Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της δεύτερης δανειακής σύμβασης η χώρα έχει μπροστά της δύο προκλήσεις. Τη μείωση και αναδιάρθρωση του κράτους σε κάθε έκφανσή του και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Οι επενδύσεις σημαντικού μεγέθους από το εξωτερικό είναι ίσως ο ισχυρότερος παράγοντας για να ανακτηθούν οι χαμένες θέσεις εργασίας και να βοηθήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της δεύτερης δανειακής σύμβασης η χώρα έχει μπροστά της δύο προκλήσεις. Τη μείωση και αναδιάρθρωση του κράτους σε κάθε έκφανσή του και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Οι επενδύσεις σημαντικού μεγέθους από το εξωτερικό είναι ίσως ο ισχυρότερος παράγοντας για να ανακτηθούν οι χαμένες θέσεις εργασίας και να βοηθήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί αυτήν τη χρονική συγκυρία το μοναδικό κανάλι προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα. Οι πρώτες ενδείξεις ενδιαφέροντος είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Για τα Κρατικά Λαχεία κινητοποιήθηκαν τέσσερις ξένες και τρεις ελληνικές εταιρείες, για τη ΔΕΠΑ /ΔΕΣΦΑ 15 ξένες και δύο ελληνικές και για το ΙΒC δύο ελληνικές και μία ξένη. Συγκρινόμενη η κατάσταση με αντίστοιχα ενδιαφέροντα στην Πορτογαλία και Ισπανία, είναι σαφές ότι υπάρχει διάθεση επένδυσης στην Ελλάδα, η οποία όμως τελεί υπό όρους.

Ο πρώτος όρος ήταν η βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που με το PSI τακτοποιήθηκε. Ο δεύτερος ήταν η πιθανότητα η χώρα να μην εξυπηρετεί τον μετά το PSI δανεισμό της. Με τη νέα δανειακή σύμβαση και ο κίνδυνος αυτός απομακρύνθηκε. Ο τρίτος όρος είναι να υπάρξει από τις εκλογές ισχυρή κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με χρονικό ορίζοντα τετραετίας. Η πιστή εφαρμογή των όρων της δανειακής σύμβασης από τη νέα κυβέρνηση αποτελεί τον τέταρτο όρο και ο περιορισμός της οικονομικής αυθαιρεσίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και του κράτους είναι ο πέμπτος.

Είναι σαφές ότι η κρίσιμη μεταβλητή για το μέλλον του τόπου είναι μια ισχυρή κυβέρνηση με σταθερούς στόχους, η οποία θα μεταβάλει ουσιωδώς το ισοζύγιο αξιοπιστίας της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι πρόγραμμα ανάπτυξης και όχι εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η αξία του για τον τόπο δεν βρίσκεται στην είσπραξη μετρητών, αλλά στη δημιουργία προϋποθέσεων για τους επενδυτές, ώστε να συνεχίσουν με ένα δεύτερο κύμα επενδύσεων δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι αυτοκινητόδρομοι, οι μαρίνες, η ανάπτυξη γης, αλλά και οι τουριστικές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα προσθέσουν τουλάχιστον μια ποσοστιαία μονάδα στο ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2020 και δεκάδες χιλιάδες ευκαιρίες εργασίας.

Είναι ξεχωριστής σημασίας το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Σύμφωνα με έρευνα αντιλήψεων που ανέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ, το 81% των Ελλήνων είναι υπέρ της άμεσης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, και πιστεύει ότι θα ωφελήσει τη χώρα. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η οικονομική δυναμική δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς μεγάλες επενδύσεις και ουσιαστική μείωση του κράτους. Βέβαια, από την προσέλκυση ενδιαφέροντος μέχρι την πραγματοποίηση της επένδυσης η απόσταση είναι μεγάλη και γεμάτη προβλήματα:

- Μυριάδες τεχνικά και νομικά εμπόδια που προέρχονται από το παρελθόν πρέπει να ξεκαθαριστούν, η πλειονότητα των οποίων χρειάζεται κυβερνητική παρέμβαση (π.χ. αλλαγή νόμου, υπουργικές αποφάσεις).

- Τουλάχιστον έξι εταιρείες προς αποκρατικοποίηση ερευνούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κρατική ενίσχυση και για δύο από αυτές έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις ανάκτησης.

- Οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να δεσμευτούν μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα αν η χώρα δεν δεσμευτεί, μέσα από τη νέα κυβέρνηση, μακροπρόθεσμα σε σταθερότητα και σε σημαντικές οικονομικές αλλαγές.

Το ΤΑΙΠΕΔ εργάζεται ακατάπαυστα για να αντιμετωπίσει αυτές τις τρεις ομάδες προβλημάτων και να βελτιώσει την εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. Κινείται γρήγορα και στοχευμένα και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με επενδυτές, προάγοντας συγκεκριμένες ευκαιρίες αλλά και τη συνολική θετική προοπτική της Ελλάδας.

Η ανεξαρτησία του από το πολιτικό γίγνεσθαι και ο επαγγελματικός χειρισμός όλων των θεμάτων έχουν καταστήσει σαφές στους πάντες ότι η διενέργεια των αποκρατικοποιήσεων έχει απολιτικοποιηθεί. Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συνεχίζονται απρόσκοπτα οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης, ενισχύει στους επενδυτές ότι το ΤΑΙΠΕΔ εφαρμόζει τις αποφάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου χωρίς να επηρεάζεται από κυβερνητικές μεταβολές.

Σε συνδυασμό με την πλήρη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, το Ταμείο έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και πολιτών, όπως φάνηκε και από την έρευνα αντιλήψεων.

Η Ελλάδα έχει ισχυρότατα συγκριτικά πλεονεκτήματα και άφθονη επιχειρηματικότητα. Για να κάνει το επόμενο βήμα χρειάζεται ισχυρή και μακροπρόθεσμη κυβέρνηση, ικανή να εφαρμόσει τις δύσκολες αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος είναι διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή")