Αντιπροσωπεία της Gazprom με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της OAO «Gazprom» Alexey Miller επισκέφθηκε τη Σλοβενία χθες, 31 Μαϊου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Alexey Miller είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Janez Janša. Τα δύο μέρη συζήτησαν την κατάσταση της συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Σλοβενίας στον ενεργειακό τομέα, και κυρίως όσον αφορά στην υλοποίηση του South Stream και τους όρους εφοδιασμού της Σλοβενίας με ρωσικό φυσικό αέριο
Αντιπροσωπεία της Gazprom με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της OAO «Gazprom» Alexey Miller επισκέφθηκε τη Σλοβενία χθες, 31 Μαϊου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Alexey Miller είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Janez Janša.

Τα δύο μέρη συζήτησαν την κατάσταση της συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Σλοβενίας στον ενεργειακό τομέα, και κυρίως όσον αφορά στην υλοποίηση του South Stream και τους όρους εφοδιασμού της Σλοβενίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Στη συνάντηση, σημειώθηκε ότι η υπογραφή και η μεταφορά των εγγράφων για τη σύσταση της εταιρείας στις αρμόδιες αρχές πραγματοποιήθηκε, συμπεριλαμβανομένου και του καταστατικού της κοινοπραξίας (JPC) South Stream Slovenia LLC, που ιδρύθηκε από την OAO "Gazprom" και την Plinovodi doo για την υλοποίηση του έργου του αγωγού South Stream project στο έδαφος της Σλοβενίας.

Στο πεδίο των δραστηριοτήτων της South Stream Σλοβενία LLC θα περιλαμβάνεται η χωροταξία, η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τα βασικά έργα σχεδιασμού. Η OAO “Gazprom” και η Plinovodi d.o.o. κατέχουν από 50% του μετοχικού κεφαλαίο της JPC.

Σε συνέχεια της ίδρυσης της JPC, η διαδικασία για να συμπεριληφθεί ο South Stream στα έργα εθνικής σημασίας θα ξεκινήσει ενώ η νόμιμη εγγραφή της JPC θα ολοκληρωθεί άμεσα.
Μετά τη συνάντηση, σημειώθηκε ότι η OAO "Gazprom" θα συνεχίσει, από κοινού με τη σλοβενική πλευρά, την εντατική δουλειά για την κατασκευή του South Stream με στόχο τη λήψη μιας τελικής επενδυτικής απόφασης για το έργο το Νοέμβριο του 2012.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 η Gazprom προμήθευσε τη Σλοβενία με 0.53 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το παρόν συμβόλαιο ισχύει μέχρι και το 2017.

Η Gazprom κατασκευάζει το έργο του South Stream, που θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και θα εκτείνεται έως τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη.

Η δυναμικότητα του υποθαλασσίου τμήματος του αγωγού είναι 63 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η κατασκευή του South Stream θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2012. Οι πρώτες ποσότητες μέσω του αγωγού αναμένεται να μεταφερθούν στο τέλος του 2015.

Διακυβερνητικές συμφωνίες υπογράφθηκαν με τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία την Κροατία και την Αυστρία, ώστε να υλοποιηθεί το χερσαίο τμήμα του αγωγού αερίου.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2012, επίσημη αντιπροσωπεία της Gazprom πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σλοβενία, στο πλαίσιο της οποίας ο Alexey Miller και η Δ/σα Σύμβουλος της Plinovodi doo, Marian Eberlink, υπέγραψαν Συμπληρωματική Συμφωνία για τους συμμετέχοντες στην κοινοπραξία South Stream Slovenia LLC. Το έγγραφο ορίζει τη διαμόρφωση και τις παραμέτρους του σλοβενικού τμήματος του αγωγού, με βάση την ενοποιημένη μελέτη σκοπιμότητας του έργου.