Επιμένει στην απόφασή του να μην συμπεριληφθούν οι κινεζικές αερογραμμές στο ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών το Πεκίνο, παρά τη νέα προθεσμία που έδωσε η ΕΕ σε Ινδία και Κίνα να υποβάλουν τα στοιχεία εκπομπών των αερογραμμών τους.

Επιμένει στην απόφασή του να μην συμπεριληφθούν οι κινεζικές αερογραμμές στο ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών το Πεκίνο, παρά τη νέα προθεσμία που έδωσε η ΕΕ σε Ινδία και Κίνα να υποβάλουν τα στοιχεία εκπομπών των αερογραμμών τους.

Στις 15 Μαΐου η Επίτροπος για την κλιματική δράση Connie Hedegaard αποφάσισε να δώσει διορία 1μήνα σε Ινδία και Κίνα να αποστείλουν τις αναφορές για τις εκπομπές άνθρακα των αερογραμμών τους, αφού ήταν οι μόνες χώρες που παραβίασαν την προθεσμία που είχε θέσει η ΕΕ για τα τέλη Μαρτίου.

Οι 8 κινεζικές και οι 2 ινδικές αερογραμμές που πετούν από και προς αεροδρόμια της ΕΕ πιθανώς θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ εάν δεν τηρήσουν και τη νέα προθεσμία, είπε η επίτροπος, δεν ανέφερε ωστόσο τι είδους δράσεις θα λάβουν ούτε ποιες αερογραμμές παραβίασαν τους κανόνες.

Ανένδοτη η Κίνα

Αναφερόμενος στη νέα διορία της ΕΕ και στην υποχρέωση υποβολής αναφορών για τις εκπομπές άνθρακα των αερογραμμών ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Hong Lei είπε:

«Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για το πόσες αερογραμμές παρέδωσαν στοιχεία αναφορικά με τις εκπομπές, ωστόσο καμία κυβέρνηση που είναι σε επαφή με την Κίνα δεν δέχεται τις κινήσεις της ΕΕ».

Συνέχισε λέγοντας ότι η απόφαση της ΕΕ να επεκτείνει το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών σε όλες τις αερογραμμές προκάλεσε «ηχηρή και ευρεία δυσαρέσκεια στις χώρες εκτός ΕΕ»,

Επανέλαβε επίσης την άρνηση της Κίνας να συμπεριλάβει τις αερογραμμές της στο ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, δείχνοντας να αγνοεί πλήρως την προθεσμία του 1 μήνα που της δόθηκε από την ΕΕ.

«Όπως και πολλές άλλες χώρες, η Κίνα αντιτίθεται στα μονομερή μέτρα της ΕΕ στη διεθνή πολιτική αεροπορία, και υποστηρίζει ότι το θέμα πρέπει να επιλυθεί μέσα σε ένα πολυμερές πλαίσιο με πλήρεις διαβουλεύσεις», τόνισε.

«Η στάση της Κίνας στο εν λόγω ζήτημα είναι συνεπής και σταθερή», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η επίτροπος Connie Hedegaard υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες να επιλυθεί το θέμα σε επίπεδο Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.

«Ξοδεύουμε πολύ χρόνο και ενέργεια μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας για να βρούμε λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε η επίτροπος. «Δουλεύουμε σκληρά για να το πετύχουμε».