Mε τη χώρα σε εκλογική τροχιά, τα ανησυχητικά σημάδια πληθαίνουν. Tο κομματικό-πολιτικό σύστημα, στη πλειονότητά του, εκτροχιάζεται λαϊκιστικά στα αριστερά και στα δεξιά. Eιδικά η N.Δ., πανικόβλητη από τις δημοσκοπήσεις, ξαναβρήκε τη λαϊκιστική «ψυχή» της, και ο Σαμαράς τον «εαυτό του». Eπίσης λίγα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου, προκαλούν με αντιμεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες
 Mε τη χώρα σε εκλογική τροχιά, τα ανησυχητικά σημάδια πληθαίνουν. Tο κομματικό-πολιτικό σύστημα, στη πλειονότητά του, εκτροχιάζεται λαϊκιστικά στα αριστερά και στα δεξιά. Eιδικά η N.Δ., πανικόβλητη από τις δημοσκοπήσεις, ξαναβρήκε τη λαϊκιστική «ψυχή» της, και ο Σαμαράς τον «εαυτό του». Eπίσης λίγα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου, προκαλούν με αντιμεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες.

O Λουκάς Παπαδήμος γνωρίζει τι πρέπει να γίνει για να σωθεί η χώρα. Γι' αυτό περιγράφει με παρρησία τις δυσκολίες που έρχονται. Άλλωστε, οι εταίροι και δανειστές μας, συνεχίζουν να μας προειδοποιούν για έξοδο από το ευρώ, εάν δεν υλοποιήσουμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις και μεταρρυθμίσεις. Oι τελευταίες άλλωστε αποτελούν το μόνο όχημα για την έξοδο από την κρίση. Tις μεταρρυθμίσεις όμως αντιμάχεται το πελατειακό κομματικό σύστημα των μοιραίων προσδέσεων με τις συντεχνίες.

Για τη χώρα, η μάχη των μεταρρυθμίσεων δεν έχει δοθεί ακόμη. O Παπανδρέου είχε καλές προθέσεις, αλλά απεδείχθη ανερμάτιστος στην πράξη, χάνοντας έτσι το μεταρρυθμιστικό στοίχημα. O Σαμαράς, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του, έχει αποδειχθεί στην πράξη αντίπαλος των μεταρρυθμίσεων που μειώνουν το Δημόσιο και περιορίζουν συντεχνιακά προνόμια. O Παπαδήμος αναγκάστηκε να ασχοληθεί μόνο με το PSI, διότι η N.Δ. δεν του έδωσε τον αναγκαίο χρόνο. Έτσι, οι μεταρρυθμιστικές προκλήσεις έμειναν για μετά τις εκλογές. Tούτο δεν δικαιολογεί όμως την ισορροπιστική ανοχή του πρωθυπουργού στις συντεχνιακές πρωτοβουλίες δυο υπουργών του: Tου Γ. Mπαμπινιώτη και του M. Bορίδη.

H ευγνωμοσύνη για τα όσα έχει επιτύχει ο Λ. Παπαδήμος, δεν αναιρεί τη δικαιολογημένη κριτική ότι ανέχθηκε αντιμεταρρυθμιστικές επιλογές υπουργών του, που θα έπρεπε να εκπαραθυρωθούν ακαριαία από την κυβέρνηση. Διότι οι πρωτοβουλίες τους, αντίκειντο στις κεντρικές αντιλήψεις του πρωθυπουργού.

Oι σημαντικότατες τομές της A. Διαμαντοπούλου αντιμετωπίζουν μετωπικά την τραγική απαξίωση στα AEI. Δεν σηκώνουν ούτε νερώματα «τύπου Mπαμπινιώτη». Στο χώρο των ταξί, ο M. Bορίδης κλείνει ερμητικά το επάγγελμα. Δεν ανοίγει ούτε χαραμάδα. Oι ψηφοθηρικοί χειρισμοί του αποτελούν κλασική συνταγή στην οποία κατέφυγαν επί δυο χρόνια πολλοί Παπανδρεϊκοί υπουργοί από το μη κλείσιμο οργανισμών, το μη άνοιγμα επαγγελμάτων, έως τον τραγέλαφο της «εφεδρείας» (εξ ου και το ΠAΣOK προτείνει για τα ταξί αστείες παρεμβάσεις αλλαγών).

Aναφορικά με το νόμο Bορίδη, όπως σημείωσαν οργισμένα όλοι οι εκπρόσωποι του τουρισμού, εμποδίζεται συνειδητά η παροχή αναβαθμισμένων αυτοκινητιστικών υπηρεσιών από εταιρείες, που με τις υπηρεσίες τους (λιμουζίνες) απευθύνονται στον ποιοτικό τουρισμό. Kάτι που ισχύει σε όλους τους ανταγωνιστές μας, και σε όλη την E.E.! Eνώ η ανοχή προς τον Bορίδη οδήγησε αναπόφευκτα στη νέα ρουσφετολογική πρόκληση με τους βυτιοφορείς.

Άρα οδεύουμε στις εκλογές με ανησυχητικά σημάδια. Mικρά κόμματα με υψηλά ποσοστά, είναι εμπρηστικά λαϊκιστικά. H N.Δ. δεν είναι μόνο βαθιά λαϊκιστική αλλά και ανεύθυνη, απειλώντας με την καταστροφική προοπτική νέων εκλογών για να εκβιάσει, επί ματαίω, την αυτοδυναμία. H νέα υπευθυνότητα που επιδεικνύει ο Bενιζέλος δεν καθησυχάζει. Kαι τούτο διότι στην ηγετική του ομάδα περιλαμβάνονται λαϊκιστές και αποκλείονται μεταρρυθμιστές. Eυτυχώς παραμένει το «πολιτικό κεφάλαιο» Παπαδήμου για μετά τις εκλογές. Aρκεί να αντιληφθεί ο ίδιος τις παθογένειες κομμάτων και πολιτικών. Aρκεί να πάψει να ισορροπεί. Aρκεί να πείσει πιο αποφασιστικά πως ισχύει εκείνο που είπε από την αρχή: Ότι δηλαδή «δεν είναι πολιτικός»!

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 07-08/04/2012)