Και η Ινδία, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ, στρέφεται ενάντια στην επιβολή ευρωπαϊκού φόρου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις αεροπορικές εταιρείες. Ειδικότερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας χαρακτήρισε τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό «απαράδεκτο», προσθέτοντας ότι παραβιάζει τις παγκόσμιες συμφωνίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Και η Ινδία, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ, στρέφεται ενάντια στην επιβολή ευρωπαϊκού φόρου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις αεροπορικές εταιρείες. Ειδικότερα, η Υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας χαρακτήρισε τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό «απαράδεκτο», προσθέτοντας ότι παραβιάζει τις παγκόσμιες συμφωνίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους η Ινδή Υπουργός Περιβάλλοντος, Jayanthi Natarajan, το Ευρωπαϊκό Σύστημα αποτελεί «για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, και εμένα προσωπικά, παραβίαση των συμφωνιών, επειδή δεν μπορείς απλά να φέρνεις τέτοιες ρυθμίσεις στον διάλογο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να μεταμφιέζεις μονομερή εμπορικά μέτρα ως μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής».

Υπενθυμίζεται ότι από 1ης Ιανουαρίου 2012, όλες οι αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια των χωρών-μελών της Ε.Ε. υπόκεινται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής Ρύπων (EUETS).

Ας σημειωθεί ότι η Ινδία από κοινού με την Κίνα έχουν απευθύνει έκκληση προς τις αεροπορικές τους εταιρείες να μποϋκοτάρουν το EUETS.

Σύμφωνα με το EUETS, κάθε αεροπορική εταιρεία που δεν συμμορφώνεται με αυτό, τιμωρείται με πρόστιμα 100 ευρώ για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα για τον οποίο δεν διαθέτει δικαιώματα ανταλλαγών. Σε περίπτωση που κάποια αεροπορική εταιρεία προβεί σε κατά συρροήν παραβιάσεων του συστήματος, η Ε.Ε. έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε απαγόρευση προσγείωσης των αεροσκαφών της στα αεροδρόμια των κρατών-μελών.