τάξης του 1,3%, ενώ αντιθέτως σημαντική κάμψη, κατά 9,7%, σημείωσε η επενδυτική δραστηριότητα.

Περαιτέρω το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε σε 743,7 εκατ. ευρώ, καθώς το Δεκέμβριο 2011 ήταν ελλειμματικό (για δεύτερο συνεχόμενο μήνα) κατά 252,6 εκατ. ευρώ, ενώ σε θετικό πεδίο κινήθηκε το εμπορικό ισοζύγιο, στα 319,8 εκατ. ευρώ, λόγω του ότι οι εξαγωγές ενισχύθηκαν περισσότερο έναντι των εισαγωγών. Αξιόλογη μεταβολή εμφάνισε τον Ιανουάριο του 2012 και ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, ο οποίος σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 3,6%, ενώ οριακά θετικά (στο 0,2%) κινήθηκε η κατασκευαστική δραστηριότητα το φετινό Γενάρη, ευρισκόμενη, όμως, ήδη σε χαμηλά επίπεδα λόγω της σημαντικής κάμψης της διετίας 2010-2011.

Σε σχέση με την πορεία του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα, ο σχετικός δείκτης το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους κινήθηκε σε αρνητικό πεδίο (-2,4%), συνεπεία του γεγονότος ότι πτωτικές τάσεις διαπιστώθηκαν σε όλους τους επιμέρους κλάδους (κατασκευές: -2,3%, λιανικό εμπόριο: -1,9%, υπηρεσίες: -7,6%) πλην της βιομηχανίας, όπου υπήρξε σταθεροποίηση. Ο πληθωρισμός δε, κατέγραψε αύξηση 0,9% το Φεβρουάριο 2012, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, η άνοδος ανέρχεται σε 2%. Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 3,8%.

Εσοδα

Όσον αφορά στα συνολικά κρατικά έσοδα, στο τέλος Ιανουαρίου 2012 αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά περίπου 13,4%, κυρίως, λόγω της ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων (13,5%) και, ιδίως των έμμεσων φόρων (17%). Για το ίδιο χρονικό διάστημα, οι κρατικές δαπάνες, περιλαμβανομένης και της βουλγαρικής συμμετοχής στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενισχύθηκαν κατά 2,1% σε ετήσια βάση.

Στην ανεργία, τέλος, βάσει στοιχείων που δημοσιοποίησε η βουλγαρική Υπηρεσία Απασχόλησης, το Φεβρουάριο 2012 το ποσοστό της διαμορφώθηκε στο 11,5% κι εμφανίζεται αυξημένη κατά 0,4% σε ετήσια βάση. Το σύνολο των ανέργων που εγγράφηκαν στα γραφεία απασχόλησης για πρώτη φορά το φετινό Φεβρουάριο ανέρχεται σε 35.872 άτομα, ενώ οι νέες κενές θέσεις απασχόλησης που δηλώθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες τον ίδιο μήνα ανέρχονται σε περίπου 10.000, με τις περισσότερες να προέρχονται από τους κλάδους της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, του εμπορίου, των κατασκευών και της γεωργίας.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 09/04/2012)