Αντικατάσταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από Ανεξάρτητο Φορέα Προτείνει ο Reichenbach

Αντικατάσταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από Ανεξάρτητο Φορέα Προτείνει ο Reichenbach
energia.gr
Τρι, 5 Ιουνίου 2012 - 08:22
Έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) ασκεί ο Horst Reichenbach, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ειδικής Ομάδας για την Ελλάδα, και την κατηγορεί για αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά της λόγω «ανασφάλειας απέναντι στο ρίσκο» Ενώ δηλώνει ότι παραμένει αισιόδοξος για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι «μετά από εννέα μήνες η χώρα είναι όπως ήταν πριν εννέα χρόνια»

Έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) ασκεί ο  Horst Reichenbach , διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ειδικής Ομάδας για την Ελλάδα, και την κατηγορεί για αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά της λόγω «ανασφάλειας απέναντι στο ρίσκο»

  Ενώ δηλώνει ότι παραμένει αισιόδοξος για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι «μετά από εννέα μήνες η χώρα είναι όπως ήταν πριν εννέα χρόνια»

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι τόσο ανασφαλής, με την Ελλάδα, που πραγματικά ανησυχώ», είπε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Horst Reichenbach , Διευθυντής του Fast Force που αποτελείται από πενήντα μέλη, την Τετάρτη το απόγευμα, σε μια συνέντευξη στο ίδρυμα Schwarzkopf στο Βερολίνο.

«Ό,τι μπορούσε να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη στήριξη του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου για να καταστήσει δυνατή μια πορεία για την Ελλάδα προς την καλύτερη απορρόφηση και χρήση των πόρων, το έκανε. Τώρα θα πρέπει να επιβάλλω ένα περιορισμό στην ΕΤΕ».

Η ΕΤΕ βρίσκεται και η ίδια υπό πίεση, για να μη χάσει την εκτίμησή της ως ΑΑΑ. «Με την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει γίνει πάρα πολύ ανασφαλής – κάτι που συνεχίζεται ακόμα», λέει επικριτικά ο Reichenbach .

«Πραγματικά ανησυχώ ότι η Τράπεζα Χρηματοδότησης της Ευρώπης δεν είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει απόλυτα στην μπερδεμένη κατάσταση της Ελλάδας, όπως θα ήταν απαραίτητο για τη χώρα».

Νέο μέσο χρηματοδότησης, «αλλά όχι κρατική τράπεζα»

  Για την ανάπτυξη της οικονομίας θα ήταν πολύ καλό, να υπάρχει ένα νέο μέσο χρηματοδότησης που να προωθήσει τη μεσοαστική τάξη και να αναλάβει τα ρίσκα. Θα ήταν απαραίτητη η ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής Τράπεζας για ανάπτυξη και να επικρατήσει υπευθυνότητα απέναντι στους κινδύνους, μιας και η ανασφαλής ΕΤΕ δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά της.

«Αυτή όμως δε θα πρέπει να είναι μια κρατική τράπεζα», προειδοποίησε ο Reichenbach . “Θα πρέπει να διοικείται από ανεξάρτητους, ικανούς φορείς”.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν ξεκάθαρο από την αρχή , βλέποντάς το από την πλευρά της Ευρώπης, ότι θα υπήρχαν δυσκολίες που θα σχετίζονταν με τον ευρωπαϊκό λογαριασμό. Γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή έκανε προτάσεις, ώστε αυτό να αλλάξει. Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο ακολούθησαν αυτές τις προτάσεις.

Ο Reichenbach έφερε ως παράδειγμα τη συγχρηματοδότηση, κάτι που για μια τέτοια χώρα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο: Κανονικά το ελάχιστο θα ήταν 15%. (Δεδομένου ότι τα περισσότερα προωθητικά προγράμματα της ΕΕ δεν προβλέπουν εκατό τοις εκατό χρηματοδότηση των σχεδίων και των μέτρων, στην πράξη είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας τρίτης πλευράς).

Προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των Ελλήνων, θα μειωθεί η συμμετοχή τους από το 15 στο 5%.

Εξάλλου η δυνατότητα αυτή δημιουργήθηκε για να προωθηθούν όχι μόνο οι επενδύσεις, αλλά και οι πόροι. Αυτό έγινε με συμφωνία των κρατών-μελών.

Μετά από πρόταση της Επιτροπής αποφασίστηκε από τους νομοθέτες καί το μέσο ανάληψης κινδύνων.

Ο Reichenbach περιέγραψε δραματικά την κατάσταση, δηλώνει ωστόσο πεπεισμένος, ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα για μια ευημερούσα ανάπτυξη.

(euractiv.gr, 01/06/2012)