Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να θεωρείται ότι βρίσκεται στα... αζήτητα, κάποιοι όμως χτίζουν θέσεις. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η επενδυτική εταιρεία Silchester International Investors, η οποία μέχρι στιγμής εμφανίζεται να έχει επενδύσει σε ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Στην πρώτη από τις δύο, η βρετανική Silchester έχει επενδύσει πάνω από 130 εκατ. ευρώ, αποκτώντας σταδιακά από τις αρχές του 2010 μέχρι το τέλος του 2011 περίπου το 14% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρείας
Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να θεωρείται ότι βρίσκεται στα... αζήτητα, κάποιοι όμως χτίζουν θέσεις. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η επενδυτική εταιρεία Silchester International Investors, η οποία μέχρι στιγμής εμφανίζεται να έχει επενδύσει σε ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Στην πρώτη από τις δύο, η βρετανική Silchester έχει επενδύσει πάνω από 130 εκατ. ευρώ, αποκτώντας σταδιακά από τις αρχές του 2010 μέχρι το τέλος του 2011 περίπου το 14% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρείας. Μετά το Ελληνικό Δημόσιο (Ε. Δ.) που κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, η Silchester είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη ΔΕΗ, έχοντας ως τρίτο τη Fidelity Investments με 5%.

Η επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 26 δισ. δολ. και έχει έδρα το Λονδίνο, πριν από λίγες ημέρες πέρασε το κατώφλι του 5% και στον ΟΠΑΠ. Aποτελεί πλέον τον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχο του οργανισμού μετά το Ε. Δ. που ελέγχει το 34% και την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Capital Research & Management Company, η οποία ελέγχει περίπου το 16% του ΟΠΑΠ. Η Silchester είναι μέτοχος του ΟΠΑΠ εδώ και περίπου 18 μήνες, αλλά η συμμετοχή της μέχρι πρόσφατα ανερχόταν στο 3,5%. Και σύμφωνα με στελέχη του ΟΠΑΠ, η Silchester είναι το είδος του μετόχου που επιζητεί κάθε μεγάλη και σοβαρή επιχείρηση. Οι επενδύσεις της έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, ενώ επιπλέον δεν επιδιώκουν βραχυπρόθεσμα κέρδη από τις διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών.

Τη διαβεβαίωση αυτή έχει και η ΔΕΗ, η οποία στην τελευταία παρουσίαση της εταιρείας στους επενδυτές (roadshows) ήρθε σ’ επαφή με τη Silchester, η οποία και επιβεβαίωσε τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα της επένδυσης. Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, όπως και του ΟΠΑΠ, η εταιρεία στοχεύει σε μελλοντικές υπεραξίες που θα προκύψουν από μια έγκαιρη τοποθέτηση. Σύμφωνα με τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων, βασική στρατηγική επιδίωξη είναι η τοποθέτηση σε εταιρείες με χαμηλή αξία και η έξοδός τους όταν κρίνουν ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υπεραξίες.

Σημειώνεται ότι στη ΔΕΗ η πρώτη σημαντική τοποθέτηση έγινε στις αρχές του 2010, όταν η εταιρεία γνωστοποίησε ότι κατέχει το 5%. Εκτοτε, και παρά το γεγονός ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας επιδεινώθηκε, η επενδυτική εταιρεία μπήκε ακόμη πιο δυναμικά. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2011 -όπου η χώρα σχοινοβατούσε μεταξύ ευρώ και δραχμής- η εταιρεία διπλασίασε τη συμμετοχή της από το 6,4% στο 13,8%. Οι αγορές αυτές βεβαίως έγιναν σε μέση τιμή (5,7 έως 4,44 ευρώ) πολύ χαμηλότερη από εκείνες του 2010 που κυμάνθηκαν μεταξύ 13,44 έως 11,69 ευρώ ανά μετοχή.

Στον ΟΠΑΠ η θέση της Silchester άρχισε να χτίζεται από το καλοκαίρι του 2011. Η επενδυτική εταιρεία ήλεγχε το 3,5% μέχρι πρόσφατα και τους τελευταίους δύο μήνες ανέβασε τη συμμετοχή της στο 5%.

Η Silchester διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 26,2 δισ. δολ. που είναι κεφάλαια κυρίως αμερικανικών συνταξιοδοτικών ταμείων. Επενδύει σε εταιρείες ανεξαρτήτως κεφαλαιοποίησης με τη διεθνή έννοια του όρου, καθώς οι μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις της Σοφοκλέους θεωρούνται μικρού μεγέθους για τη διεθνή αγορά. Μεταξύ των πιο γνωστών επενδύσεων περιλαμβάνεται η συμμετοχή της (5,03%) στον βελγικό όμιλο Delhaize, γνωστός στην Ελλάδα από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος. Επίσης, είναι κάτοχος του 13% του ιταλικού οίκου Mondadori, του 7,5% της εταιρείας ασφαλίσεων Jardine Lloyd Thompson Group, του 5% της φαρμακευτικής Mediq NV και δεκάδες άλλες. Το 2009, η εταιρεία είχε καταταγεί στη 299η θέση παγκοσμίως με βάση το ύψος των διαχειριζόμενων κεφαλαίων (22 δισ. δολ ΗΠΑ), ενώ ο ιδρυτής της, πρώην στέλεχος της Morgan Stanley, κ. Στέφαν Μπατ, θεωρείται από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Βρετανίας. Η περιουσία του ξεπερνά τα 200 εκατ. δολ. και ο ίδιος, όπως αναφέρει η Daily Telegraph, μόνον το 2008 έλαβε αμοιβές και μερίσματα ύψους 25 εκατ. λιρών Βρετανίας.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 05/05/2012)