Σχέδιο δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη καταρτίζει η Κομισιόν. Αυτό αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις αυτές, επικεντρώνονται στις ΑΠΕ, τις υποδομές και την υψηλή τεχνολογία
Σχέδιο δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη καταρτίζει η Κομισιόν. Αυτό αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις αυτές, επικεντρώνονται στις ΑΠΕ, τις υποδομές και την υψηλή τεχνολογία.

Οι επενδύσεις, σύμφωνα με το σχέδιο, υπολογίζονται σε 200 δις ευρώ, με συμμετοχή ιδιωτών.

Για την υλοποίησή τους, η Ευρωπαϊκή 'Ένωση θα μπορούσε να επιλέξει δυο τρόπους χρηματοδότησης, με πιθανότερο έναν «χρηματοοικονομικό συνδυασμό» που θα βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Η εφημερίδα αναφέρει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν 12 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί από τον EFSF για να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα στηρίξουν την ΕΤΕπ και θα χρησιμεύσουν ως «εγγύηση για σχέδια δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών».

Στην περίπτωση αυτή, «εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία και ομόλογα», εγγυημένα από την ΕΕ, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση «ασφαλιστικών ταμείων και άλλων επενδυτών», προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την El Pais, η άλλη – λιγότερο πιθανή - επιλογή είναι η ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από τις χώρες μέλη με 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί σε σύνοδο, ημερομηνία για την οποία δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την προγραμματισμένη από καιρό για τις 28 και 29 Ιουνίου Σύνοδο Κορυφής.