Μετάθεση του χρονικού ορίου για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ζητούν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ολλανδία. Μία ημέρα μετά την υποβολή παραίτησης στη Βασίλισσα, ο υπηρεσιακός πλέον πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας 16 δισ. ευρώ
 Μετάθεση του χρονικού ορίου για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ζητούν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ολλανδία. Μία ημέρα μετά την υποβολή παραίτησης στη Βασίλισσα, ο υπηρεσιακός πλέον πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας 16 δισ. ευρώ. Κατηγόρησε τον αρχηγό του ακροδεξιού Kόμματος της Ελευθερίας (PVV), Γκερτ Βάιλντερς, ότι την τελευταία στιγμή υπαναχώρησε της συμφωνίας που ήδη είχε κάνει για τα μέτρα λιτότητας. Ζήτησε, δε, άμεσα να υπερψηφιστεί το «πακέτο» λιτότητας αλλά και να καθοριστεί η ημερομηνία για τις βουλευτικές εκλογές, προτείνοντας την 12η Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων (κόμματος του κ. Ρούτε), Στεφ Μπλοκ, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού, αφήνοντας ανοικτό να αλλάξει το περιεχόμενο αλλά όχι το μέγεθος του «πακέτου», υποστηρίζοντας ότι εάν δεν υπάρξουν οι περικοπές, το έλλειμμα θα παραμείνει το 2013 άνω του 3%. Οι αρχηγοί, όμως, των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης (Εργατικοί, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες 66) καθώς και ο κ. Βάιλντερς κάλεσαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το στόχο για το 2013, επικαλούμενη «έκτακτες συνθήκες» ώστε να εκμεταλλευτεί σχετικό «παράθυρο» των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Ο επικεφαλής των Δημοκρατών 66, Αλεξάντερ Πέχτολντ, πρότεινε μάλιστα να ζητηθεί από τους κοινοτικούς εταίρους να αποσαφηνιστεί σε τι ακριβώς αναφέρεται ο όρος περί «εκτάκτων συνθηκών», κάτι που, εφόσον συμβεί, ανοίγει το δρόμο για πολλά άλλα κράτη να ακολουθήσουν.

Η αδυναμία έγκρισης του «πακέτου» λιτότητας και η κατάρρευση της κυβέρνησης συνεχίζουν να προκαλούν νευρικότητα στην αγορά. Η Moody's προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις είναι αρνητικές για την αξιολόγηση της Ολλανδίας (ΑΑΑ) και ότι η διαφαινόμενη πολιτική αστάθεια θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες δημοσιονομικής συνεργασίας στην Ευρώπη. Η Societe Generale, από την πλευρά της, προβλέπει ότι προτού εκλεγεί νέα κυβέρνηση η Ολλανδία θα απολέσει την κορυφαία αξιολόγηση που σήμερα έχει.

Δάνειο

Χθες, το ολλανδικό δημόσιο κατάφερε να δανειστεί από την αγορά 2 δισ. ευρώ (αν και επιθυμούσε να αντλήσει έως και 2,5 δισ. ευρώ) μέσω διετών και 25ετών ομολόγων με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται οριακά. Στη δευτερογενή αγορά οι τιμές των ολλανδικών ομολόγων ενισχύθηκαν ελαφρώς, ανακάμπτοντας από τα προχθεσινά χαμηλά επίπεδα. Ισπανία και Ιταλία κατάφεραν επίσης να αντλήσουν από την αγορά τα κεφάλαια που επιθυμούσαν, αν και σε αυτή την περίπτωση το κόστος δανεισμού αυξήθηκε αισθητά.

Η Ιταλία κατέβαλε μέσο επιτόκιο τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο εκείνου που είχε προκύψει σε αντίστοιχη δημοπρασία το Μάρτιο.

Η Ισπανία διέθεσε τρίμηνα και εξάμηνα γραμμάτια, με το μέσο επιτόκιο σχεδόν να διπλασιάζεται. Στη δευτερογενή αγορά, όμως, το κόστος δεκαετούς δανεισμού υποχώρησε κάτω από το 6%.
Στα χρηματιστήρια και την αγορά συναλλάγματος το κλίμα ήταν ελαφρώς βελτιωμένο. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι ο ακολουθούμενος δρόμος είναι σωστός και ότι σημαντικό πλέον είναι «να κάνουν οι κυβερνήσεις τη δουλειά τους, περικόπτοντας ελλείμματα και προωθώντας διαρθρωτικές αλλαγές». Χαρακτήρισε δε, «αστείες» τις εκτιμήσεις αναλυτών περί επερχόμενης διάλυσης της Ευρωζώνης, αναφερόμενος μάλιστα προσωπικά στον Τζόρτζ Σόρος. Λίγο νωρίτερα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής είχε υποστηρίξει δημοσίως ότι «η Ε.Ε. μοιάζει με τη Σοβιετική Ένωση, εμφανίζοντας σημάδια μιας ανάλογης διαδικασίας διάλυσης».

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 25/04/2012)