Ως «άθλο του Ηρακλέους» περιέγραψε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ τη σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, που έλαβε νέα ώθηση πέρυσι. Σε μια απόπειρα να επαναφέρει την εσωτερική συζήτηση στο έργο της κυβέρνησής της, η καγκελάριος προήδρευσε την Τετάρτη το πρωί τρίωρης σύσκεψης με τους αρμόδιους υπουργούς και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων
Ως «άθλο του Ηρακλέους» περιέγραψε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ τη σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, που έλαβε νέα ώθηση πέρυσι. Σε μια απόπειρα να επαναφέρει την εσωτερική συζήτηση στο έργο της κυβέρνησής της, η καγκελάριος προήδρευσε την Τετάρτη το πρωί τρίωρης σύσκεψης με τους αρμόδιους υπουργούς και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, την άνοιξη του 2011, η Αγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε στροφή, υιοθετώντας τον στόχο της πλήρους απεξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια ώς το 2022. Σύμφωνα με τους στόχους, το 2022 το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο γερμανικό ενεργειακό μίγμα θα έχει ανέβει από το σημερινό 20% στο 35%.

Από πέρυσι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οκτώ πυρηνικοί αντιδραστήρες, ενώ οι πιο καταστροφολογικές προβλέψεις περί ενεργειακών προβλημάτων δεν επιβεβαιώθηκαν και η Γερμανία συνέχισε όχι μόνο να καλύπτει τις ανάγκες της αλλά και να εξάγει ρεύμα. Ομως αυτά ήταν τα πρώτα, εύκολα βήματα, καθώς οι αντιδραστήρες που παροπλίστηκαν ήταν ούτως η άλλως παλιοί και ελάχιστα παραγωγικοί.

Τα επόμενα βήματα, αντιθέτως, προδιαγράφονται πολύ δυσκολότερα, εν μέσω αντικειμενικών δυσκολιών, αλλά και αντικρουόμενων συμφερόντων ανάμεσα σε διαφορετικούς βιομηχανικούς κλάδους και διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Με δεδομένο ότι το 60% των Γερμανών υποστηρίζει την «ενεργειακή μετάβαση» (Energiewende), η καγκελάριος Μέρκελ επέλεξε να αναλαμβάνει προσωπικά τον συντονισμό, ανακοινώνοντας ότι συσκέψεις όπως η χθεσινή θα πραγματοποιούνται κάθε εξάμηνο.

Η σύσκεψη έληξε με μία πλούσια σε ρητορική κοινή συνέντευξη Τύπου, από την οποία ωστόσο απουσίαζαν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Ενα από τα ακανθώδη ζητήματα αφορά τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ για περικοπή των επιδοτήσεων του ρεύματος που παράγεται από ηλιακή ενέργεια κατά 20 - 40%. Το σχετικό νομοσχέδιο καταψηφίστηκε πρόσφατα από τους εκπροσώπους των γερμανικών κρατιδίων, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση ως προς το τι τελικά θα συμβεί.

Επίσης δυσκολίες υπάρχουν στον σχεδιασμό των κινήτρων για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα των κτιρίων, αλλά και στην υλοποίηση έργων υποδομής που θα μεταφέρουν το ρεύμα από τις αιολικές εγκαταστάσεις της Βαλτικής στην εξαρτημένη από την πυρηνική ενέργεια Βαυαρία.

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός Ζέχοφερ έχει απειλήσει ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση βαυαρικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας, με την κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου, αν δεν δρομολογηθεί σύντομα αξιόπιστη στρατηγική για το ενεργειακό μέλλον του κρατιδίου.

«Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά συμφωνήσαμε να εργαστούμε όλοι από κοινού» δήλωσε η Αγκελα Μερκελ μετά τη συνεδρίαση. Εκπρόσωποι του ενεργειακού τομέα προειδοποιούν ότι η απομάκρυνση από την πυρηνική ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις ώς και 10% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της Γερμανίας. Οικολογικές οργανώσεις τονίζουν αντιθέτως ότι απαιτείται δεσμευτικός στόχος 20% εξοικονόμησης ενέργειας ώς το 2020.